• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković/M. Mitrović Duduković

31.01.2021

22:30

ZNATE LI ŠTA PIŠE NA VRATIMA HRAMA SVETOG SAVE I TO NA 24 JEZIKA?! /FOTO/

Beograd

ZNATE LI ŠTA PIŠE NA VRATIMA HRAMA SVETOG SAVE I TO NA 24 JEZIKA?! /FOTO/

Podeli vest

Masivna, bronzana vrata, zadivljujućih dimenzija na kojima su ispisane tri molitve na 24 jezika prava su i jedinstvena dobrodošlica svima koji posete Hram Svetog Save na Vračaru i na svojstven način predstavljaju približavanje i okupljanje različitih naroda. Ulaz u vračarsku svetinju sastoji se od glavnih vrata, kojih je ukupno troje, i bočnih vrata, kojih je ukupno šest

Tako su na tri strane sveta ispisane tri molitve. One su odabrane jer se najčešće koriste u privatnim molitvama vernika.

Foto: Informer

Jezici

GLAVNA VRATA
* crkvenoslovenski
* srpski
* latinski
* aramejski
* grčki
* ruski
* arapski
* jermenski

LEVA BOČNA VRATA
* engleski
* španski
* rumunski
* mađarski
* francuski
* kineski
* poljski
* slovački

DESNA BOČNA VRATA
* nemački
* bugarski
* gruzijski
* albanski
* italijanski
* japanski
* romski
* češki

Na vratima glavnog ulaza u hram ugravirana je molitva "Care nebeski", na severnoj "Bogorodice djevo", dok je južnoj strani "Očenaš".

Svojim impozantnim izgledom ove dveri, kojih ima ukupno devet, napravljene su u Nemačkoj.

Foto: Informer

- Kreativno rešenje vrata povezuje sve tvorce idejnih estetskih i arhitektonskih rešenja Hrama Svetog Save, od Deroka i Nestorovića, pa sve do Muhina i apsolutno se uklapaju u spoljašnji izgled hrama, ali i sa sadašnjom unutrašnjošću svetinje koju danas krasi grandiozni mozaik. Svaki vernik koji dođe u hram prvo će naići na vrata i na tu molitvu koju sam u svom miru izgovara i već zna napamet, što će mu predstavljati veliku radost. Takođe, vrata su i suprotnost starozavetnoj priči o Vavilonskoj kuli. Prema tom predanju, Nojevim potomcima, koji su govorili jednim jezikom Bog je poremetio jezik da ne razumeju jedan drugoga šta govore jer su imali plan da naprave kulu koja bi bila viša i moćnija od Boga. Kula je srušena i nastao je veliki metež, a Bog ih je rasuo po celom svetu i pomešao im jezike, tako da nisu mogli da se vrate i završe gradnju grada, koji je nazvan Vavilon. Naša vrata imaju suprotnu namenu - da spoje narode, iako govore drugačijim jezikom - kažu u Kancelariji za izgradnju Hrama Svetog Save.

MOLITVA (Zapadna strana vrata)

"Care nebeski"

Care nebeski, Utešitelju, Duše Istine, koji si svuda prisutan i sve ispunjavaš, Riznice dobara i Davaoče života, dođi i useli se u nas i očisti nas od svake nečistote i spasi, Blagi, duše naše.


MOLITVA (Severna strana)
"Bogorodice djevo"

Bogorodice djevo,
raduj se blagodatna Marijo,
Gospod je s tobom;
blagoslovena si ti među ženama,
i blagosloven je Plod utrobe Tvoje,
jer si rodila Spasitelja duša naših.
i tebi slavu uznosimo Amin.

MOLITVA (Južna strana)
"Očenaš"

Koji si na nebesima
Neka se sveti ime Tvoje
Neka dođe carstvo Tvoje
Neka bude volja Tvoja
i na zemlji kao na nebu
Hleb naš nasušni daj nam danas
I oprosti nam dugove naše
kao što i mi opraštamo dužnicima svojim
I ne uvedi nas u iskušenje
No izbavi nas od zloga

Oni dodaju da jezici predstavljaju približavanje i okupljanje naroda, a da su molitve dobrodošlica ljudima dobre volje koji dolaze u hram, ali i u celu Srbiju.

Foto: Informer

- Takođe, Sveti Sava, kome je posvećen ovaj hram, pored svoje smernosti i monaškog života, imao je pregršt ljubavi i širine prema svom, ali i drugom narodu. On je razumeo značaj dobrih odnosa, tolerancije i ljubavi prema drugom i drugačijem i imao je diplomatskih sposobnosti, kao i želju da duhovno i kulturno obogati Srbe najboljim, što se moglo naučiti od drugih naroda. Sveti Sava je tako postao najvažnija ličnost u našem narodu, ali i kod ljudi širom sveta i zato smo molitve preveli na čak 24 jezika - kažu u Kancelariji i dodaju da je veliku pomoć pri sređivanju tekstova koji su ispisani na vratima, kao kod toga da molitve na adekvatnim jezicima pravopisno i gramatički budu tačne, pomogla ruska "Pravoslavna enciklopedija".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!
Politika

Tači se pitao za sve! Svedok u Hagu Ramiz Ćerići potvrdio lanac komande u tzv. OVK!

Svedok Ramiz Ćerići, koji je bio zapovednik bataljona u 121. brigadi tzv. OVK u operatinoj zoni Paštrik, potvrdio je danas na suđenju bivšim liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Kadriju Veseljiju pred Specijalizovanim sudom u Hagu da je "OVK imala imala jedinstven lanac komande na čelu sa Glavnim štabom".

23.04.2024

18:29

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set