• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.05.2024

22:17

Oca su mi mučili na Golom otoku! Titov kazamat bio je namenjen Srbima kao nastavak Jasenovca! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Oca su mi mučili na Golom otoku! Titov kazamat bio je namenjen Srbima kao nastavak Jasenovca! (VIDEO)

Podeli vest

O stravičnom iskustvu političkog zatočeništva svog oca na Golom Otoku emotivno je govorio gost Info večeri, pisac i publicista Zoran Kesić.

Pisac i publicista Zoran Kostić osvrnuo se na momenat kada je saznao da mu je otac nestao i da je za to bio odgovoran "krvavi Savo" koji je bio odgovoran za slanje mnogih na Goli Otok.

- Moj otac je bio ministar privrede Crne Gore sa sedištem u Cetinju gde sam i rođen. Zaveli su me u knjige rođenih kao Zoran Kostić. Godine 2006. kada je došlo do odvajanja Crne Gore od Srbije ime precrtano belilom i upisan kao Janez Jakupi, na šta sam se ja žalio sudu. Ta imena su bila u cilju odvajanja Crne Gore od Srbije i njenog razsrbljavanja. Otac mi se nije vratio sa plenuma u Beogradu gde je bio učesnik, majka ga je tražila i otišla kod ministra unutršnjih poslova našeg kućnog prijatelja pod imenom "krvavi Savo" koji je hiljade zavio u crno. On joj je rekao da ju je primio samo zato što u stomaku ima dete i da je to spasilo od hapšenja i slanja u logor. Savo je rekao za mog oca da je najveći izdajnik u Jugoslaviji. Teretili su mi oca da je iz Sjenice spremao državni udar za SSSR, jer su smatrali da Tito gura zemlju prema Zapadu. Onda joj je rekao, nema nijedne žene njegovog prijatelja sa kojom nije spavao, na šta mu je moja majka rekla da je spavao i sa njegovom Persom i da je to nije čudilo nakon čega je izbačena iz kuće. Istovareni smo na nikšićki trg gde je morala sa mnom i sestrom da stoji 48 sati, gde je ona od ćebadi napravila paravan čekajući da nas neko skloni. A građani da dokažu svoju pravovernost su nas kamenovali. Njena sestra nas je volovskom zapregom odvela kući u planinu gde smo i ostali. Optužnica protiv mog oca bila je što je kući pustio monarhiste četnike i da je spremao kolaboraciju sa neprijateljem - rekao je Kostić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

 

Kostić je dodao da je lekar koji je pod prisilom radio na Golom otoku pisao je kako su žene korišćene kao "nagrada" čuvarima, a da je broj poginulih bio preko 150.000.

- Otac je rekao da je na Golom Otoku zato što je Srbin i da je on samo nastavak Jasenovca za koji sam tek tada kao dete prvi put čuo. Pored samog Golog Otoka, bilo je Bileće, Zabele i Cetinskih zatvora koji su bili mnogo gori od ovih običnih, a kroz njih je prošlo skoro 150.000 ljudi. Jedan lekar koji je pod prisilom tamo radio napisao je knjigu gde je govorio da preko 30 hiljada zatvorenika koji su umrli na Golom otoku ne zna se gde su im grobovi. Ženski logori su bili još gori jer su žene bile dodeljivane kao "nagrade" za dobar rad onima koji su teško radili. Na Grguru je rođeno mnogo dece u logorima. Najveći strah mi je bilo kada sam ocu odneo olovku i stavim mu je u džep, a on kao da je u pitanju usijano gvožđe izbio iz džepa i pokazao stražaru sme li je uneti. Oči su mu upale tako da su se jedva i videle, smanjio se, a bio je visokog stasa. Tada su nam u kuću dolazili četnici koje je skrivao, a od njegovih ratnih drugova niko. Moj otac kada je došao u Nišić zaprepastio se kada je video da su sve vodeće funkcije zauzeli bivši četnici, a da nijednog pravog komuniste nije bilo. Desnim Srbima pobedio leve, a onda desne poslao na Goli Otok i okružio se onima koji su mu jeli iz ruke. Titoistička sekta je sprovodila onaj po modelu habzburške što se odrazilo i na devedesete - rekao je Kostić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!
EURO 2024

Verujete li Piksiju? Hajde, barem još ovaj put!

Ispružio je kažiprst pravo, ka objektivima fotoaparata i kamera, kao da želi da se na taj način direktno obrati svakom navijaču, svakom Srbinu ponaosob! I poručio je:“Verujte u nas, jer mi verujemo u sebe. Pobedićemo Dance“. Nešto poput čuvenog plakata Ujka Sema kojim su Amerikance pozivali da se dobrovoljno prijave za odlazak u Prvi svetski rat.

22.06.2024

10:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija