• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Z. - A. C.

02.01.2015

16:50

VREME Za Božić ledeno, za Srpsku novu kao proleće

Društvo

VREME Za Božić ledeno, za Srpsku novu kao proleće

Podeli vest

Tokom prve dve nedelje 2015. godine "preživećemo" temperaturne razlike od neverovatnih 25 stepeni, tvrde meteorolozi!

Nagle promene vremena su idealne za razvoj virusnih i bakterijskih respiratornih infekcija


Nakon ledene Nove godine, čeka nas otopljenje za vikend, a zatim ponovo "debeli minus" za vreme božićnih praznika. Već oko Srpske nove godine uživaćemo u pravom prolećnom vremenu i blagih +10 stepeni.

Epidemiolozi i lekari upozoravaju da će nagle promene vremena nepovoljno uticati naročito na kardiovaskularne, respiratorne i psihijatrijske bolesnike, ali i na širenje velikog broja virusnih i bakterijskih infekcija.

Toplo-hladno

Meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović navodi za Informer da nas do Srpske nove godine očekuje "čas toplo, čas hladno" vreme.
- Najpre će za vikend biti puno toplije, pa će u nekim mestima, poput Loznice, Kraljeva i Kragujevca, temperature biti i do 8 stepeni. Ali takvo vreme će se zadržati tek dan-dva, pošto će već u ponedeljak ponovo biti hladnije, a pašće i manje količine snega. Božić će biti veoma leden, kakvi su uostalom bili poslednji dani 2014. godine, što znači da će temperatura ceo dan biti debelo ispod nule. I onda opet sledi novi veliki šok, već za Srpsku novu godinu biće oko 10 stepeni - konstatuje Todorović.


S druge strane, epidemiolog i direktor Instituta za javno zdravlje u Nišu Branislav Tiodorović ističe da će nagli i drastični porast temperature izuzetno loše uticati na zdravlje ljudi.
- Ako temperature budu išle i do 10 stepeni, onda to nikako nije dobro. Sve preko pet ili šest stepeni u plusu će stvoriti pogodne uslove za grip i brojne druge infekcije, pogotovo bakterijske jer njima nije smetalo ovo hladno vreme kao virusima - kaže Tiodorović.

On dodaje da će prelazak iz hladnog u toplo vreme biti veliki udarac za imunitet, pogotovo kod hroničnih bolesnika.
- Veliki je rizik kako će naš organizam podneti ovo naglo otopljavanje. Tu trpi i krvotok i celo telo, a najjači udarac biće za imunitet. A pad imuniteta je jako opasan jer nas vreba na desetine bakterija i virusa. Ali uprkos tome, sada ne očekujem epidemiju gripa, već će to verovatno biti tek kada deca krenu u školu - jasan je Tiodorović.

Čuvajte srce

Lekar opšte medicine Branka Grujić navodi da će naglu promenu vremena najviše osetiti kardiovaskularni, respiratorni i psihijatrijski bolesnici, naročito oni stariji.

- Te grupe pacijenata su najugroženije, pa samim tim bi trebalo i najviše da se pridržavaju uputstava lekara. A to znači da redovno koriste propisanu terapiju, da vode računa o ishrani, odnosno da imaju bar pet obroka dnevno, da konzumiraju dovoljno tečnosti, naročito čajeve i tople supe. Takođe, potrebno je što češće provetravati prostorije u kojima se boravi, po mogućstvu na svakih 15 minuta - kaže Grujić.

 

Tiodorović: Pijanstvo "ubica" imuniteta

Epidemiolog Branislav Tiodorović kaže da pored nagle promene temperature, koja je sama po sebi rizična po zdravlje, veliku opasnost za imunitet predstavlja i preterivanje u jelu i konzumiranju alkohola.
- Preterivanje u jelu može da dovede do crevnih problema, a kada imate respiratornu bakterijsku infekciju, samo vam još crevna fali. Uz to preterana konzumacija alkohola i napijanje obaraju imunitet, što je opasno pogotovo u ovom periodu. Zato apelujem na sve da i u ovo vreme praznika jedu i piju umereno - jasan je Tiodorović.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija