• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

15.09.2024

17:01

Kurtijeva politika je etničko čišćenje, trebalo bi da se vratimo u institucije na severu Kosmeta! KFOR radi sve suprotno od onoga iz Rezolucije 1244! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Kurtijeva politika je etničko čišćenje, trebalo bi da se vratimo u institucije na severu Kosmeta! KFOR radi sve suprotno od onoga iz Rezolucije 1244! (VIDEO)

Podeli vest

Gosti "Info dana" bili su analitičar Srbislav Filipović, profesor dr Dragan Petrović sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Oni su komentarisali aktuelnu situaciju na Kosovu i Metohiji, kao i najavljene mere Republike Srbije po tom pitanju.

Filipović konstatuje da su svi lideri takozvane države Kosovo imali isti cilj - proterivanje Srba sa Kosmeta.

- Pravni timovi su zaključili da ne može da se proglasi okupacija jer smo mi Kumanovskim sporazumom pristali da strane trupe dođu na Kosovo i Metohiju. Srbi nisu zaštićeni tamo, oni se definitivno iseljavaju, ne postoje elementarni uslovi za život, ali Srbija im pomaže više nego ikad. Zdravstvo i školstvo su dva stuba koja su ostala na Kosovu i Metohiji i vezuju ga za Srbiju. Srbija mora da zaštiti ta dva stuba, ali i da nađe način da spreči egzodus Srba sa Kosova. Evidentno je da Kurti nema nameru da prestane s onim što jeste njegov cilj. Nekad smo pričali o Tačiju, Haradinaju, a sad o Kurtiju. Svi su imali isti cilj, a to je etničko čišćenje Srba na Kosovu i Metohiji, a možda čak i genocid. Meni se ne sviđa šta se dešava na Kosovu sad, ali tamo su neke trupe koje jedine mogu da zaštite Srbe. Ako mi sad pljujemo po njima i kažemo da su neprijatelji, onda ne možemo da očekujemo neku zaštitu - rekao je Filipović.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dragan Petrović

Petrović zaključuje da bi Srbi trebalo da se vrate u institucije na severu Kosova i Metohije.

- 2012. godine Srpska napredna stranka, kao ozbiljna opoziciona stranka, je organizovala 7. marta prvi od četiri velika skupa na Trgu Šumadija u Kosovskoj Mitrovici. Sever Kosova je bio sastavni deo Srbije. Šiptara nije ni bilo na prelazima. Ja sam odlazio tamo i bio svedok da smo mogli da ulazimo 2008. i 2009. bez problema. Postavlja se pitanje kako smo došli do ove situacije. Mislim da je vlast imala tri grupe previda. Prva je prihvatanja Briselskog sporazuma. Ja to mogu da razumem, bilo je pritisaka. Zvanični Beograd je dao i sever, ali je tražio neku autonomiju za Zajednicu srpskih opština. Druga vrsta previda... Beograd savetuje Srbe da napuste kosovske institucije. Oni su izašli iz opština koje držimo jer imamo 98% stanovništva, a oni sa 2% ulaze i vrše represiju. Zašto smo to uradili? Treća faza previda... Gospodo, vi ne poštujete Briselski sporazum, što bi ga mi poštovali? Treba da prihvatimo da se vratimo u opštine sa Prištinom, ali da bude naša uprava, kao što je bila do nedavno. Isto i sa policijom. To je sada rizično, ali mislim da bi morali da odigramo ovo prvo jer je Kurtijeva politika etničko čišćenje - kaže Petrović.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Aleksandar Lukić

Lukić ističe da KFOR radi sve suprotno od onoga što bi trebalo da čini po Rezoluciji 1244.

- Čini mi se da proglašenje okupacije i samo njeno razmatranje možda i jeste najjača od svih mera. Samo razmatranje te opcije, mislim da je jedna jaka mera. Dosad se to uporno odbijalo. Proglašenje okupacije bi značilo da mi stavljamo do znanja da se na Kosovu i Metohiji dešava nešto što nije u skladu sa prethodno potpisanim sporazumima i Rezolucijom 1244 koja, u svojim odredbama, naglašava suštinsku autonomiju Kosova i suverenitet i teritorijalni integritet SR Jugoslavije. Ona je pristala da NATO snage dođu na KiM u skladu sa Rezolucijom 1244. Kasnije se dešava da KFOR zapravo ne dela da bi ostvario ono što je zapisano u rezoluciji, već radi upravo suprotno. Radi na tome da se na delu naše teritorije ostvari nezavisnost neke druge države. U tom smislu proglašenje okupacije bi bilo stavljanje do znanja da mi to nećemo da dozvolimo. Proglašenje okupacije ne bi značilo objavu rata - navodi Lukić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija