• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.05.2024

19:56

Evropska unija na kolenima! SAD, Kina i Rusija ekonomski napreduju, dok Evropa najviše ispašta zbog rata u Ukrajini! (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Evropska unija na kolenima! SAD, Kina i Rusija ekonomski napreduju, dok Evropa najviše ispašta zbog rata u Ukrajini! (VIDEO)

Podeli vest

Dok je sveta i veka govorilo se o tome da kad počne rat borimo se za nove teritorije. Poslednja dva veka situacija je sasvim drugačija. Ne vodi se teritorijalni, već ekonomski rat. Gosti emisije "Rat uživo" bili su prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku i Stefan Srbljanović, predsednik SPOR.

Prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku uporedio je Prvi i Drugi svetski rat sa ratom koji se vodi danas i istakao značajne razlike između ovih sukoba.

-Rat od 1914. do 1918. nazvali smo Prvi svetski rat, 1939. do 1945. vodio se Drugi svetski rat. Ovo sada neće biti svetski, već globalni rat. Kad su pokazane indikacije ove velike krize? 2008. godine. Potom je 2022. krenula specijalna vojna operacija u Ukrajini. U toj dubogkoj državi postoje podele. Jedan ekponent je Bajden, a drugi je Tramp. 1972. godine Nikson je morao da pristane na to da zlato nije osnova dolara. Osnova za dolar je petrolej. Prošle godine dolazi do pomirenja Saudijske Arabije i Irana. Jedan stub nestaje, a to je stub petroleja. Polako se povlači dolar kao sredstvo plaćanja. U životu se kolo sreće okreće. Ruska federacija je pokretač ovih krupnih promena. U pitanju je borba za minerale i energente koji polako klize iz ruku centara moći- rekao je Škobalj.

Foto: Tanja Andric

Dragan Škobalj

U svetu je najveća borba za hranu, vodu i energente i to je najveći prioritet u ovom trenutku. 

-Ja bih se složio da je u ovom momentu složio da su ovo najveći prioriteti, ali za deset godina biće samo voda. EU je potpuni vazal centara moći. Odjednom su prešli na cene energenata koje su 6 puta veće. Obama je još zaključio da je Rusija benzinska pumpa sa nuklearnim oružjem. Oni nisu ozbiljno razmišljali o BRIKS-u, ali mi vidimo da će se uvesti nova valuta BRIKS-a. To neće biti juan. Ove godine će Rusia imati porast BDP-a 6%, bez obzira na sankcije. Oni rade na tome da sve svoje potrebe proizvedu u svojoj zemlji. Kina će biti onaj ekonomski partner koji će da pomogne u realizaciji i formiranju. Jedan pojas, jedan put je za Srbiju veoma važan. Kinezi su već investirali milijarde dolara. Ta razmena roba u domaćoj valuti je nezaustavljiva- rekao je Škobalj.

Predsednik SPOR Stefan Srbljanović rekao je da svetom koji sada vidimo upravljaju nevidljivi centri moći.

-Postoji jedna vrlo jaka, inkorporirana ruka koja ima svoje krake u svim sektorima. Svedoci smo da poslednjih desetak godina dolazi do jedne tihe promene odnosa na globalnoj sceni. Tu se pre svega ekonomska moć premešta. Svaki rat u istoriji je započet zbog moći. Iza svake moći stoji ekonomija, novac. Da li će juan postati valuta koja će zameniti dolar? Kina radi suprotno od onoga što je Amerika radila. Oni nemaju ekpanzionistički segment da bi svoju valutu nametali- rekao je Srbljanović.

Foto: Tanja Andric

Stefan Srbljanović

Kažu da je Italija bankrotirala. Gde su države koje su nekada bile vodeće? Kada nema dovoljno hrane i vode, može doći do unutrašnjih sukoba u tim državama.

-Zemlja koja je pokrenula ovu operaciju je eksplicitno navela da je cilj iskorenjivanje neonacizma u Ukrajini. Čim imamo ovoliki globalni sukob, naravno da je rat. Oba termina su upotrebljiva, a nažalost, katastrofa je ogromna. Ovaj sukob doneo je velike posledice ne samo na bojnom polju, ne samo u broju žrtava, već i cela Evropa ispašta. Ono što je de facto, ko beleži ekonomski rat? Kina, SAD, Rusija! SAD i Rusija i danas sarađuju. Najviše trpi EU. SAD je zaista jedna velika sila čija je snaga i moć na velikom ispitu. Ne možemo očekivati da će preko noći propasti Amerika. Najviše u celom ovom sukobu ispaštaju članice EU. Trpe i Francuska i Nemačka i Italija. U ovom momentu ne može samostalno da opstane Evropa koja je zavisna i od SAD-a. Oni ispaštaju i zbog skupih energenata i zbog trgovinskog embarga i zbog toga što se odriču novca svojih poreskih obveznika da bi davali pomoć Ukrajini-rekao je Srbljanović.

Nenad Bumbić, geopolitički analitičar javio se putem vajber uključenja gde je komentarisao situaciju u Americi s obzirom na sve događaje u svetu.

Foto: Informer printscreen

Nenad Bumbić

-Bajden je iz više uglova u problemu. Demokrate imaju uporište u levičarskim fakultetima. Bajdenu je sad drugačija situacija jer imamo velike proteste protiv onoga što je trenutna politika u Izraelu. Ako nastavi da podržava Izrael, izgubiće glasove. Zato Bajden ima potrebu da završi ovo što je u Izraelu. Kad pogledate kako su Izraelci definisali ratne ciljeve, to je nestajanje Hamasa. Oni su postavili ratni cilj koji ne može da se ostvari, a to postaje sve više neodrživo u unutrašnjoj politici SAD-a. Tramp je podizao strah od Kine i u svojoj prvoj kampanji. Ono što je sigurno to je da je Kina jedina koja može da ugrozi dominaciju SAD-a. Kada Kina postane dominantna ekonomija, ona neće više biti tako miroljubiva. Oni pokušavaju da suzbiju rast Kine- rekao je Bumbić.

Novinar Lazar Stević javio se sa Kosova i Metohije gde je govorio o svemu što se tamo dešava.

Foto: Informer printscreen

Lazar Stević

-Pored toga što su specijalne jedinice upale u banke u četiri opštine, poslednje što imamo je saopštenje KFOR-a jeste da su oni istog trenutka krenuli na teren. Oni su dali do znanja da nisu učestvovali u ovoj akciji. Još jednom su pozvali na dijalog Beograda i Prištine. Svi su složni što se toga tiče. Svi su složni o tome da je Aljbin  Kurti i njegova vlada prekoračili svoja ovlašćenja. Oni su juče upali u banke i opljačkali novac koji je legalno ušao u promet. Ambasada Velike Britanije takođe se oglasila da osuđuje Kurtija. Nigde ipak nismo videli da on snosi posledice zbog onoga što je uradio. Ako međunarodna zajednica ne bude reagovala, dinar je definitivno ugašen. Ovo je udar na porodice i na sve Srbe. Sutra nemamo gde da podignemo novac- rekao je Lazar Stević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija