• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.09.2024

20:01

Političke igre oko novih srpskih "rafala"! Da li će kupovina francuskih aviona naljutiti Putina? (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Političke igre oko novih srpskih "rafala"! Da li će kupovina francuskih aviona naljutiti Putina? (VIDEO)

Podeli vest

Srbija je kupila 12 novih "rafala" za 2,7 milijardi evra od Francuske. Ovu nabavku za Informer su komentarisali penzionisani pukovnik Sreten Egerić i bivši pilot Stevan Ignjatović tokom gostovanja u "Otvorenom studiju".

Egerić ističe da smo uvek deo opreme nabavljali iz Rusije, odnosno Sovjetskog Saveza, a ostatak sa  Zapada.

Mi smo uvek nabavljali od Sovjetskog Saveza deo opreme vazduhoplova, a deo od Zapada. Nema ovo šta posebno da naljuti Ruse. Samo sebi malo komplikujemo život više nego što je potrebno. Vrlo je važno da ovi avioni dođu u Srbiju za tri do četiri godine. Ukoliko stignu za 10 godina, ne trebaju nam ni oni. "Rafal" je višenamenski avion, a mig-29 frontovski lovac. Mi kao neutralna i nezavisna zemlja moramo da se oslanjamo na više izvora naoružanja. Mi nismo kupili mir sa Zapadom ovom nabavkom. Možda jesmo sa Francuzima, ali nismo sa Engleskom. Mislim da je ovde napravljena jedna velika greška. Nije Azerbejdžan povratio Nagarno-Karabah zato što je postao sila i imao veze sa Zapadom već zato što je pustio rusku ruku i uzeo tuđu, znamo čiju. Treba da sarađujemo sa njima, ali ne treba se odricati ruke koja nam stoji na ramenu - kaže Egerić.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Stevan Ignjatović

Ignjatović konstatuje da ne zna protiv koga bi mi, hipotetički, ratovali koristeći ove avione, budući da nam je zabranjeno da njima letimo u vazdušnom prostoru NATO zemalja kojima smo i okruženi.

- Ja više nisam siguran ko će koga da naljuti. Lično imam ružna iskustva sa Francuzima. Prva zemlja koja je inicirala Srebrenicu protiv nas. Sad dolazimo u situaciju da budemo najbliži saradnici sa njima. Činjenica je da je Srbija učinila jedan veliki strateški iskorak, okrenuvši se zapadnoj tehnologiji nakon 60 godina rada na ruskim sistemima. Ja sam ceo svoj život bio civilni pilot, ali se razumem i u vojsku. Kupovina "rafala" je jedan, bojim se da će biti, nepotreban potez jer je jednostavnije taj višak ruske opreme koju imamo prodati zemljama koje još imaju rusko naoružanje. To je jednostavnije rešenje nego da dobijate karoseriju aviona bez naoružanja. Sad Izraelci vrše promene da bi ta ruska raketa mogla da se nakači na "rafale". Mi sa tim avionima nećemo moći da letimo u vazdušnom prostoru NATO pakta. Mi smo okruženi zemljama NATO pakta. Naš vazdušni prostor je od Subotice, pa do Drine i do Preševa. Protiv koga ćemo mi da ratujemo sa tim "rafalima"? Mnogo toga će biti zabranjeno. To će biti dodatni troškovi, da se ti sistemi naprave kompatibilnim. Vi sad morate da budemo dobri i sa Izraelcima i sa Francuzima. Morate da budete dobri i sa Rusima, na kraju, jer šta će biti kad, ne daj Bože, potrošite rezerve tih raketa - navodi Ignjatović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini
Kultura

Preminula glumica Rada Đuričin u 91. godini

Danas je u Beogradu preminula Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, saopštilo je pozorište.

04.09.2024

13:13

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija