• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.08.2024

16:00

Treba pogledati istini u oči, Ukrajina dobija bolje naoružanje od ruskog! Da li je upad Ukrajinaca u Kursk bio ruska strategija ili Putinov neuspeh? (VIDEO)

Tanja Andric

Live TV

Treba pogledati istini u oči, Ukrajina dobija bolje naoružanje od ruskog! Da li je upad Ukrajinaca u Kursk bio ruska strategija ili Putinov neuspeh? (VIDEO)

Podeli vest

Gosti "Info dana" Informer TV politički filozof Dragoljub Kojčić i profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju. Komentarisali su pozadinu ukrajinskog upada u Kursku oblast, trenutnu situaciju na frontu, ali i potencijalnu kontraofanzivu ruske vojske.

Kojčić upad ukrajinskih trupa u Kursku karakteriše kao nešto što bi moglo da predstavlja taktiku ruske vojske.

- Vakuuma nema. Ako se jedna strana povuče, automatski upada druga. Okršaji na samom ratištu su prepuni takozvanih zamki. Zamka je opasna stvar, ima takozvanog navlačenja. Na primer, iz nekih razloga Rusiji odgovara da dublje navuče ukrajinske snage i onda kad se dovoljno navuku, prekine im se kontakt sa centrima vojske. Kad je bio onaj poslednji veliki rat, Kiparski rat, gde je Izrael izvukao treću egipatsku armiju i onda su ih zaokružili i držali ih do izgladnjivanja. Da nemaju hranu, ni vodu. Onda je došao UN i de fakto spasio i Egipat i njihovu treću armiju, ali je Izrael izvukao izuzetno velike ustupke. Ovako nešto možda Rusi sad planiraju sa ovim ukrajinskim snagama (u Kursku). Ukoliko Rusija osvoji Odesu, ona postaje pobednik, ne samo ovog konflikta, nego i istorijski pobednik - navodi filozof.

Foto: Tanja Andric

Branko Nadoveza

Nadoveza smatra da je situacija u Kursku jednostavno neuspeh ruske vojske, a ne njen plan.

- Ovo što se desilo, ne bih se složio da je to neka strategija. Postoji jednostavno neuspeh Rusije. Rusija sa ovim kapacitetima ne može da ostvari svoje ciljeve. Vreme, ako se ovako nastavi, radi za Ukrajinu. Ona dobija sve bolje i bolje konvencionalno naoružanje, koje je bolje od ruskog. Treba istini pogledati u oči. Oni će biti isterani sa ruske teritorije ili će je napustiti. Putin će to pokazati kao uspeh rusije. Međutim, u budućim nekim pregovorima to će biti neuporedivo slabija pozicija Rusije. Postoji mnogo Ukrajinaca koji su spremni na saživot sa Rusima, a to Rusija uopšte nije iskoristila - rekao je profesor.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Nebojša Bakarec: Pobogu, Mila, pare su kod Đilasa!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Pobogu, Mila, pare su kod Đilasa!

Danas je predstavnica vanparlamentarne beogradske opozicije, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode i pravde i narodna poslanica, izvesna Mila Popović, upitala gradonačelnika Aleksandra Šapića: „Aleksandre Šapiću, gde su pare Beograđana?“. Pitanje je upućeno preko sajta Đilasove Stranke slobode i pravde (SSP), i putem Đilasovog portala „Direktno“.

29.08.2024

16:02

Hronika

Beskućnika ubili od batina, pred sudijom ostali nemi! Tužilaštvo traži pritvor za Vuka i dvojicu maloletnih nasilnika!
ubili iz obesti

Beskućnika ubili od batina, pred sudijom ostali nemi! Tužilaštvo traži pritvor za Vuka i dvojicu maloletnih nasilnika!

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušan je Vuk M. (19) zbog sumnje da je zajedno sa još dva maloletna lica 20. avgusta 2024. godine između 00:30 i 1:30 časova u napuštenom objektu na desnoj obali Ade Ciganlije zadao više udaraca u predelu glave i tela oštećenom M.S, koji je usled zadobijenih povreda preminuo u Urgentnom centru 22. avgusta.

29.08.2024

15:18

JOŠ Hronika VESTI

Sport

"Orlovi" bojkotuju Piksija!? Šta se to dešava u reprezentaciji Srbije?
Fudbal

"Orlovi" bojkotuju Piksija!? Šta se to dešava u reprezentaciji Srbije?

Najbolji fudbaleri Srbije, po svemu sudeći, započeli su prećutni bojkot selektora A tima Dragana Stojkovića Piksija! Kako drugačije objasniti situaciju da na narednom okupljanju reprezentacije neće biti Aleksandar Mitrović, Dušan Vlahović i Sergej Milinković-Savić, momci koji uredno tresu mreže u svojim klubovima, a onda naprasno otkazuju poziv kormilara srpskog nacionalnog tima?

29.08.2024

16:12

Planeta

Greška pilota?! Srušio se prvi F-16 U Ukrajini!
Planeta

Greška pilota?! Srušio se prvi F-16 U Ukrajini!

Jedan od lovaca F-16, koje je kijevski režim dobio krajem jula, srušio se u ponedeljak, 26. avgusta, samo nekoliko nedelja nakon što je prvi avion američke proizvodnje stigao u Ukrajinu, piše "Volstrit džornal", pozivajući se na američkog zvaničnika.

29.08.2024

18:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu
Srbija

Ovako Srbi slave Veliku Gospojinu na Kosmetu

Jedan od najvećih pravoslavnih praznika – Velika Gospojina danas se proslavlja širom Kosova i Metohije, uprkos gotovo svakodnevnom teroru šiptarske vlasti koju predvodi Aljbin Kurti.

28.08.2024

13:28