• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

09.05.2022

12:40

SRAMOTA! NA ĐURĐEVDAN OPLJAČKANA CRKVA U KOTEŽU! Lopovi ukrali krst patrijarha Pavla i mošti svetitelja (VIDEO)

printscreen

Beograd

SRAMOTA! NA ĐURĐEVDAN OPLJAČKANA CRKVA U KOTEŽU! Lopovi ukrali krst patrijarha Pavla i mošti svetitelja (VIDEO)

Podeli vest

U petak, na Đurđevdan, oskrnavljena je crkva u Kotežu, iz koje su muškarac i žena odneli mošti Svetog Petra Koriškog, i tri krsta iz oltara

Na sreću, mošti i dva krsta su vraćena, a crkva traga za još jednim krstom, koji je na pijaci u Kotežu prodat za 200 dinara, piše Telegraf.

Opljačkana je Crkva svetih apostola Petra i Pavla, a sve se izdešavalo oko 13.30 časova. Krađu su zabeležile i sigurnosne kamere, počinioci su pronađeni, ali ne i sve ukradene stvari.

Sveštenik Jovan Lučić objavio je ovu informarciju na stranici Udruženja građana Koteža. Objavio je i snimak same krađe:

- Zahvaljujući brzoj reakciji MUP-Borča sinoć oko 22 časa pronađeni su počinioci koji su neovlašćeno, nasilno ušli i oskrnavili oltar. Vraćena su dva krsta i što je najvažnije mošti Svetog Petra Koriškog. Jedan krst je prodat na pijaci u Kotežu. Molimo kupca da nam se javi da isti krst otkupimo - napisao je juče sveštenik.

Snimak krađe pogledajte OVDE.

Dva ukradena krsta i mošti pronađeni su kod počinioca. Oni su, kako navodi izvor, odmah po saslušanju u policiji, pušteni na slobodu, a kako saznajemo, muškarac je preuzeo svu odgovornost za ovo delo.

Izvor navodi da su ukradene mošti neprocenjive vrednosti, kao i da sva tri krsta imaju neverovatnu pripadnost i uspomenu.

Jedan je, naime, krst upokojenog patrijarha Pavla, drugi je krst za pokoj duši malog Dušana iz Borče, koji je upao u mešalicu za hleb pre nekokoliko godina i stradao, a treći je poklon upravo svešteniku ove crkve.

- Oni nisu ni znali šta su krali. Najgore je što su ukrali delić moštiju Svetog Petra Koriškog, a to je neprocenjiva vrednost. Šta će nekome mošti? Takođe, svaki ukraden krst ima neverovatnu uspomenu. Jedan je kupio pre tri godine čovek čije je dete upalo u mešalicu za mešanje brašna. Mali Dušan. To je njegov otac kupio za pokoj duše malom Dušanu. Drugi krst je krst pokojnog patrijarha Pavla. Prota iz Koteža je dobio taj krst i on ga je ostavio crkvi za uspomenu. Prota se upokojio, sahranjen je u Hercegovini. Ova dva krsta su pronađena, a traga se za trećim, to je krst koji pripada svešteniku opljačkane crkve, a dobio ga je od brata čim je tu počeo da služi - navodi izvor.

Foto: printscreen

 

- I neko tako nešto proda za 200 dinara. Traga se za kupcima krsta.

Crkva je, inače, kako se saznaje, pomagala više puta i novčano, i u garderobi i hrani upravo osobama koje su je oskrnavile.

Takođe, nije prvi put da se svetinja apostola Petra i Pavla nađe na udaru. Dešavalo se to već deset puta.

- Nisu uzimane mošti i krtovi, ali obiju crkvu, naprave veliku štetu, biju skupa vrata, a uzmu 300 dinara ili 1.500 dinara - dodaje sagovornik.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set