• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

16.07.2024

22:31

Polarizacija američkog društva je dovedena do nivoa mržnje! Da li će Trampov dolazak na vlast dovesti do raspada NATO?

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Polarizacija američkog društva je dovedena do nivoa mržnje! Da li će Trampov dolazak na vlast dovesti do raspada NATO?

Podeli vest

Gosti emisije "Rat uživo" Informer TV bili su Dragan Vasiljković iz fondacije "Kapetan Dragan" i ekspert za energetiku profesor dr Dragan Škobalj. Oni su analizirali trenutnu situaciju u američkom društvu, kao i brojne druge aktuelne svetske teme.

Vasiljković konstatuje da polarizacija američkog društva nije bila na ovako visokom nivou još od vremena pre građanskog rata u toj državi.

- Ona je dovedena do nivoa mržnje. Moraš da paziš kome ćeš da kažeš da li si republikanac ili demokrata. Nešto što nije toliko bitno u životu sada postaje presudno. Bojim se da u Americi to može da se pogorša. Postoji velika verovatnoća da Tramp dobije sledeće izbore i ne bi me iznenadilo ako se Amerika jednostavno povuče iz NATO pakta. Ja nisam detaljno upućen u Vensove stavove, ali njegov pristup mi je ostao zapečaćen, da Amerika ne treba da finansira odbranu Evrope. Mislim da se odnos između Rusije i Kine baš učvrstio. Ne samo to, Amerika je kompletno izgubila Afriku prošle godine. Verujem da ćemo se jednog dana probuditi, a dolar će vredeti 15 centi. Nisam ekonomista, to je možda laička procena. Mislim da će dolaskom Trampa najverovatnije doći do raspada NATO sistema - rekao je Vasiljković.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dragan Škobalj

Škobalj poručuje da je do ratova dolazilo uvek kad su se imperije urušavale.

- Ovo neće proći bezbolno. Nije to samo problem Trampa ili Bajdena, već je mnogo širi. Ovo je mnogo opasnije od rata u Vijetnamu jer se sad lomi svetski poredak. Ratom u Vijetnamu nisu bili ugroženi svetski centri moći. Ovakvi sporovi se ne rešavaju jednostavno. Došlo je do vrhunca. To se rešava oružanim sukobom. Trenutno, SAD ne isporučuje gas Evropi, a on je istovremeno poskupeo 40%. Šta je bio cilj ovih centara moći? Da unište Nemačku i njenu saradnju sa Rusijom, kao i da sruše Rusiju i uvuku je u rat. Formira se peta imperija, sa Vladimirom Putinom na čelu. Ovo su možda i najveće promene koje se događaju u poslednjih 200 godina. Amerika je imala naftu u Saudijskoj Arabiji na izvolte, maltene za džabe - navodi Škobalj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije
Politika

Autorski tekst Darka Obradovića za Informer: Politizacijom litijuma ugrožava se nacionalni interes Srbije

Politika u dobroj meri oblikuje nacionalni interes i usmerava snage i kapaciteta ka njegovom ostvarenju. Istovremeno nacionalni interes mora biti nad politička kategorija, a naročito mora biti izvan dnevne politike. Dnevna politika je suština političkog delovanja i na njoj se pravi razlika između političara i državnika. Državnik je po prilici odličan političar, ali političar ne mora biti ujedno i državnik. Razlika se pravi na teškim, složenim i dugoročnim odlukama koje ne moraju uvek biti jednostavne ali su u korist nacionalnih interesa.

16.07.2024

21:45

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija