• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.07.2024

09:57

Svi su bili i žrtve i agresori tokom rata u Bosni! Lažni narativ o Srebrenici za cilj ima ukidanje Republike Srpske! (VIDEO)

Peđa Milosavljević

Live TV

Svi su bili i žrtve i agresori tokom rata u Bosni! Lažni narativ o Srebrenici za cilj ima ukidanje Republike Srpske! (VIDEO)

Podeli vest

Zašto se ratni zločin u Srebrenici i skoro trideset godina kasnije lažno predstavlja kao genocid? Koji je cilj forsiranja ovih fabrikovanih "činjenica"? Na ovu temu za Informer je govorio sociolog profesor dr Vladimir Vuletić tokom gostovanja u "Info jutru".

On poručuje da moramo napraviti razliku između nečega što se dogodilo i predstavlja činjenice i interpretacija tih činjenica.

- Kada govorimo o Srebrenici, nema sumnje da se dogodilo nešto strašno. Činjenica je da je u jednom danu ubijen veliki broj ratnih zarobljenika i to je nešto što je zločin i ne sme da se prećuti. Od tog trenutka, sve su, zapravo, interpretacije. To što se dogodilo u Srebrenici poslužilo je za neke događaje, političke aktivnosti... Na kraju krajeva, dovelo je i do Dejtonskog sporazuma. Te interpretacije tog događaja su tada imale tu funkciju. Mnogo godina nakon toga, one služe ili mogu da posluže na dva načina. Jedan je da se taj događaj ne koristi nizašta osim za pomirenje, razuman odnos prema bošnjačkim, ali i srpskim žrtvama. Tokom devedesetih godina u tom ratu je proporcionalan broj stanovništva različitih nacionalnosti stradao. Svi su bili žrtve i svi su bili agresori. Sada se interpretira kao da su Srbi jedini agresori. Tada je funkcija te interpretacije bila da se učini poželjnim intenzivnije uključivanje Zapada u taj sukob. Čemu sada služi Srebrenica? Da se pokaže kako zapravo je Bosna i Hercegovina, na neki način, žrtva Srba i da Republika Srpska mora da bude redefinisana i ukinuta. Građanski ratovi su najkrvaviji i po pravilu u njima nemate žrtvu i agresora na način na koji se sad to predstavlja - navodi Vuletić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!
Srbija

S jedne strane Dunav, s druge violina!

U čast virtuoza na violini i rodonačelnika pravog narodnog melosa, Vlastimira Pavlovića Carevca, u Velikom Gradištu održani su jubilarni 30. Carevčevi dani.

15.07.2024

17:52