• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.08.2024

12:55

Deca Palestine prave lutke od konzervi i igraju se flašama! Psihološkinja planira da ide u Gazu i pomogne najmlađima da se izbore sa traumama!

Miloš Rafailović

Live TV

Deca Palestine prave lutke od konzervi i igraju se flašama! Psihološkinja planira da ide u Gazu i pomogne najmlađima da se izbore sa traumama!

Podeli vest

Više od 40.000 Palestinaca je ubijeno u pojasu Gaze. Ustanovljeno je da je većina žena, dece i starijih ljudi. Gošća "Info jutra" bila je psihološkinja Snežana Anđelić, Srpskinja koja se pre tri nedelje došla u Beograd. Ona je četiri godine živela u tom delu sveta gde je bila u kontaktu sa žrtvama rata.

Psihoterapeut Snežana Anđelić radila je sa decom iz pojasa Gaze koji se suočavaju sa ratnim dešavanjma.

-Ja sam tamo živela četiri godine, a sada obučavam ljude kako da žive sa traumatizovanim društovm. Kada sam živela tamo odlazila sam i u Gazu. Sada sam bila u Vitlejemu gde smo pokušavali da formiramo timova i pravimo psiho-socijalni program za rad sa porodicama. Vi možete da izgradite kuću, ali ako se ne pomogne ljudima da ponovo budu zdravi, oni nikada neće moći da se stabiliziuju i dođu do zdravog života da grade budućnost za svoju decu- navela je Snežana Anđelić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Snežana Anđelić

Ona je istakla da ovo što se dešava u Gazi predugo traje i da psihološki odbrambeni sistem koji čovek ima ne može večno da ga štiti.

-Ovo što se dešava u Gazi predugo traje. U početku je bilo hrane i resursa, a sad mi dolazimo do toga da sada među njima kreće haos i ludilo. Ovde Izrael koristi razne metode da uništi taj narod. Bomba jeste jedan metod, ali ovo što se sad dešava je mnogo gadnije, jer sada među njima počinje borba za opstanak. Svi smo podneli zahtev za ulazak u Gazu, ali je niko nije dobio. Ni Crveni krst ni Karitas. Kada vi držite jedno okruženje bez dostupnosti ljudi koji mogu da pomognu, onda su svi resursi istrošeni. Mnogo dece umire od bolesti. Nema lekova i nema pomoći za njih. Imamo sveukupnu humanitarnu katastrofu. Ovo društvo doveli smo do ozbiljne humanitarne katastrofe. Oni su kao u zatvoru okruženi zidinama, a ne dozvoljava se nikome da uđe da im pomogne. Ono što me najviše užasava jeste da se samo kaže: Strašno! i to je to. Mene najviše užasava što ne mogu da pomognem tom narodu. U svim tim uslovima časne sestre pokušavaju da okupe decu i da se igraju sa njima. Deca se igraju i smeju se, a oko njih je sve srušeno. Ja sam im rekla je da je to nešto najlepše što mogu da urade. Napravili su pozorištance za decu. Od konzervi su napravili lutke marionete. Deci ne možete da promenite život, ali od konzervi napravite pozorišnu predstavu i vidite kako se ta deca smeju. Moj plan je da radim u Gazi i da tamo krenem sa psihosocijalnim programom za decu- rekla je Snežana Anđelić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Otkriveno ko stoji iza pokušaja organizovanja "obojene revolucije" u Srbiji!
Politika

Otkriveno ko stoji iza pokušaja organizovanja "obojene revolucije" u Srbiji!

Čak i slabije upućenim posmatračima je sasvim jasno da tzv. ekološki protesti, koji u poslednje vreme pod maskom borbe protiv istraživanja i potencijalne eksploatacije nalazišta litijuma niču kao pečurke posle kiše širom naše zemlje, u svojoj osnovi nemaju zalaganje za tzv. ekološku agendu, već stvaranje uslova za vaninstitucionalnu promenu legitimno izabranih vlasti po dobro poznatom modelu "obojenih revolucija".

16.08.2024

14:22

RATKO MLADIĆ TEŽE POVREĐEN U HAGU!
Politika

RATKO MLADIĆ TEŽE POVREĐEN U HAGU!

Ratko Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske general, izgubio je svest u haškoj pritvorskoj bolnici nakon čega je pao i povredio glavu, navodi njegov sin Darko Mladić!

16.08.2024

13:46

Za nas most je otpor nasilnom rušenju svega srpskog! Vujičić: Nije naivno što Kurti želi da dopre nelegitimnim i jednostranim potezima do druge strane srpske obale
Politika

Za nas most je otpor nasilnom rušenju svega srpskog! Vujičić: Nije naivno što Kurti želi da dopre nelegitimnim i jednostranim potezima do druge strane srpske obale

Predsednica skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Danijela Vujičić ocenila je jutros da nema apsolutno nikakvih uslova da most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici u ovom trenutku bude otvoren i navela je da taj most za Srbe u severnim opštinanam Kosova i Metohije predstavlja simbol otpora rušenju svega srpskog.

16.08.2024

13:43

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija