• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.09.2021

10:46

Za sve ljubitelje umetnosti! Dani Ermitaža u Beogradu!

Beograd

Za sve ljubitelje umetnosti! Dani Ermitaža u Beogradu!

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić se, u okviru posete Sankt Peterburgu, čiji je povod potpisivanje Sporazuma o saradnji između Grada Beograda i Vlade Sankt Peterburga, sastao sa Georgijem Vilenbahom, zamenikom direktora muzeja Ermitaž i predsednikom Heraldičkog veća pri Predsedništvu Ruske Federacije

- Beograd je grad koji je prepoznatljiv po mnogo čemu, a između ostalog je poznat i kao kulturna prestonica Jugoistočne Evrope. Budući da je potpisanim Sporazumom predviđena saradnja i u oblasti kulture, iz Beograda smo krenuli s idejom da se susretnemo s rukovodstvom ovog veličanstvenog muzeja i vodimo razgovore u cilju realizacije konkretnih projekata - rekao je gradonačelnik Radojičić, saopštio je Sekretarijat za informisanje Grada Beograda.

Prva kolekcija ovog muzeja datira iz 18. veka, iz vremena carice Katarine Druge, a od sredine devetnaestog veka je otvorena za javnost.

Za više od dva i po veka, muzej je pribavio više od tri miliona umetničkih i istorijskih eksponata, što ga čini jednim od najvećih i svakako najznačajnijih svetskih muzeja.

U čast gradonačelnika, rukovodstvo Ermitaža je upriličilo obilazak najčuvenijih eksponata ovog muzeja.

- Hvala rukovodstvu Ermitaža. Veliko mi je zadovoljstvo bilo što sam uz vrsnog poznavaoca umetnosti, našeg domaćina, pogledao neka od remek-dela svetske umetnosti. Obilazak je potrajao duže nego što je prvobitno planirano, jer su umetnička dela koja ovaj muzej poseduje zaista fascinantna. Stoga me veoma raduje što će se duh Ermitaža osetiti i u Beogradu - istakao je gradonačelnik.

Rezimirajući posetu i sastanak u muzeju Ermitaž, gradonačelnik Radojičić je izjavio da je razgovarano o najboljem načinu da se Beograđanima približi deo kulturno-istorijskog bogatstva ovog muzeja.
Dani Ermitaža


- Saglasili smo se s predlogom domaćina da organizujemo Dane Ermitaža u Beogradu. Zajednički ćemo raditi na tome da ovu našu želju i dogovor realizujemo u dogledno vreme. Ovo će svakako biti vrhunski kulturni događaj za sve ljubitelje umetnosti u našem gradu - rekao je on.

Radojičić je dodao da je uveren da će izlaganje dela ogromne zbirke Ermitaža, nenadmašne po svojoj brojnosti, u Beograd privući i brojne posetioce iz regiona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set