• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.06.2024

22:35

Srpstvo treba da se oslobodi i ujedini! Krv naših predaka kroz vekove teče kroz nas! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Srpstvo treba da se oslobodi i ujedini! Krv naših predaka kroz vekove teče kroz nas! (VIDEO)

Podeli vest

Profesor dr Jovan Janjić, kulturolog i dr Aleksandar Raković, istoričar, bili su gosti "Info večeri" Informer TV. Oni su komentarisali napade na Srpsku pravoslavnu crkvu koji traju kroz čitavu istoriju.

Janjić kaže da su Srbi jedini narod koji slavi krsnu slavu.

- Imaju slavu i neki drugi narodi koji su nekada pripadali srpskom korpusu, ali se više ne nazivaju tako. Naši preci su odlučili da izaberu najbolje advokate, one koji imaju tu slavu da stoje pred prestolom božjim. Uzimali su svece da ih zastupaju. Spasovdan se tako zove jer mi nalazimo utočište. Gospod se 40. dana vazneo u nebesa i nama dao poruku da ćemo se i mi vazneti u nebesa na 40. dan nakon predstavljanja. Nama je otvoren put na nebo, ka prestolu gospodnjem, zato što imamo svog zastupnika, ali koliko smo mi dostojni toga već zavisi od nas koji smo ovde. Očigledna je tendencija udara na pravoslavlje. Taj proces dugo traje. Možda čak i otkad je hrišćanstva. Posebno je izraženo od devedesetih godina, pa na ovamo. Krv naših predaka kroz vekove teče kroz nas. Oni su utkali svoje iskustvo u nas i kroz gene preneli. Nema naroda u svetu koji ima izatkan nacionalni zavet u sebe kao Srbi - ističe Janjić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Aleksandar Raković

Raković upozorava da je Srpska pravoslavna crkva na udaru već nekoliko vekova unazad, ali da je srećom, uprkos tome, opstala.

- Pravoslavlje u celini je na udaru, ali nas najviše pogađa to što je napadnuta SPC. To nije neka nova pojava. Možemo da je pratimo više vekova, ali u skorije vreme smo mogli da osetimo kako izgleda napad na SPC, naročito u Crnoj Gori. Videli smo i šta se u Hrvatskoj dešavalo. Srpska pravoslavna crkva je jedina institucija koja je nadživela Jugoslaviju i jedina instituticija iz Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca koja je opstala. Ona je uprkos svim teškoćama opstala na čitavom prostoru srpskog naroda. Nije Amfilohije uopšte doveo Krivokapića, već je to bio Gojko Perović. Čudno deluju napadne posete crnogorskih separatista poglavarima grčke crkve. Ja sam rodoljub. Po stavovima, ja sam i hipik, ali dok moj narod nije ugrožen. Ja sam za ujedinjenje srpskog naroda u jednu državu. Ni crkva, ni država, ne treba da oklevaju da diskutuju sa intelektualnom naučnom elitom. Srpstvo treba da se oslobodi i ujedini, jer mi ne možemo više ovako s teretom koji nam je stavljen. Sicilija i Južna Italija su bile pravoslavne zemlje. Tu su živeli Grci - navodi Raković.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija