• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

31.07.2024

18:39

Amerika skoro 200 godina politički i ekonomski kontroliše Latinoameriku! Međunarodni privredni sistem se trenutno urušava! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Amerika skoro 200 godina politički i ekonomski kontroliše Latinoameriku! Međunarodni privredni sistem se trenutno urušava! (VIDEO)

Podeli vest

Da li se Zapad bliži svom kraju i hoće li BRIKS staviti definitivnu tačku na njegovo postojanje? Na ovu temu u "Otvorenom studiju" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević i novinar Slobodan Samardžija.

Pozovite nas, uključite se u program i recite nam šta mislite na ovu temu!

Broj telefona: +381 64 8482497

Dimitrijević ističe da Amerika politički i ekonomski kontroliše Latinsku Ameriku skoro 200 godina.

- Sasvim sigurno da uslovi u Venecueli nisu idealni po opoziciju, ali sasvim je sigurno da ona nema dokaze da je pobedila. Već skoro dva veka SAD potpuno kontrolišu Latinsku Ameriku. Politički i ekonomski. Kolumbija je najveći proizvođač kokaina u svetu. Amerikanci imaju vrlo visoke subvencije na poljoprivredne proizvode i zato njihovi proizvodi imaju vrlo niske i konkurentne cene. Ako bi Amerika ukinula te subvencije, cena proizvoda bi skočila i postali bi konkurentni. Amerikanci nikad neće uspeti da eliminišu proizvodnju kokaina i prateće kartele jer je to način opstanka za, neki kažu, 40% stanovništva. BRIKS, koji ima ideju da promoviše ravnopravniji međunarodni ekonomski i politički poredak, kod mnogih zemalja nailazi na vrlo plodno tle  - kaže ekonomista.

Foto: Masha Bandjur

Slobodan Samardžija

Samardžija smatra da se međunarodni privredni sistem trenutno urušava.

- Južna Amerika je pod direktnim uticajem SAD, ali ovo što se sada dešava tamo je najava pucanja čak i te veze. Jasno je da svet više ne želi dominaciju Sjedinjenih Američkih Država jer se videlo da ona ne donosi dobit koju bi te zemlje mogle pojedinačno da izvuku. To je uočeno u Evropi u ovom veku, ali i ostali polako počinju da se bude. Amerika ima zastarelu tehnologiju za široku potrošnju. Njihovi automobili su sada najgori na svetu, a bili su najbolji nekada. Ne mislim da će gas da preokrene stvar. Amerikanci bi ga verovatno trošili nonšalantno kao i sve druge tuđe resurse. Amerika je pocepana na nekoliko frontova - navodi novinar.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jevtić o slučaju snimanja sastanka bez dozvole: Protiv mene i Opštine Štrpce se vodi hajka
Politika

Jevtić o slučaju snimanja sastanka bez dozvole: Protiv mene i Opštine Štrpce se vodi hajka

Nakon što je iz Opštine Štrpce saopšteno da je osoba sa inicijalima S.I, koja se predstavila kao novinar, bez dozvole i saglasnosti prisustvovala i snimala sastanak predstavnika opštine i meštana sela Gornja i Donja Bitinja, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić upozorio je da se protiv njega, kao i protiv opštine, vodi hajka od strane onih čije su, kaže, politike štetne po srpski narod na Kosovu.

31.07.2024

20:13

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21