• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.07.2024

19:50

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)

Podeli vest

Današnji dan je izuzetno turbulentan s obzirom na vesti koje nam stižu iz sveta. Makron nezadovoljan što je treći nakon izbora. Dva centralna događaja prate nas mesecima, čak godinama, a to su sukobi u Ukrajini i u Gazi. Na ove, ali i druge aktuelne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Velibor Stević i geopolitički analitičar Luka Stajić.

Pukovnik Velibor Stević rekao je da je Orban putovao i u Ukrajinu i u Rusiju, a da bi na kraju trebalo da ode u Vašington.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Velibor Stević

-Danas su rasute supersonične rakete širom Ukrajine. Strada narod, strada infrastruktura, a generalni sekretar NATO -a rekao je da Ukrajina mora da pobedi. Nasilna mobilizacija najstrožije je zabranjena. Ne može da se dopusti da nekoga vežu i nasilo ga odvedu na front. Ko mene neobučenog može da natera da idem da ratujem? Ko mene može da otera u smrt? To je žalosno. Žalosno je što je Ukrajina izgubila 30% vojno sposobnog stanovništva. Uništili su jednu naciju. Ukrajinci su jedan plemenit narod. Koliko ima Ukrajinaca? Dolaze ljudi da ratuju da bi zaradili pare. Ko preživi, dobije pare, ko ne preživi, dobije crnu vreću. Da li to nama danas treba? A oni se ponose da su demokratski svet! Pedeset država je umešano u ovaj konflikt Ukrajina-Rusija- rekao je Stević.

Novinar i ratni reporter Igor Damjanović rekao je da Indija i Kina nisu uvele sankcijije i sada su one najznačajniji ruski partneri.

Foto: Informer printscreen

Igor Damjanović

-Sankcije Rusiji nisu uveli ni Indija ni Kina i sada su oni najznačajniji ruski partneri. Indija je najveći kupac ruske vojne opreme. Indija je velika sila otvorena za saradnju sa svima. Nastavlja se plasman i energenata i ratnog naoružanja iz Rusije u Indiju. Što se tiče Orbana on je bio u Kijevu, bio je u Moskvi, sada je otišao u Peking, a iz Pekinga ide za SAD. Viktor Orban je čovek koji personifikuje jednu mirovnu inicijativu. Kakav će biti uspeh, pokazaće vreme. Danas se desio velki raketni napad na Kijev. Prema nekim procenama letele su krstareće rakete, supersonične rakete, krstareće rakete... Tu su pogođena dva vojna preduzeća, od toga se u jednom proizvode avioni. Takav raketni napad nije se desio odavno. Pogođena je i vojna fabrika gde su se proizvodili uređaji za avione. Ta fabrika je bila strateški važna jer je Ukrajina htela da napravi proizvodnju artiljerijskih projektila. Oštećena je i jedna dečja bolnica. Deca nisu povređena, ali na žalost poginulo je četvoro zaposlenih. Danas je Rusija izvršila najjači raketni udar od početka rata!- rekao je Damjanović.

Geopolitički analitičar Luka Stajić rekao je da je današnji raketni udar bio svojevrstan odgovor Rusije na provokacije sa Zapada.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Luka Stajić

-Odgovor Rusije na sve provokacije sa Zapada bilo je ovo danas. Žalosno je to što nakon dve godine ratovanja ne vidimo šanse za primirje. Imali smo izjavu Zelenskog koji je rekao da je čitav vojni sistem unapredio što ne bi bilo moguće da nije bilo pomoći sa Zapada. Ukrajina zaista teško stoji finansijski i neće moći da vraća kredite. Zapad čitavom pričom o slanju vojnika dovodi do eskalacije sukoba. Putin zaista želi da sedne za pregovarački sto, ali ide se ka tome da on osigura svoju teritoriju od NATO pakta. Celokupan Zapad se kune u demokratiju, ali kad realno sagledamo stvari, ne vidimo ništa od toga. Mene raduje Orbanova mirovna misija. On je danas na mreži X objavio da ide u Vašington. Verujem da će pokušati da ubedi Bajdena i američku administraciju da sednu za pregovarački sto, ali da tu bude i Rusija jer sa izolacijom Rusije ovo ne vodi ničemu. Putin ima veliki ugled u svetu i dok ne sednu obe strane uz pregovarače iz Evrope ne možemo očekivati deeskalaciju sukoba- rekao je Stajić.

Politikolog Andreja Lović komentarisao je kako će izbori u Francuskoj uticati na celu Evropu.

Foto: infromer printscreen

Andreja Lović

-Ovo je jedna signalna poruka koja je odjeknula Evropom. Marin Lepen je na neki način pobednica ovih izbora, pogotovo kada vidimo koliko su dobili glasova nakon prvog kruga. Taj dvojac Berlin Pariz je disfunkcionalan već nekoliko godina. Postoji lantentni sukob između Berlina i Pariza nakon odlaska Angele Merkel. Nemačka privreda je mnogo moćnija od Francuske. Kad taj dvojac ne funkcionište kako treba, onda ni EU ne funkcioniše kako treba. Nemci neće da dozvole da Francuzi kormilo Evrope, a ni Francuzi neće da Nemci uzmu kormilo Evrope. Migrantska kriza je svakako u fokusu. Nemačka privreda stagnira, a onda je to loše za privredu cele Evrope- naveo je Lović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija