• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.03.2022

11:21

U Beogradu otkriven spomenik srpskom arhitekti Aleksandru Deroku!

printscreen

Beograd

U Beogradu otkriven spomenik srpskom arhitekti Aleksandru Deroku!

Podeli vest

Spomenik srpskom arhitekti, umetniku i pisacu Aleksandru Deroku otkriven je danas na platou na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice, u neposrednoj blizini mesta gde je Deroko živeo

 

- Otkrivamo spomenik Aleksandru Deroku. Čuveni akademik, arhitekta, pisac i umetnik dobija spomenik na desetak metara od mesta gde je živeo. Beograd pobeđuje - napisao je Vesić, a događaj pre prenošen uživo na Sićve TV. 

Spomenik je rađen od bronze, visine je oko dva metra, a delo je autora vajara Zorana Kuzmanovića.

Istoričar umetnosti Nikola Kusovac kazao je za Tanjug da su predavanja Aleksandra Deroka bila prava svečanost - pravi praznik duha

"Uvek sam imao potrebu da mu se na neki način odužim za života što sam možda i učinio nekim savetima koji su se odnosili na vrednost likovnih dela koje je posedovao. Zadovoljan sam pokretom i izrazom kako je danas predstavljen i svečano otkriven spomenik i radujem se što će ga na taj naćin upoznati Beograđani", kazao je Nikola Kusovac koji je bio prijatelj Aleksandra Deroka.

Inicijativu za podizanje spomenika Aleksandru Deroku podneli su Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, gradski urbanista Marko Stojčić i Goran Vesić 21. maja 2020. godine.

"Ovo je dokaz da smo u stanju da se setimo ljudi koji su važni za naše društvo i da znamo da kažemo i hvala. U narednih nekoliko meseci očekuje se i podizanje spomenika Branku Pešiću, Jovanu Jovanoviću Zmaju, Dijani Budisavljević, Vasku Popi, Meši Selimoviću, Milošu Crnjanskom i Aleksandru Karađorđeviću", rekao je za Tanjug Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Marko Stojčić, glavni gradski urbanista kaže da je imao zadovoljstvo da podnese inicijativu da se spomenik Aleksandru Deroku nađe na Tpličinom vencu.

"Sticajem okolnosti imao sam tu sreću da jedan deo detinjstva provedem sa Aleksandrom Derokom i veliki deo svog profesionalnog izražaja sam od njega naučio. Deroko svakako zaslužuje da ima spomenik u Beogradu, gde je i rođen" kazao se Stojičić i podsetio da je Deroko sa Bogdanom Nestorovićem 1926. napravio projekat Hrama svetog Save sa kojim je pobedio na konkursu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set