• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.09.2021

13:44

Danas počinje "Evropska nedelja urbane mobilnosti"! DO ZDRAVIJEG BEOGRADA!

Beograd

Danas počinje "Evropska nedelja urbane mobilnosti"! DO ZDRAVIJEG BEOGRADA!

Podeli vest

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić označio je danas početak "Evropske nedelje mobilnosti", koja se svake godine održava od 16. do 22. septembra

On je, ovim povodom, otvorio izložbu nagradnog foto-konkursa "Održiva mobilnost za zdraviji život".

Događaju su prisustvovali gradski sekretar Sekretarijata za saobraćaj Dušan Rafailović, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Ðorđe Staničić i Tatjana Strahinić Nikolić iz kancelarije Ujedinjenih nacija za obnovu i razvoj (UNDP).

- Svakog septembra, već 20 godina, govorimo o održivoj mobilnosti i značaju zelene hijerarhije u saobraćaju: pešačenju, vožnji bicikla, nemotorizovanim vidovima saobraćaja, kao i upotrebi javnog prevoza. U Beogradu svake godine imamo 50.000 automobila više i zato moramo favorizovati druge vidove kretanja u gradu, što smo i definisali našim Planom održive urbane mobilnosti - kazao je gradonačelnik.

PEŠAČKA SUBOTA - DAN BEZ ŠTETNIH GASOVA!

Beograd se priklonio "Evropskoj nedelji mobilnosti"!

 

"Evropska nedelja urbane mobilnosti"

Radojičić je najavio da će tokom "Evropske nedelje urbane mobilnosti" u Beogradu svakodnevno biti organizovani događaji kojima će građani biti podsećani na važnost zelene hijerarhije.

- Podsetiću da u ovom trenutku Beograd ima više od sto kilometara biciklističkih staza, a cilj nam je da narednih godina taj broj udvostručimo - kazao je Radojičić.

Generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Ðorđe Staničić je istakao da je ova organizacija, uz nadležno ministarstvo, jedan od dva nacionalna koordinatora akcije.

- Rado smo prihvatili poziv Grada da zajednički organizujemo konkurs, a odziv je bio veoma dobar. Stiglo je više od stotinu fotografija i najbolje će biti nagrađene - kazao je Staničić, podsetivši da ove godine u obeležavanju "Evropske nedelje urbane mobilnosti" učestvuje 26 gradova Srbije.

Programska analitičarka UNDP-a Tatjana Strahinić Nikolić upozorila je na ogroman rast broja automobila u svetu i rizike koje taj rast donosi.

- "Evropska nedelja mobilnosti" treba da bude vreme za sumiranje dosad postignutih rezultata i planiranje narednih koraka. Zato pozivam ljude da se upoznaju i učestvuju u našim projektima kao što su „tečno drvo” ispred zgrade Opštine Stari grad i biciklijada, te na taj način doprinesu zdravijoj životnoj sredini - rekla je Tatjana Strahinić Nikolić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set