• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.07.2024

14:27

LETELE VARNICE U STUDIJU! Rasprava o "silovanju" jezika potpuno podelila muškarce i žene! (VIDEO)

Maša Banđur

Live TV

LETELE VARNICE U STUDIJU! Rasprava o "silovanju" jezika potpuno podelila muškarce i žene! (VIDEO)

Podeli vest

Sve više u medijima se pominje rodno ravnopravni jezik, a da li smo spremni da adekvatno nazivamo žene koje se bave "muškim" poslovima. Oko ovih pitanja su u "Info megdanu" raspravljali su gosti Maja Mojsovski Rašević urednica fotografije i Dejan Vukelić, zamenik glavnog urednika Informera.

Mišljenja o ovoj kontroverznoj temi bila su, kao što je i očekivano, veoma podeljena. Dok se jedna strana zalagala za to da jezik mora da ostane takav kakav jeste i da se ne koriste svi termini u ženskom rodu, druga je zastupala stav da to nije tačno i da jezik mora da se menja tokom vremena.

OVU RASPRAVU OBAVEZNO POGLEDAJTE U VIDEU ISPOD:

Dejan Vukelić tvrdi da neki termini narušavaju duh srpskog jezika i da je "silovanje jezika" kontraproduktivno.

- Neke termine je teško izgovoriti i neki termini u ženskom rodu i nazivi profesija narušavaju duh srpskog jezika. Ja nemam ništa protiv toga da se žene bave poslovima i da budu uspešne, ali ko uopšte kaže borkinja. Ako koristiš provokativne poteze, kao što je silovanje jezika, to je kontraproduktivno - rekao je Vukelić.

Foto: Masha Bandjur

Maja Mojsovski Rašević i Dejan Vukelić

 

Dok sa druge strane, Maja Mojsovski Rašević tvrdi da nema "muških" i "ženskih" poslova i da jezik uvek može da se menja.

- Ja nisam lingvista, ali cela ta stvar je važna zbog devojčica u ruralnim sredinama koje mogu da sanjaju da budu arhitektice ili sociološkinje. Za razliku od urbanih sredina, periferije u Africi i favele u Brazilu imaju devojčice koje ni ne znaju šta sve mogu da postignu i koliko ima uspešnih žena. Jezik je živ organizam i može uvek mora da se menja - kazala je urednica fotografije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Idealni termini za putovanje u Grčku! Ovo je tačna satnica za izbegavanje gužve na putu
Društvo

Idealni termini za putovanje u Grčku! Ovo je tačna satnica za izbegavanje gužve na putu

Preko dana je vruće, noću nezgodno za vožnju, na sve to i sezona godišnjih odmora zbog koje se stvaraju gužve na granicama i čeka i po nekoliko sati kako bi se ušlo u Severnu Makedoniju, pa zatim i u Grčku... - zato svi pokušavaju da izračunaju koje je najbolje vreme za polazak na more, ali i kada je najbolje krenuti kući, da ne bismo satima dangubili na granicama.

29.07.2024

19:08

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija