• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.08.2024

16:18

Iran neće napasti Izrael bez podrške Rusije! Udar na Izrael bi mogao da ga uvede u direktan sukob sa Amerikom! (VIDEO)

Miloš Rafailović

Live TV

Iran neće napasti Izrael bez podrške Rusije! Udar na Izrael bi mogao da ga uvede u direktan sukob sa Amerikom! (VIDEO)

Podeli vest

Uzavrela situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, a goruće pitanje je još uvek - hoće li Iran napasti Izrael? Na ovu temu u "Info danu" su govorili politički filozof Dragoljub Kojčić i profesor dr Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije.

Kojčić poručuje da je dosad u svetu bilo dovoljno prilika za izbijanje svetskog rata, ali da se to ipak nije dogodilo.

- Oni (Iranci) dobro vagaju i ne žele da se istrče. Pokazali su, pre mesec dana, da su u stanju da probiju Gvozdenu kupolu. Iran pretenduje da bude lider islamskog sveta, a to nije mala stvar. Izrael je preventivno anektirao Golansku visoravan od Sirije. Odnos prema Libanu je uvek složen jer mora da ima i svoje političke elemente. Ne može Izrael da ide frontalno prema njemu jer tamo ima i svoje saveznike. Izrael je odavno demantovao onu staru teoriju o tome da su proksi ratovi oni koje za račun velikih vode mali. On ima malo povišenu ratobornu retoriku. SAD su uz pomoć Irana preko Hrvatske snabdevale Aliju Izetbegovića oružjem tokom rata. Iran je itekako sarađivao sa SAD kad je bila bosanska kriza. To je bilo vrlo maliciozno prema Srbiji. Već je bilo dovoljno zapaljivih elemenata u svetu da bukne svetski rat, ali ipak nije. Očigledno da postoje neki sporazumi koji nama nisu transparentni. Ne možemo da pročitamo o tome u novinama - kaže politički filozof.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Dejan Miletić

Miletić je uveren da Iran neće napadati Izrael ukoliko ne dobije zeleno svetlo od Rusije.

- Iran je važna figura u igri SAD i Rusije. Otkako su počeli da se bave nuklearnom bombom, dosta su se oslanjali na rusko znanje i tehnologiju. Iran sada praktično deluje sinhronizovano sa ruskom spoljnom politikom. Kad se desio incident i digla velika bura u Iranu, Šojgu je odmah doleteo tamo. Jasno je da Iran ima kapacitete da ugrozi Izrael, ali definitivno ovde se čekaju američki izbori. Ta pretnja će biti ostvarena, da li pre ili posle izbora, ali neka sila će biti demonstrirana. Ozbiljan napad Irana na Izrael bi mogao da dovede do direktnog sukoba SAD i njega. Iran uvek može da se uključi u sukob i eskalira situaciju. SAD definitivno imaju ogromne troškove zbog ovih vojnih aktivnosti, a ne ide da prvi udare. Oni čekaju da se Iran prvi aktivira. Ovo je jedna šahovska igra i čini mi se da Iran neće bez podrške Rusije lako udariti na Izrael - rekao je analitičar.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Napad Irana na Izrael bi nas odveo u Treći svetski rat! Takav sukob jednostavno ne bi mogao da ne eskalira van svojih granica! (VIDEO)
Live TV

Napad Irana na Izrael bi nas odveo u Treći svetski rat! Takav sukob jednostavno ne bi mogao da ne eskalira van svojih granica! (VIDEO)

Najviši iranski zvaničnici sastaće se danas sa predstavnicima regionalnih saveznika iz Libana, Iraka i Jemena kako bi razgovarali o potencijalnoj odmazdi protiv Izraela nakon ubistva lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, reklo je pet neimenovanih izvora za Rojters. Region se suočava sa rizikom proširenja sukoba između Izraela, Irana i njegovih saveznika nakon ubistva Hanijea u sredu i ubistva višeg komandanta Hezbolaha u utorak u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta. O tome kakve, potencijalno katastrofalne, posledice bi ovo moglo da ima na svet govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i glavna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić u emisiji "Info dan" televizije Informer.

01.08.2024

16:00

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift
Kultura

Vodič kroz humani biznis po receptu Tejlor Svift

Muzičke biografije često su zanimljive i čitaocima koji nisu „muzički fanovi“, jer su važan izvor razumevanja društvenih trendova niza decenija, pa i vekova. Ali, zahvaljujući biografiji novinarke Kerolajn Salivan Tejlor: Iz ere u eru, koju je nedavno objavilo Vulkan izdavaštvo, za ovaj žanr mogli bi ozbiljno da se zainteresuju i marketinški stručnjaci, biznismeni i svi oni kojima su važne teme finansija i investicija.

14.08.2024

11:42

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija