• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

21.06.2024

18:04

Srbi uvek nude pomoć drugima u vanrednim situacijama! Rusi su navikli na nesreću bilo koje vrste! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Srbi uvek nude pomoć drugima u vanrednim situacijama! Rusi su navikli na nesreću bilo koje vrste! (VIDEO)

Podeli vest

Gosti "Info dana" televizije Informer bili su Ljubinka Milinčić, glavna i odgovorna urednica portala "Sputnjik" i profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka. Centralna tema na koju su govorili bio je kolaps energetskih sistema u zemljama širom našeg regiona.

Petričković naglašava da Srbi imaju osećaj za zajedništvo i gostoprimstvo, pa zbog toga uvek nudi svoju pomoć u vanrednim situacijama.

- Energija je osnova bez koje ne postoji funkcionisanje savremenog društva. Moramo praktikovati suživot, bez obzira na razlike. Mi imamo usađen osećaj za zajedništvo i gostoprimstvo. Srbi se posebno ističu po tome. Mi smo narod koji pruža ruku u ovakvim situacijama, ali ne nailazimo često na odgovore. Mislim da će Srbija pružiti mogućnost za saradnju, ukoliko to bude potrebno. Sve države tadašnje Jugoslavije su bile pojam što se tiče životnog standarda. Nekome je to smetalo. Ovde je zapaljiva materija zato što imam mnogo tih elemenata koji su dobri za razbijanje i cepanje. Vrlo je lako prebaciti tu zapaljivu lopticu u dvorište i izazvati sukobe. Nije dobro što se povod ove energetske krize prebacuje u domen politike. Nužan je zajednički prostor i zajednički život. Svaka vrsta politizacije ne vodi nikuda i nikome nije donela dobro - naveo je.

Foto: Zoran Sinko

Ljubinka Milinčić

Milinčić je podelila svoje iskustvo sa vanrednim situacijama u Rusiji.

- Laički pretpostavljam da ovo ima veze s tim što smo mi svi bili u zajedničkoj državi i da su svi ti sistemi povezani. Mislim da smo, hteli ili ne, i dalje svi međusobno povezani i utičemo jedni na druge. Nema mnogo zemalja koje imaju kancelarije za vanredne situacije. Šojgu je nju osnovao (u Rusiji). U Rusiji stalno ima nečega. Meni su najviše u sećanju ostale poplave jer je to nešto što je redovno. Rusija je naučila da se dobro nosi s tim. Pamtim da se samo jednom desio ozbiljan kvar, kad je u pitanju struja. Rusi čuvaju atomsku elektranu u Ukrajini. Postoje neke stvari koje morate čuvati. Bezbednost sistema zavisi od onog ko ga kontroliše. Vrlo se brzo reaguje na vanredne situacije u Rusiji. Rusi su navikli na nesreću, bilo koje vrste. To zaista funkcioniše fantastično. Mi smo ponudili pomoć. U ovom trenutku je loše našim komšijama i treba da pomognemo. Nadamo se da će i oni nama pomoći, ukoliko nam ona bude potrebna, ali nadamo se da neće - istakla je.

Foto: Tanja Andric

Ljuban Karan

Ljuban Karan, stručnjak za bezbednost, uključio se u program.

- U svakom slučaju je narušen bezbednosni sistem, bez obzira na to da li se desila prirodna katastrofa ili je u pitanju nekakva diverzija ili sabotaža. Nadgledanje i kontrola tih puteva koji su toliko bitni nije problem kao što je ranije bilo u ovoj eri dronova. Bez obzira na to kako je izazvan požar, odgovornost države je sigurno evidentna. Vidljiva je i stabilnost našeg energetskog sistema - kazao je.

Foto: Pedja Milosavljević

Nebojša Obrknežev

Magistar naftno-gasnog inženjeringa Nebojša Obrknežev se takođe uključio u program.

- Suština je da se u momentu nije znalo gde je nastao problem. Panika jeste nastala po pitanju klimatizacije. Govori se da se nije ulagalo u sam energetski sistem na ovim prostorima. Vreme se neminovno menja i imate sve toplija i toplija leta i ta energetska mreža mora biti otporna i na te visoke temperature. Pitanje je koliko se koriste resursi da bi stabilnost tih zemalja bio na određenom nivou. Apsolutno ima političke odgovornosti u ovom slučaju - poručio je.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18