• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

11.07.2024

19:22

Evo šta se šaputalo iza zatvorenih vrata nakon samita NATO-a! Vlada panika! Tramp će pobediti, najveći vojni pakt propada? (VIDEO)

Maša Banđur

Live TV

Evo šta se šaputalo iza zatvorenih vrata nakon samita NATO-a! Vlada panika! Tramp će pobediti, najveći vojni pakt propada? (VIDEO)

Podeli vest

Veliki gubici ukrajinske vojske. NATO zahteva od celog sveta da ne podržava Rusiju. U Avdejevki pronađena masovna grobnica. Izraelski avioni su bacili letke sa kojima pozivaju stanovništvo Gaze da se evakuiše. Na ove, ali i druge važne svetske teme u emisiji "Rat uživo" govorili su ekonomista Vladimir Đukanović i novinar Nikola Jović. Uživo u program javila se i Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu koja je komentarisala poruke sa samita NATO-a, kao i novinar Vlastimir Vidić, koji je komentarisao situaciju u Nemačkoj u odnosu na sva svetska dešavanja.

Ekonomista Vladimir Đukanović istakao je da je NATO samit prazna priča kao i svaki put.

Foto: Masha Bandjur

Vladimir Đukanović

-Bitno je ono šta se dešavalo iza zatvorenih vrata. Iza zatvorenih vrata najveća drama je Donald Tramp koji će biti izabran. Plan Trampa je da Evropu prepusti Evropi i da se posveti unutrašnjim pitanjima. Imamo zamenu Stoltemberga. Imamo Narutea koji je slab lider. Problem Evropi su slabi lideri. Da li je Rusija najveća pretnja NATO-u? Apslolutno jeste! Rusija je najglasnija u osnivanju BRIKS-a i zato je pretnja i vojno, ali i ekonomski. Ono što iznenađuje ekonomiste je to koliko su oni brzo završili posao. NATO se sprema za sukob sa Rusijom. Situacija se zaoštrava. Kao u ekspres loncu nema otpuštanja pritiska. Rezultat je neminovan da će nešto eksplodirati. Mi smo sve bliži nekom velikom sukobu. Ako dođe do napada NATO trupa, Rusija po zakonu mora da krene nuklearni rat. To je zakon njihov i oni se toga drže. Rusi znaju i stvorili su tu ogromnu vojsku i najjači arsenal isključivo da bi se odbranili od Zapada. Rusi smatraju Ameriku i zapadnu Evropu za svoje najveće neprijatelje. U nuklearnom ratu ključno je ko će prvi da krene! Jasno je da je Rusima isplativo da krenu nuklearnim ratom i da se ne bakću konvencionalnim oružjem. Svi debelo razmišljaju o tome- rekao je Đukanović.

Novinar Nikola Jović istakao je fokus NATO-a na crnomorski region.

Foto: Masha Bandjur

Nikola Jović

-Jedino su ostale još Srbija i BiH da se na silu uguraju u NATO. Teritorija KiM je od 1999. godine neformalna članica NATO-a. S druge strane Crnog mora, Gruzija može da bude zanimljiva u tom smislu. Možda i Jermenija koje se ne spominje toliko. Sve ide ka učlanjenju Jermenije u NATO što nije nerealno jer se graniči sa Turskom. Kavkavski region je osetljiva tačka Rusje. To je takozvani meki trbuh Rusije. Tu je dosta šarolika situacija u pitanju terorizma i vere. I najbolja mirovna inicijativa osuđena je na propast. Rusija smatra da Ukrajina mora da smanji svoje vojne efektive. Šta će biti kompromis gde će obe strane nešto dobiti i nešto izgubiti? Pored priče o skorom dolasku vojnih instruktora Severne Koreje u Rusiju, takođe će kineski vojni zvaničnici posetiti Belorusiju. I Tramp koji se najavljuje sve više bio bi pomirljiviji sa Rusijom i zaoštrio bi situaciju sa Kinom. Za Bajdenove neokonzervativce, Rusija je i dalje neprijatelj broj jedan. Trampova struja stavlja Kinu na prvo mesto. To je jedina razlika. Tramp bi se posvetio domaćim unutrašnjim temama da bi Amerika u unutrašnjosti ojačala kako bi se suprotstavila Kini. Postavlja se pitanje da li je razornije da kolektivni Zapad ode u totalnu konfrontaciju sa Rusijom ili sa Kinom, ili, ne daj bože, sa obe- rekao je Jović.

Biljana Šahrimanjan Obradović iz Centra za stratešku analizu javila se uživo u program sa samita NATO-a.

Foto: Informer printscreen

Biljana Šahrimanjan Obradović

-Prva važna poruka je da će SAD ostati uz Ukrajinu. Ukrajina će 2025. godinu dočekati spremna i neće se ponoviti ova situacija iz 2024. godine. Ovde su nove članice Finska i Švedska koje su odlučile da napuste svoju vojnu neutralnost i priključe se NATO-u. F16 avioni su odobreni i nalaze se na putu i već tokom neba naći će se na ukrajinskom nebu. Ovde se govori i o zapadnom Balkanu. Ono što je ključna poruka je da je KEJFOR povećao svoje snage nakon Banjske. NATO kaže da odgovornost leži i na drugoj strani. Ne upire se samo prstom u nas. Visoki zvaničnici insistiraju na tome da se formira Zajednica srpskih opština- rekla je Bljana Šahrimanjan Obradović.

Novinar Vlastimir Vidić komentarisao je postavljanje raketa po Nemačkoj i da li je to način za odbranu ove države, ili samo njeno targetiranje.

Foto: Informer printscreen

Vlastimir Vidić

-U Nemačkoj postoje rakete Tomahavk. Te rakete mogu da pogode iz Nemačke i Moskvu i bilo šta drugo. Nemačka se na taj način targetira kao predvodnik. Portparol Zelenih je postavio pitanje koliko će to koštati Nemačku. Samo je reagovala glavna opozciciona stranka. Oni nemaju ništa protiv toga. Ako sledeće godine dođe do smene vlasti, ništa se tu neće promeniti. Olaf Šolc je svojevremeno protestovao zbog postavljanja američkih raketa po Nemačkoj- rekao je Vidić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52