• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.09.2024

20:10

Ne možete da napustite crkvu, a da ostanete Srbin! Ko vodi hibridni rat protiv SPC?

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Ne možete da napustite crkvu, a da ostanete Srbin! Ko vodi hibridni rat protiv SPC?

Podeli vest

Istoričar Saša Adamović i pisac Slobodan Stojičević gostovali su u "Otvorenom studiju" Informer TV. Pričali su o hibridnom ratu koji se vodi protiv Srpske pravoslavne crkve.

Adamović konstatuje da onaj koji napusti crkvu ne može da ostane Srbin.

- Nisu neprijatelji SPC od juče. Imali smo u Drugom svetskom ratu primer Hrvatske pravoslavne crkve u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Đukanović je rekao da ne može u Crnoj Gori da bude crkva koja ima prefiks srpska. Isto tako je govorio i Ante Pavelić. Neke velike razlike između Pavelića i Broza koji je rekao da i partija mora da se bavi crkvom, a ne samo UDB-a. Onog trenutka kad napustite svoju crkvu, vi prestajete da budete Srbi. Pitanje identiteta je ključno pitanje za svaki narod. Ne može se napustiti Srpska pravoslavna crkva, a da mislite da posle toga možete da ostanete Srbi - poručuje Adamović.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Slobodan Stojičević

Stojičević zaključuje da je napad na srpsku crkvu samo deo napada na pravoslavlje u globalu

- To je napad i na naš način života. Estonija je sada praktično na ivici onoga što se desilo u Ukrajini. Grčka crkva polako kupuje i prebacuje ruske sveštenike kod sebe. Ista stvar se i kod nas dešava. Zasad nije toliko, bilo je nekih slučajeva. Grci su obećali Rumuniji Moldaviju ukoliko priznaju Ukrajince. Cilj je, na najvišem nivou, da se religija odvoji od nacionalnih osećanja. Da se duhovna sfera odvoji od religiozne sfere - naveo je Stojičević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!
Srbija

A za Maru - zlatnik! Najbolja je u svojoj klasi!

Apsolutni šampion 57. Međunardnog poljoprivrednog sajma u Svilajncu je krava muzara Mara! Mara je ljubimica Aleksandra Jeremića iz sela Vojska, a u konkurenciji 70 grla simentalske rase goveda bila je najbolja!

11.09.2024

18:35