• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.08.2024

20:16

Amerika je najdirektnije stajala iza "Oluje"! Hrvati su tokom ove zločinačke akcije proterali preostalu trećinu Srba! (VIDEO)

Tanja Andrić

Live TV

Amerika je najdirektnije stajala iza "Oluje"! Hrvati su tokom ove zločinačke akcije proterali preostalu trećinu Srba! (VIDEO)

Podeli vest

Gosti "Otvorenog studija" Informer TV bili su profesor dr Uroš Šuvaković sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i penzionisani pukovnik Sreten Egerić. Komentarisali su zločinačku hrvatsku operaciju "Oluja" započetu 4. avgusta 1995, a tokom koje je proterano više od 250.000 Srba, a ubijeno oko 2.000.

Šuvaković ističe da su Amerikanci pružali direktnu podršku Hrvatima u vezi sa ovim pogromom.

- Ideolozi etnički čiste Hrvatske su rekli: trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, trećinu proterati. Ovo što se desilo tokom ove genocidne akcije je da je trećina koja je preostala proterana. Amerika je stajala iza toga, najdirektnije. Američki penzionisani vojnici koji imaju svoju NVO obučavali su hrvatske vojnike za operaciju "Oluja". Američki avioni su bombardovanjem srušili sve releje za komunikaciju unutar Vojske Republike Srpske Krajine i istovremeno su pružili logističku pomoć Hrvatskoj da izvede ono o čemu postoji pisano svedočanstvo. Bilo je nemoguće intervenisati iz Beograda u tom trenutku. Znam da su Srbi to očekivali. Vojska je bila disciplinovanija u Republici Srpskoj nego u Republici Srpskoj Krajini i činjenica je da je Mladić još kao oficir JNA bio komandant Kninskog korpusa, nakon čega je postao načelnik glavnog štaba Vojske Republike Srpske. Da je bio u Krajini, pretpostavljam da bi napravio ozbiljniju vojsku. Vi ne možete braniti nešto na 800 kilometara - kaže Šuvaković.

Foto: Tanja Andric

Sreten Egerić

Egerić naglašava da su Amerikanci najodgovorniji za raspad bivše SFRJ.

- Lojd Ostin (aktuelni ministar odbrane SAD) je zauvek sa Gotovinom, vidi se na fotografiji, planirao operaciju. SAD su umešane u raspad bivše SFRJ isto koliko i nacistička Nemačka u napad na Kraljevinu Jugoslaviju. Oni su naoružali, planirali i politički podržale separatiste na teritoriji bivše SFRJ. To je nepobitna činjenica. Sve ostalo su priče rekla-kazala. Niko ne pominje još četvrt miliona Srba koji su morali da napuste Zagreb, Pulu, Dubrovnik, Zadar, Šibenik i tako dalje, koji ne spadaju pod žrtve "Oluje", ali su žrtve egzodusa. Nije proterano samo 250.000 Srba, proterano je pola miliona. Od 2.500 ubijenih, 30% su osobe ženskog pola, koje nisu pripadnici Vojske Republike Srpske Krajine - navodi Egerić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)
Live TV

Kao dete sam se pitao zašto je neko morao da nas proteruje i ubija samo jer nismo Hrvati! Granate su padale na pola minuta, delovalo je kao da traje čitavu večnost! (VIDEO)

Hrvatske snage proterale su, te 1995. godine, više od 250.000 Srba, a ubili oko 2.000. Zloglasna zločinačka operacija "Oluja" počela je u ranu zoru četvrtog avgusta. Bojana Vučić iz Zavičajnog kluba Kordunaša, profesorka Gordana Martinović Vujanović i dete "Oluje" Nemanja Mandić govorili su o paklu koji su proživljavali dok su, zajedno sa svojim porodicama, bežali u Srbiju pod naletom hrvatskih krvnika.

03.08.2024

17:00

sledeća vest

Vesti

Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"
Hronika

"Nosila je blizance, gde je druga beba?": Komšija porodilje sa Vračara otkrio jeziv detalj - "Da nije druga beba u kontejneru?"

U Beogradu je otkriven šokantan slučaj nakon što je M. M. (39), porodilja u teškom stanju, dovezena u Ginekološko-akušersku kliniku "Višegradska". Prijem ove žene u bolnicu prijavljen je Ministarstvu unutrašnjih poslova, nakon čega je policija započela dalju istragu. Istraga je dovela policiju do stana na Vračaru, gde je M. M. živela. U stanu su pronašli mrtvu bebu.

03.08.2024

12:45

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija