• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.07.2024

18:02

Demokratija u svetu je u ozbiljnoj krizi! Naše komšije u svemu pronalaze način da napadaju Srbiju! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Demokratija u svetu je u ozbiljnoj krizi! Naše komšije u svemu pronalaze način da napadaju Srbiju! (VIDEO)

Podeli vest

Gosti "Info dana" televizije Informer bili su narodni poslanik Stefan Krkobabić i Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku. Oni su komentarisali posetu srpske delegacije Egiptu, kao i odnose te zemlje i Srbije, ali i situaciju u našem regionu i predstojeće izbore u Americi.

Krkobabić kaže da se od Srbije u ovim vremenima očekuje da izabere stranu, a ne da se zalaže za mir.

- Tek kada Vučić krene da se bavi nekim stvarima, to se digne na neki poseban nivo. Biti deo jednog sveopšteg pokreta za mir je ono što je budućnost. Vidite da je ovo vreme kada se i delimo i pričamo o ekonomiji, a najmanje pričamo o stvarima koje nas spajaju. Ovo su strašno teška geopolitička vremena. Ne smete da kažete da ste za mir ili da ne podržavate ni jednu ni drugu stranu. Od vas se očekuje da izaberete stranu. Hajde da izbegnemo stalno uvlačenje u neke ratne sukobe. Naše komšije u svemu pronalaze način da iznova i iznova od 2012. godine napadnu Republiku Srbiju. Tenzije su počele već sa pripremama rezolucije u Ujedinjenim nacijama. Ogroman broj senatora u SAD ima preko 60-70 godina. Imaju izuzetno ozbiljnu političku elitu. Mislim da Orban vodi Mađarsku na jedan izuzetno pametan i sposoban način. Mi ne treba da zauzimamo nikakve navijačke strane. Moramo da razgovaramo sa ciljem da zaštitimo svoje vitalne i nacionalne interese - rekao je Krkobabić.

Foto: Zoran Sinko

Ljubomir Đurić

Đurić poručuje da su za Srbiju najbolji partneri "zemlje srednjeg sloja".

- Egipat je bio vrlo bitan partner u tom Pokretu nesvrstanih. Vrlo je značajno to što je Egipat veoma bitna država. Egipat je mnogo veći od Saudijske Arabije i možda može da ima više uticaja. Saradnja s njim je nešto što je sasvim poželjno. Moram da spomenem i Dane srpske kulture u Egiptu. Pored ovih sporazuma o trgovini, ovo je takođe bitno, ta promocija srpskog naroda. Otvorila se mogućnost da mi nekako snabdevamo Egipat tim poljoprivrednim proizvodima. Možete dosta da profitirate od saradnje s tim nekim manjim državama. Zemlje iz srednjeg sloja su možda i naši najbolji partneri. Mislim da će, nažalost, Amerikanci ipak morati da biraju između Donalda Trampa i Džoa Bajdena, iako su se možda nadali da će oni biti zamenjeni - ističe Đurić.

Foto: Zoran Sinko

Mihajlo Rabrenović

Stručnjak za strategijski menadžment Mihajlo Rabrenović takođe se pridružio programu.

Ovo je jako teško vreme i ovakvi sporazumi su samim tim značajniji. U toku je jedna globalna utakmica za izvoz. Predsednik Srbije otvara vrata našim privrednicima. Naši proizvodi su tamo (u Egiptu) dobrodošli. Mi moramo da učinimo i neke aktivne korake u pravcu realizacije tih sporazuma sa Kinom i Egiptom. U ovom vremenu je dobro otvarati ta vrata. Privredna komora Srbije i ostale asocijacije moraju da okupe te privrednike i da vide kako je najbolje. Očekujem da obuče naše privrednike o poslovnoj kulturi Egipta, da bismo mogli da iskoristimo te kapacitete u što većoj meri. Ovo je jako kompleksna godina. Srbija je mala zemlja u svetskim okvirima, ali vrlo značajna na Balkanu. Što se tiče američkih izbora, treba pažljivo da pratimo dešavanja tamo. Demokratija u svetu je u ozbiljnoj krizi - kaže Rabrenović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Prvi srpski dokumentarac o Srebrenici - “Anatomija obmane Srebrenica” (VIDEO)
Live TV

Prvi srpski dokumentarac o Srebrenici - “Anatomija obmane Srebrenica” (VIDEO)

Nakon dokumentarnog filma “Anatomija obmane – Račak” koji je emitovan na dan početka NATO agresije 24. marta, Centar za društvenu stabilnost najavljuje novi dokumentarac kojim rasvetljava ključne događaje iz ratova za jugoslovensko nasleđe pod nazivom “Anatomija obmane – Srebrenica”. Istraživači Centra Aleksandar M. Gajić, Marko Blažić i Aleksa Grubešić, kroz razgovor sa više eminentnih stručnjaka na polju zločina genocida i Holokausta, pokušali su da rasvetle prirodu zločina u Srebrenici. Film su, za Informer, detaljno najavila dvojica od njegovih autora - Nebojša Obrknežev i Grubešić iz Centra za društvenu stabilnost.

11.07.2024

12:42

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52