• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

01.07.2024

22:30

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)

Podeli vest

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

Branković kaže da je terorizam nešto čime moramo veoma ozbiljno da se pozabavimo.

- Ne radi se na eliminaciji uzroka tog terorizma. Izrael od 1948. sprovodi državni terorizam protiv Palestinaca i mnogih drugih arapskih zemalja, uz pomoć Amerike i niko ne radi ništa da se to spreči. Ne pravdam sve ove terorističke akcije, ali je činjenica da su ovo bazični uzorci sve što se događa. Na desetine hiljada ubijenih civila, dece... To se tako ne radi, a Izrael to radi otkako je formiran. Sve što se dešava u Gazi je direktan državni terorizam Izraela. Zašto nije formirana i država Palestina 1948. godine? Nema razloga da u Srbiji postoji "spavač" koji će sutra napasti ambasadu Izraela. Ne vidim razlog da naša zemlja bude meta, odnosno upozorena za bilo šta. Mi imamo izvanredne odnose sa svim zemljama u svetu. Mi smo poslednji koji bismo mogli da budemo upozoreni ili meta. Ne bih rekao da je to nama upozorenje. Službe rade svoj posao - rekao je Branković.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nikola Belić

Belić naglašava efikasnu reakciju države na terorističke akte.

- Država je pokazala da može da stoji iza svojih reči da vehabije neće vršljati po Srbiji. Poslata je poruka da se to neće tolerisati. Svi bismo voleli da se to ne ponovi, ali nažalost, u svetu u kom živimo nije isključeno da sam se tako nešto ponovo desi. Ide neka vrsta hajke na Srbiju i stvara se ponovo animozitet. Bojim se da nekome spolja itekako odgovara da podgreje te tenzije. Neke religije se koriste za ispiranje mozga, što se ne može pripisati veri. Najvažnije je da toga budemo svesni na vreme i reagujemo na vreme. Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda - poručuje Belić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Nikola Perišić

Perišić kaže da je sad očigledno da do terorističkih napada može doći bilo gde u Evropi, a ne samo u njenom zapadnom delu.

- Vidimo da se otvara jedna spirala nasilja i to se preslikava u odnosu na geopolitičke okolnosti. Do terorističkog delovanja dolazi kad se određene službe bezbednosti najmanje nadaju. Sad vidimo da to može da se desi bilo gde, a ne samo u zemljama zapadne Evrope. Moguće da ovaj napadač od večeras želi da prekopira delovanje od subote. Ono što se tad desilo je bilo ispred ambasade Izraela u Beogradu. Na taj način se šalje poruka i Srbiji i Izraelu. Jako je važno, kada govorimo o elementima religija, one poruke koje smo čuli od različitih religijskih lidera u kojima su osudili te aktivnosti, pokazuju da napad ne treba povezivati s religijom. Oni koji imaju moć, a verski lideri su jedni od njih, je važno da šalju takve poruke - pojašnjava Perišić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija