• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beograd.rs / Informer

04.01.2021

12:37

RADOJIČIĆ: Kamen temeljac za Tiršovu dva biće postavljen na proleće

Beograd

RADOJIČIĆ: Kamen temeljac za Tiršovu dva biće postavljen na proleće

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je rekao da veliki gradski infrastrukturni projekti zahtevaju višegodišnji rad, ali i da su uprkos pandemiji nastavljeni

On je istakao da će u ovoj godini biti završen Savski trg sa spomenikom Stefanu Nemanji. 

Novo mesto susreta Beograđana će postati Savski trg i deo je opredeljenja Grada da širi prostor obala Save i Dunava učini dostupnim sugrađanima, uz kvalitetne rekreativne, kulturne i druge sadržaje. Epidemija nas je podsetila koliko su parkovi, biciklističke staze i uređene javne površine važni. Radili smo na planovima za izgradnju parka na Ušću kojim nastavljamo spuštanje na reke, uz primenu savremenih ekoloških rešenja. Na kraju, dobili smo najvažnije gradilište, počeo je rad na novoj dečjoj bolnici. Kada smo pre pet godina počinjali pregovore za ovaj projekat, rekli su mi da onog trenutka kada bageri dođu na gradilište, nema nazad – rekao je Radojičić za list "Politika".

Foto: Beograd.rs

Savski trg

Osvrćući se na izgradnju dečje bolnice Tiršova dva, on je istakao da se trenutno završava čišćenje terena i vrši priprema za građevinske radove u Deligradskoj ulici u kojoj će biti nova dečja bolnica. 

– Radimo na glavnom projektu, a ja sam sa timom projektanata u svakodnevnom kontaktu jer želimo da svaki ugao tog prostora bude praktično iskorišćen. Meni je važno da to bude ekonomična zgrada koja se lako održava i da bude maksimalno funkcionalna kako bi u narednih 50 godina mogla dobro da se prilagođava potrebama dečje medicine. Ono što smo govorili, sada pretvaramo u detaljne crteže koji od proleća 2021. godine, kada je planirano izlivanje temelja, postaju realnost. To će biti zgrada u kojoj će dete brzo i lako obaviti pregled i dijagnostiku uz minimalno kretanje kroz kliniku, a takođe i zgrada u kojoj će se razvijati dečja medicina, jer će profesori koji tamo leče decu imati prostor da sa svojim studentima rade naučne radove i unapređuju kvalitet lečenja dece u Srbiji – kazao je prvi čovek prestonice.

Foto: Beograd.rs

Zoran Radojičić

On je naglasio da su Gradska uprava i budžet Grada položili ispit iz kriznog menadžmenta u 2020. godini.

Imajući u vidu da je godina bila dosta teška, važno je da je Beograd uspeo da finansira najznačajnije razvojne infrastrukturne projekte. Svoj deo budžetskog kolača dobili su i javni prevoz, saobraćajna infrastruktura i projekti iz oblasti zaštite životne sredine, energetike i energetske efikasnosti. Usvojeni budžet Beograda za 2021. godinu iznosi nešto manje od 125 milijardi dinara. Više od 15 odsto budžeta predviđeno je za kapitalna ulaganja. Budžet je realan, razvojni i dobro planiran – rekao je Radojičić.

Govoreći o projektima koji su planirani za ovu godinu, dodao je da su za organizaciju saobraćaja i saobraćajne infrastrukture obezbeđene oko 43 milijarde dinara, odnosno 38,13 odsto budžeta. 

– Taj novac će se koristiti za održavanje i izgradnju puteva, biciklističkih staza. Konkretno, očekuje nas nastavak izgradnje saobraćajnice Patrijarha Pavla, saobraćajne veze Borska – petlja „Lasta”, autobusko-trolejbuski terminus u Dunavskoj ulici, kompleks autobuske i železničke stanice u Bloku 42, kao i nabavka sto zglobnih autobusa za Gradsko saobraćajno preduzeće. Planirani komunalni projekti su nastavak izgradnje vodovoda Makiš–Mladenovac i priključka za Grocku i Vrčin, koji vrede više od milijardu dinara, zatim obnova i izgradnja kanalizacije na području starog jezgra Zemuna (više od 460 miliona dinara) i kanalizacije u naselju Jajinci (250 miliona), kao i vodosnabdevanje Mesne zajednice „Brajkovac” i ostalih naselja u opštini Lazarevac, za šta je predviđeno više od 674 miliona. Za kulturu je izdvojeno oko četiri milijarde dinara. Deo tih sredstava predviđen je za sanaciju, adaptaciju i rekonstrukciju Muzeja afričke umetnosti i izgradnju gradske galerije na Kosančićevom vencu – rekao je gradonačelnik.

Foto: Biznis.rs/Predrag Prpić

Zoran Radojičić

On je naglasio da je na listi prioriteta pitanje Beograda kao „zelene prestonice” Evrope na visokom mestu. 

– Strateški tu imamo tri važna pravca. Prvi je izmeštanje saobraćaja na rubove grada, drugi gašenje individualnih ložišta i kotlarnica i prelaženje na ekološki prihvatljivije vidove grejanja. Do sada je ugašeno 1.250, a ostalo je još 37 kotlarnica. Treći ključni pravac je insistiranje na energetskoj efikasnosti, odnosno izolaciji velikih zgrada zbog manje potrošnje energije. U tom smislu važan je projekat termalne rehabilitacije četiri zgrade od vitalnog značaja za funkcionisanje grada, a koje decenijama nisu obnovljene. To su zgrade Hitne pomoći, Gradske biblioteke, Studentske poliklinike i stacionara. One će biti rekonstruisane po evropskim standardima. Vrednost projekta je 16 miliona evra, od toga je 11 miliona doprinos Evropske unije, a pet miliona zajam koji Grad uzima od Evropske banke za obnovu i razvoj – kazao je gradonačelnik.

Foto: printscreen

Slavija

On je istakao da u najveći deo sistema vodovoda i kanalizacije nije ulagano od osamdesetih godina prošlog veka. 

– Da je bar menjano 70 kilometara cevi godišnje, što je optimalni remont, danas bismo imali potpuno očuvan sistem. A mi smo zatekli cevi stare 50 godina. Potpisali smo ugovor sa kineskom korporacijom SMES u vezi sa izgradnjom fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu. U toku je prva faza radova, vredna 270 miliona evra, i obavljaju se istraživanja terena i priprema se izgradnja nedostajuće infrastrukture. Radi se građevinski projekat kako bismo krajem sledeće godine počeli gradnju kanalizacione crpne stanice "Ušće nova". Ova stanica će cevima dužine 500 metara ispod Save biti povezana sa ostatkom sistema i sa Velikim selom. To će biti prvi veliki rezultat projekta Veliko selo koji će rešiti pitanje kanalizacije Novog Beograda i Zemuna. Pored toga, Direkcija za građevinsko zemljište radi kanalizaciju za Ovču, Borču, Kotež i Krnjaču, odnosno za ceo taj potez duž leve obale Dunava. Tu se gradi i postrojenje za preradu otpadnih voda, a zatim i sekundarna kanalizacija, da bi se u Dunav vraćala prečišćena voda. Izgradnja ove fabrike i celog sistema od izuzetne je važnosti jer bi tako 80 odsto svih otpadnih voda grada bilo preusmereno na buduće postrojenje – rekao je Radojičić.

Foto: printscreen

Zoran Radojičić

On je dodao da je godina bila teška, te da se moralo dosta toga uraditi kako bi grad nastavio nesmetano da funkcioniše.

Nisam se zarazio virusom korona, za sada mu odolevam. Trudim se da poštujem sve mere jer sam lekar i mi treba da dajemo primer svojim ponašanjem. Nekoliko mojih saradnika je preležalo koronu, ali smo poštujući mere uspeli da izbegnemo prenošenje bolesti u kabinetu. Uz čestitke sugrađanima i želju da se za praznike odmore, budu zdravi i ostvare planove koje su stavili na čekanje zbog ove situacije, mogu da obećam da ću nastojati da budem prisutniji u medijima kako bi sugrađani imali još jasniju sliku o aktivnostima grada. Od posla nekada zaboravim koliko je uloga medija važna i stavim u drugi plan svoju dužnost da javnost bude obaveštena o svakom mom koraku – zaključio je gradonačelnik.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set