• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

04.07.2022

23:20

OVO SU UMETNIČKA DELA KOJA GOVORE O ISTORIJI I KULTURI NAŠEG GRADA! Otvorena humanitarna aukcija slika iz "Knjige o Beogradu 2"

Informer

Beograd

OVO SU UMETNIČKA DELA KOJA GOVORE O ISTORIJI I KULTURI NAŠEG GRADA! Otvorena humanitarna aukcija slika iz "Knjige o Beogradu 2"

Podeli vest

Prodajna izložba slika Nebojše Ðuranovića iz "Knjige o Beogradu 2" doskorašnjeg zamenika gradonačelnika Gorana Vesića svečano je otvorena večeras u Galeriji na Sava promenadi u Beogradu. Slike će od večeras moći da se kupe na onlajn aukciji, a ceo prihod od prodaje biće uplaćen za lečenje dečaka Aleksandra Džavrića iz sela Brestovika kod Peći

Vesić je za Tanjug izjavio da je njegova druga knjiga o Beogradu ilustovana sa 65 ilustracija i da su večeras te slike u tehnici ulje na platnu izložene u Galeriji Beograda na Vodi.

- Ovih 65 slika biće izložene na aukcijsku prodaju u naredne dve nedelje i prodaja se vrši na platformi Arte.rs, koja je specijalizovana za prodaju umetničkih slika i svi koji žele moći će da licitiraju i daju najveću cenu, a fondacija "Gnezdo" nam je ponudila da sav novac ide za lečenje malog Aleksandra Džavrića - rekao je Vesić.

Foto: Informer

Naglasio je da je za lečenje dečaka u Turskoj potrebno 70.000 evra i izrazio nadu da će se prodajom slika skupiti novac, kako bi dečak dobio šansu za novi život. Objasnio je da je mališan imao disajne probleme, jer je prevremeno rođen i pozvao je sve sugrađane da se odazovu ovoj humanitarnoj akciji, ali i da se sa ovakvim trendom nastavi i u budućnosti, kako bi se pomoglo bolesnoj deci širom zemlje.

- Pozivam sve da licitiraju za ove slike, to su slike koje govore o istoriji Beograda i poznatim ljudima koji čine naše društvo i našu kulturu. Kupovinom slika Beograđani će imati divne slike, a ujedno će učiniti i dobro delo - poručio je Vesić.

Foto: Informer

Ðuranović je kazao da je inspiraciju za svoja dela pronasao u kolumnama Gorana Vesića, kao i da je čitava ideja nastala na inicijativu Vesića i pokojnog reditelja i političara Brace Petkovića.

- Razgovarali smo kako bi trebalo da izgleda buduća knjiga o Beogradu i odlučili smo se da umesto klasičnih ilustracija to budu ulja na platnu, jer bi slike mogle da se prodaju na aukcijama i tako je i bilo. Sredstava posle prve knjige o Beogradu su poklonjena zadužbini Vuka i Dositeja, a evo sada od druge knjige poklonićemo novac dečaku sa Kosova i Metohije - rekao je on.

Foto: Informer

Direktorka fondacije grada Beograda "Gnezdo" Tanja Popović rekla je da se ova huanitarna akcija sprovodi zahvaljujući Goranu Vesiću, čija je ideja bila da se slike nastale po motivima iz njegove knige nađu na humanitarnoj aukciji.

- Iskreno se nadam da ćemo skupiti potreban novac i da ćemo malog Aleksandra poslati na najtežu utakmicu u Tursku, odakle će se vratiti sa medaljom - rekla je Popović.

Ona je naglasila da se sav novac od prodatih slika direktno uplaćuje na račun porodice Džavrić.

Otvaranju izložbe prisustvovali su brojni sugrađani, a među njima su bili i poznate ličnosti glumac Branko Kockica, televizijski producent i vodoitelj Lav Pajkić, košarkaš Dejan Tomašević i glumac Svetislav Goncić, koji je pročitao jednu priču iz "Knjige o Beogradu 2".

 



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set