• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.05.2024

19:45

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik! (VIDEO)

Podeli vest

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

Novinar Dragan Vujičić rekao je da je ovo jedan obojeni politički pamflet protiv Irana.

-Ovo je jedan politički obojeni pamflet protiv Irana. Jeno je sigurno: Raisi sigurno nije bio faktor nestabilnosti. On je pokušao da ne eskalira rat. To se videlo tokom napada Izraela na ambasadu Irana. Ne može se očekivati da Hezbolah ostane miran. To su ljudi koji su već proterani sa svojih ognjišta. Iran je velika i silna zemlja, ima ogromne potencijale. To je zemlja utemeljena u persijskoj kulturi. Ne treba očekivati nikakvu eskalaciju ukoliko se ispostavi da su predsednik i njegovi saradnici bili žrtve udesa. Ukloliko se ispostavi drugačije, može se očekivati odgovor, ali taj odgovor neće biti stihijski. Iran je zemlja sa kulturom i tradicijom. Oni su možda najstabilnija islamska država od svih kojih ima- rekao je Vujičić.

Foto: Tanja Andric

Dragan Vujičić

On je komentarisao situaciju oko Zelenskog i pitanje da li će on i dalje biti predsednik Ukrajine.

-Ovo je jedno pitanje na koje odgovor ne zna ni Moskva ni građani Ukrajine, a SAD očigledno ne interesuje. Putin je rekao da Zelenski nije meta dokle god je predsednik Ukrajine. Putin se pridržavao ovog dogovora. Posle jednog od napada crnomorske flote, predsednik Zelenski je došao u to brodogradilište da podeli ordenje. Ipak, tada nije gađano to mesto, već deset minuta kasnije, kada je Zelenski otišao. Onda je iz Moskve tim kanalima rečeno da nisu namerno gađali da bi održali reč. Rusija se žali s pravom na to da nema sa kim da potpiše mirovni ugovor. Bilo koja zemlja ne može povećavati svoju bezbednost na štetu druge zemlje. Kada će doći do pregovora sada je zaista teško reći- rekao je Vujičić.

General Vinko Pandurević rekao je da su analize i ocene povodom ovog slučaja obojene geopolitičkim aspektima i odnosima drugih država prema Iranu.

Foto: Tanja Andric

Vinko Pandurević

-Tu su posebno zainteresovane zemlje kao što su Izrael i SAD. Te analize će biti tog tipa da će Iran biti pretnja postojanja Izraelu. Iran je teokratska država. Oni imaju vrednosti utemeljene na islamu. Glavna ličnost u Iranu je čuvar revolucije. On je prva ličnost, a predsednik je odmah do njega. Tu postoji i veće stručnjaka i veće čuvara. Ovakav slučaj ne može poremetiti stabilnost u Iranu. Iran je stara civilizacija nekoliko hiljada godina. Gledano u smislu stanja odnosa u regionu, ja ne očekujem eskalaciju sukoba. Proglašena je žalost i u nekim susednim zemljama. Iran je član i BRIKS-a. Iran pokušava biti jedna suverena zemlja sa vlastitim sistemom vrednosti koji Zapadu ne odgovara- rekao je Vinko Pandurević.

On je komentarisao situaciju na frontu u Ukrajini i rekao je da dalji tok operacije neće zavisiti od toga kakva bude pozicija Zelenskog.

-Sve vodeće partije su se složile sa tim da on ostane na vlasti sve dok se vode ratni sukobi. Mi se setimo da je Putin govorio da izbori na ovakav način nemaju nikakvog smisla. Rusija je ugrožena od strane NATO-a. Princip nedeljivosti i bezbednosti je ugrožen. To se odražava i na samo stanje na frontu. Mi najviše imamo informacija od strane Rusije. Borbe se vode, izražene su, snažne su. Mislim da je ovde taktika zapostavljena. Ja izražavam divljenje ruskoj logističkoj bazi. Kad neko kaže da je ovo rat iscrpljivanja ukrajinske vojske, ne! Ovo je rat uništavanja ukrajinske vojske. Rusija iscrpljuje svoja sredstva, ali uništava ukrajinsku vojsku. Časov Jar je pred padom. Imaćemo Avdejevki, Časov Jara puno- rekao je Pandurević.

Novinar i ratni reporter Igor Damjanović javio se uživo u program i komentarisao koliko zapravo mogućnosti ima Zelenski da ponovo osvoji vlast u Ukrajini, ako bi se uopšte raspisali predsednički izbori u vreme rata.

Foto: Informer printscreen

Igor Damjanović

-Što se tiče legitimnosti Vladimira Zelenskog, nezahvalno je komentarisati da li je u ratno vreme moguće organizovati izbore. BBC prenosi da su izbori u Ukrajini nepotrebni jer većina naroda podržava Zelenskog. Pojavilo se jedno istraživanje koje je Zelenskom dalo 26%. Jedini političar u Ukrajini koji je imao stabilnu podršku bio je Viktor Janukovič. Njemu su ukrali pobedu. Čovek koji je pobedio tada osvojio je manje od 5% glasova. Rejting Zelenskog u jednom trenutku oporavio je ruski napad, ali ga sada sve više i više vide kao lidera koji nije odgovorio istorijskom zadatku. Ispostavlja se da sada Ukrajina ratuje samo za ulazak u NATO. To će platiti teritorijama koje su već izgubili. Ostaje pitanje da li će im Rusija uopšte dozvoliti da uđu u NATO. Vladimir Zelenski će sasvim sigurno biti najveći promašaj, najveće razočarenje ukrajinskog naroda- rekao je Damjanović.

Novinar Vlastimir Vidić javio se iz Minhena uživo u program gde je komentarisao potencijalno uvođenje obaveznog vojnog roka u Nemačkoj.

Foto: Informer printscreen

Vlastimir Vidić

-Problem u Nemačkoj je taj što bi samo jedna trećina Nemaca bila spremna da uzme pušku u ruke. Ovi zahtevi da se uvede obavezni vojni rok, dolaze od ministra odbrane. NATO zemlje se pripremaju za rat. Dobar deo privrede je orjentisan na tu ratnu privredu. Uvodi se kategorija koliko treba Bundesveru da se pripremi. Kako će ići sa ovim ponovnim uvođenjem obaveznog vojnog roka u Nemačkoj, to ćemo videti. Velika panika i strah vladaju među NATO zemljama zbog predstojećih izbora u Americi. Imamo i paničnu reakciju kako G7 pokišava da pomogne Ukrajini. Zarobljeni ruski kapital finansiraće kao kredit Ukrajini. Na sve načine se pokušava ubrzati modernizacija vojske u svim zemljama NATO pakta- rekao je Vidić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija