• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic/Mondo

16.02.2023

22:37

BEOGRAĐANI, OPREZ! PACOV MOŽE DA VAM ISKOČI I IZ WC ŠOLJE!? U ovim zgradama je najrizičnije

printscreen

Beograd

BEOGRAĐANI, OPREZ! PACOV MOŽE DA VAM ISKOČI I IZ WC ŠOLJE!? U ovim zgradama je najrizičnije

Podeli vest

Ukoliko ste mislili da je ulazak pacova u kupatilo kroz kanalizaciju i WC šolju samo mit i dešava se "tamo nekom", stručnjak iz firme zadužene za dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, uveriće vas u suprotno i uputiti u mere opreza

Kanalizacione i vodovodne cevi u Beogradu mogu biti pune glodara i insekata koji u potrazi za hranom lako dospeju do vašeg kupatila prolazeći kroz odvod ili otvor wc šolje. U stambenim zgradama, glodari i insekti se najčešće mogu primetiti u podrumskim prostorijama, prostorijama sa kontejnerima za smeće i u drugim prostorijama gde je nizak higijenski nivo, ali neretko se dešava da završe na visokim spratovima ako se namnože u velikom broju.

Kako za "Mondo" objašnjava stručnjak, generalno gledano, svi objekti u Beogradu koji se nalaze blizu reke, najugroženiji su po pitanju najezde glodara i insekata, pa njihovi stanari uglavno muče muku da ih se otarase.

- Beograd je stari grad ispod koga faktički postoji čitav jedan podzemni grad sa mnoštvom cevi i tunela. Stari Dorćol, Viline Vode, delovi Novog Beograda, kao i svi drugi delovi grada koji su smešteni pored reke, posebno su na meti glodara i velikog broja insekata - navodi Aleksa, stručnjak zadužen za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Pacovi se penju na visoke spratove

Kako tvrdi, uprkos opštem mišljenju, pojava glodara u stanu nema nikakve veze sa spratnošću stana, odnosno niste zaštićeni od njih čak iako se vaš stan nalazi na visokom spratu zgrade.

- Hvatali smo pacove na 13. spratu zgrade, to nije nikakva retkost. U suštini, istina je da se glodari prvo pojavljuju na donjim nivoima kao što su podrumi i druge podzemne prostorije, ali ako se njihova pojava zanemari i u tom periodu se ne odradi deratizacija, šire se na više nivoe zgrade. Jednostavno, glodari se u tom slučaju prenamnože i zahvate celokupan prostor. Nakon toga se u potrazi za hranom kroz instalacione cevi svuda šire, a mogu da se penju i uz fasadu - upozorava naš sagovornik.

Međutim, kako ističe, ukoliko se redovno vrši deratizacija u nižim nivoima, jako se retko dešava da pacov uđe u stan kroz wc šolju ili na drugi način, jedino ako neki zaluta. Takođe, naglašava i da je problem glodara češće prisutan u starim zgradama sa podrumima koji se ne održavaju na adekvatan način, ali da ih ima i po novim zgradama u kojima se zanemaruje higijena.

Zgrade sa skloništima najugroženije od glodara

Ipak, kako kaže, najveći problem glodari predstavljaju u velikim starim zgradama građenim u vreme bivše SFRJ, tj. onim koje mahom imaju velika skloništa ispod zemlje.

- U većini slučajeva stanari skloništima nemaju prilaz, dole godinama niko ne zalazi, a tamo se događa sve i svašta - priča naš sagovornik.

S druge strane, kada su insekti u pitanju, navodi da prolaz do naših kupatila pronalaze putem cevi i odvoda, odnosno kroz slivnik kade ili bilo koji odvod povezan sa cevi.

- Teško da išta može da ih spreči, pa i mrežica za odvod koju mnogi stavljaju. Rešenje je samo da se odvod fizički zatvori, ali u tom slučaju zatvorićemo put prolaska vode. Takođe, insekti često prolaze i kroz wc šolju. Mnogima voda onemogućava prolaz, ali pojedine vrste mogu da se kreću kroz vodu kao tzv. Silver fish ili Srebrna ribica, buba sa hiljadu pipaka, sa kojom naši građani često imaju problem u kupatilu - navodi stručnjak koji kaže da na to ne utiče ni starosti kanalizacione mreže jer ako insekata ima u kanalizaciji, pronaći će put i do vašeg kupatila.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set