• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

05.11.2026

11:42

Gugl pamti šta ste radili godinama: Evo kako da obrišete sve tragove svojih pretraga

Shutterstock

Hi-Tech

Gugl pamti šta ste radili godinama: Evo kako da obrišete sve tragove svojih pretraga

Gugl može godinama da čuva vaše pretrage i druge aktivnosti, ali na stranici My Activity te podatke možete da proverite i obrišete.

Gugl može godinama da čuva podatke o vašim internet pretragama i drugim aktivnostima, ukoliko su odgovarajuća podešavanja uključena.

Mnogi korisnici nisu ni svesni koliko informacija ostaje povezano sa njihovim nalogom, ali postoji jednostavan način da provere šta je sačuvano i uklone podatke koje više ne žele.

Gde možete videti šta Gugl pamti?

Gugl istorija aktivnosti nalazi se na stranici "My Activity", odnosno "Moja aktivnost". Tu možete pregledati ranije pretrage, posećene sadržaje i druge aktivnosti na Gugl servisima, u zavisnosti od podešavanja naloga.

Da biste proverili svoje podatke, otvorite adresu myactivity.google.com i prijavite se na Gugl nalog. Na ovoj stranici možete videti šta je sačuvano i upravljati podešavanjima privatnosti.

Kako da obrišete staru istoriju?

Ako želite da uklonite ranije pretrage, otvorite "My Activity" i pronađite opciju "Delete", odnosno "Izbriši".

Gugl omogućava brisanje aktivnosti za poslednji sat, poslednji dan, određeni vremenski period ili kompletnu dostupnu istoriju u izabranoj kategoriji.

Korisnici Android telefona mogu do istorije doći i preko Gugl aplikacije. Potrebno je da dodirnu profilnu fotografiju, izaberu "Search history" i otvore opcije za upravljanje podacima.

Foto: Shutterstock

 

Uključite automatsko brisanje starih podataka

Gugl nudi mogućnost automatskog uklanjanja određenih aktivnosti nakon tri, 18 ili 36 meseci, u zavisnosti od kategorije.

Opciju možete pronaći u podešavanjima na stranici My Activity. Izaberite odgovarajuću kategoriju aktivnosti, pronađite automatsko brisanje i odredite koliko dugo želite da se podaci čuvaju.

Imajte u vidu da se ovo podešavanje ne mora automatski odnositi na sve Gugl servise. Jutjub, Gugl mape i druge usluge mogu imati zasebne kontrole.

Isključite čuvanje novih pretraga

Ako ne želite da Gugl ubuduće beleži određene aktivnosti, pronađite opciju "Web & App Activity", odnosno "Aktivnost na vebu i u aplikacijama", i isključite je.

Važno je znati da zaustavljanje budućeg čuvanja nije isto što i brisanje ranijih podataka. Ako želite da uklonite i postojeću istoriju, proverite da li vam je dostupna opcija "Turn off and delete activity".

Brisanje Gugl istorije nije isto što i brisanje podataka iz Hroma

Postoji još jedna važna razlika koju mnogi korisnici zanemaruju. Gugl My Activity čuva aktivnosti povezane sa nalogom, dok Hrom zasebno može da pamti posećene internet stranice i druge podatke o pregledanju.

Zato, ako želite da uklonite i istoriju iz Hroma, potrebno je da u pregledaču otvorite meni, pronađete opciju za brisanje podataka o pregledanju i označite šta želite da uklonite.

Ni inkognito režim ne garantuje potpunu anonimnost. Iako se aktivnosti iz njega ne čuvaju na Gugl nalogu na uobičajen način, internet provajderi i posećeni sajtovi i dalje mogu obrađivati određene podatke.

Ukoliko želite veću kontrolu nad privatnošću, posetite myactivity.google.com, proverite šta Gugl čuva o vašim aktivnostima i uklonite podatke koje više ne želite na svom nalogu.

BONUS VIDEO

sledeća vest

Politika

Exatlon

Društvo

Hronika

Planeta

JOŠ Planeta VESTI

Zabava

Džet set