• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

18.08.2024

13:35

Da li je zdravo popiti kafu na "prazan stomak" ujutru? Evo šta je pravilna ishrana i koliko obroka treba imati dnevno! (VIDEO)

Zoran Sinko

Live TV

Da li je zdravo popiti kafu na "prazan stomak" ujutru? Evo šta je pravilna ishrana i koliko obroka treba imati dnevno! (VIDEO)

Podeli vest

Gosti "Vikend info jutra" bili su doktor prirodne medicine profesor dr Momčilo Matić i doktor nauka fizičke hemije dr Svetlana Stanišić. Oni su pričali na temu zdrave ishrane i pravilnog načina da konzumirate obroke.

Matić poručuje da je raznovrsnost namirnica jako bitna kako bi ishrana bila zdrava, odnosno pravilna.

- Pravilna ishrana je raznovrsna. Tu treba da budu zastupljene sve namirnice. Hrana je dosta jednolična na ovim prostorima. Mi vrtimo 50-60 namirnica, a u Nigeriji imaju 600 na raspolaganju. To je fenomenalno. Kad je pravilna ishrana u pitanju, treba da vodimo računa koliko obroka treba da uzmemo. Neke osobe treba da jedu manje hrane i češće obroke, ali u normalnim uslovima treba da jedemo jak doručak, odnosno pravilan. Prvo popiti čašu vode, možda i dve. Malo čaja, jedna, do dve kašike meda, malo propolisa, jedan limun... Nije dobro uzeti šoljicu kafe ujutru. Posle toga, voće. Ništa se ne meša sa voćem, to nije dobro - rekao je.

Foto: Zoran Sinko

Svetlana Stanišić

Stanišić upozorava da se sve više konzumiraju veoma prerađeni proizvodi.

- Postoje ljudi sa različitim potrebama i navikama. Davati konkretne smernice ograničava ljude. Postoji nekoliko stvari koje su važne. Prvo, industrija hrane danas ima veliki interes da nam proda svoje proizvode i mi smo opčarani da verujemo da je normalno da svaki dan koristimo ultra-prerađene proizvode. Plastika je mnogo širi problem od one koju unosimo putem hrane. Tek se poslednjih godina otkriva uticaj te mikro i nanoplastike koja se nađe u telu. Ne možete da izbegnete da je udahnete. Alkohol i pušenje su jednostavniji poroci od hrane. Oni se mnogo lakše izbegavaju, ali mi svi moramo da jedemo. Ne možete nekome reći: "pa, ne jedi" - kaže ona.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija