• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

19.06.2024

22:29

Da li su nam savremeni trendovi uništili školstvo? Zapad osmišljava nove trendove koje onda isprobava na nama! (VIDEO)

Informer

Live TV

Da li su nam savremeni trendovi uništili školstvo? Zapad osmišljava nove trendove koje onda isprobava na nama! (VIDEO)

Podeli vest

Danas je situacija izuzetno teška kada je školstvo i obrazovanje u pitanju. Najveća moć je znanje, prema rečima Bekona. Na temu obrazovanja mladih u Srbiji govorili su, u emisiji "Info veče", novinar Nikola Jović i profesor istorije Petar Panić.

Profesor istorije Petar Panić govorio je o mnogobrojnim reformama u školstvu koje su se događale u Srbiji još od kraja 20. veka.

Foto: Informer printscreen

Petar Panić

-Prenebregava se činjenica da prosvetni radnici 12 meseci rade sa tom decom i postižu mnoge uspehe. Reforme u školstvu počele su i pre 2000. godine. Od te godine krenuli smo novim putem. Nastupilo je jedno novo doba. U vladi Zorana Đinđića već 2001. godine razmatrala se velika reforma školstva. Čitavu deceniju imali smo reformu za reformom. Mnoge od njih bile su usklađene sa agendom spolja u cilju da se primene standardi koji se već primenjuju širom Evropske unije. Radi se o izlasku iz klasične škole. Profesor je postao animator i njegova uloga je da zabavlja decu i tu će se potpuno izjednačiti uloga profesora i deteta i tu se sasvim urušava autoritet profesora. Tih godina samo smo prevodili zakone i pokušavali da ih primenimo na naše društvo. U obrazovanju to ostavlja mnogo dublji trag. Da ne govorimo o nivoima koji su drastično spušteni. Odustalo se od tog širokog, temeljnog obrazovanja koje smo mi zvali opšta kultura. To eksperimentisanje vršeno je kroz državne škole, a privatne škole u Evropi su zadržale stari princip- rekao je Panić.

Novinar Nikola Jović rekao je da, istorijski gledano, epohu prosvetiteljstva možemo da smestimo na kraj 18. i početak 19. veka.

Foto: Informer printscreen

Nikola Jović

-Zadnju etapu bih okarakterisao sa početkom 1968. godine. U Parizu na Sorboni imali ste okupaciju fakulteta od strane studenata. Sve je to bilo u cilju sklanjanja De Gola. Ta deca koja su tada divljala na univerzitetima postala su ljudi koji su odgajali drugu decu. Imamo tu uplive nihilizma, čak i satanizma. Ovde je na sceni obesmišljavanje svega tradicionalnog i uvođenje hipi obrazovnog sistema. Rezultat je pervertovanje škole. Iz škole ne izlaze zrela i samosvojna bića, već polarizovane jedinke koje ne znaju ni ko su ni šta su ni šta žele da budu u životu. To je proces. Ništa to nije slučajno, naivno niti spontano. Ja sam završio gimnaziju i fakultet u Srbiji. Taj proces urušavanja školstva je i dalje trajući. Ja sam došao u gimnaziju sa određenim setom očekivanja koja nisu sasvim bila ispunjena. Gimnazija ipak podrazumeva da dobijete paletu nauka koja služi kao baza. Bolonja je štetan i kontraproduktivan proces. Ti predmeti se neselektivno samo ređaju, a nema zadiranja u dubinu i osnove nauke- naveo je Jović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Novi kineski voz sutra kreće na sertifikaciju u Prag
Društvo

Vesić: Novi kineski voz sutra kreće na sertifikaciju u Prag

Novi elektromotorni kineski brzi voz "Soko", koji je nedavno stigao u Srbiju, sutra kreće u Prag na sertifikaciju u skladu sa pravilima Evropske železničke agencije, kako bi mogao da saobraća brzom prugom između Beograda i Budimpešte, najavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

27.06.2024

07:56

Spremite zalihe! Ovi delovi Beograda ostaju danas bez vode!
Društvo

Spremite zalihe! Ovi delovi Beograda ostaju danas bez vode!

Zbog planiranih radova na vodovodnoj mreži na opštinama Stari grad i Palilula, u četvrtak, 27. juna, od 8 do 22 časa bez vode će ostati potrošači u bloku oivičenom ulicama Vojvode Dobrnjca, Venizelosovom, Gundulićevim vencem i Bulevarom despota Stefana.

27.06.2024

07:21

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17