• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tvin

04.04.2022

16:46

NOVI KLINIČKI CENTAR SRBIJE RADI PUNOM PAROM! Roboti su preuzeli važnu ulogu!

printscreen

Podkast

NOVI KLINIČKI CENTAR SRBIJE RADI PUNOM PAROM! Roboti su preuzeli važnu ulogu!

Podeli vest

Na ovo se čekalo duže od pola veka, Srbija je dobila najsavremeniju zdravstvenu ustanovu. Čitav koncept decenijama iščekivanog preseljenja, razrađen je do detalja.

Direktor Urgentnog centra doktor Marko Ercegovac istakao je veliki značaj novootvorenog medicinskog kompleksa. 

- Mladi ljudi koji dolaze imaju potpuno drugačiju viziju, ulaze u jedan svetski centar koji je superiorniji čak i od mnogih zdravstvenih centara Evrope. Sve je drugačije kada se uči na novom i prostranijem. Mi imamo stručan kadar, škola Medicinskog fakulteta u Beogradu je uvek bila u vrhu regionalnog pa čak i evropskog, kao i adekvatne profesore koji su prenosile svoje znanje na generacije mladih lekara koji su edukovani baš za ovakav projekat - ponosno ističe Ercegovac.  


Ercegovac je naglasio  da se na samom ulazu u urgentni centar pravi trijaža po hitnosti što predstavlja ogroman napredak. 

Foto: Informer

Marko Ercegovac

Na samom ulasku u urgentni biće razgraničeni po stepenu hitnosti - pacijenti za zelenu zonu od onih hitnih koji ulaze u sobu za reanimaciju. Poređenja radi prethodna soba reanimacije imala je mesta za dva kreveta koji su bili jedan blizu drugog, a sada prostranija soba sa šest kreveta. To razgraničenje je bila mana nedostatka prostora stare zgrade, a ovo je pravljeno sa idejom pristupa pacijentu koji su hitni i da se njima posvete lekari urgentne medicine i svih specijalnosti, dok su ranije išli iz ambulante u ambulantu, a vreme ključna stvar- kaže Ercegovac.  

Robotika ulazi na velika vrata, naši hirurzi će na najmodernijim odeljenima dijagnostikovati uz pomoć najsavremenijih aparata.

- Idemo u korak sa svetom roboti su preuzeli vrlo važnu ulogu kod preciznih operacija, robot ne radi sam, njime upravlja ozbiljno edukovani hirurg koji ima zanje anatomije, ali i same operacije uz dodatnu edukaciju. Robot daje precizne i fine pokrete, za sada će se obavljati opšte hiruške i urološke intervencije - objašnjava Ercegovac. 

Ekipi Informera  dobrodošlicu je poželela i Mirjana Prebićević hiruška sestra sa stažom dugim trideset godina koja nije krila zadovoljstvo i radost zbog novih uslova.

- Ovde smo zajedno timski prebačeni, u fantastičnom prostoru i uslovima za osoblje, ali nama pre svega jedini cilj timski radi i pacijent - kaže Mirjana. 

Ništa manje zadovoljsto iako leži u bolničkim posteljama, ne osećaju ni pacijenti koji su zbrinuti u ovom objektu. U jednoj od mnogobrojnih soba na 6. spratu zatekli smo Milenu Ranković koja čeka na operaciju. Ambijent i ljubazno osoblje kako kaže čine da se oseća kao da o njoj brinu najbliži.

- Imala sam prilike da se porodim u Austiji i ono što sam videla tamo i ono što vidim ovde nema nikakve razlike, a ovo mi je bolje jer je naše - kaže Milena.

Foto: Informer

Milena Ranković

Lekari su ovimm istorijskim korakom dobili uslove kakve nikada do sada nisu imali u Srbiji. Ovde će pacijenti  imati prava koja nemaju čak ni u Evropi, a dobiće i najbolje i najsavremenije lečenje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija