• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.02.2015

20:58

KAKO SE OVO ISPLATI?! "VIP" u minusu 770 miliona evra!

Društvo

KAKO SE OVO ISPLATI?! "VIP" u minusu 770 miliona evra!

Podeli vest

*Austrijski "Vip" za šest godina poslovanja u Srbiji napravio gubitak od 450 miliona evra. Kada se tome doda i cena licence od 320 miliona za ulazak na naše tržište, minus ove firme dostiže 770 miliona evra

Austrijski mobilni operater "Vip mobajl" u Srbiji već šest godina radi s gubicima!

Logika velikih kompanija ponekad podrazumeva i to da one drže u životu firme koje im prave gubitke
Nikola Pavičić "Sintelon"

Tako je, prema zvaničnim podacima, ova kompanija od 2008. do kraja 2013. napravila minus od čak 450 miliona evra!
Ako se tome doda da su krajem 2006. za ulazak na srpsko tržište platili licencu mobilne telefonije  od 320 miliona evra, njihov minus u poslovanju iznosi oko 770 miliona evra.

GUBICI "VIPA"

2008.         88,7
2009.         143,3
2010.         110,2
2011.         24,4
2012.         73.4
2013.         9,2

                                          UKUPNO: 449,2

                        *U MILIONIMA EVRA

 

S takvim rezultatima "Vip" se, prema poslednjem izveštaju Agencije za privredne registre za 2013, svrstao na listu najvećih gubitaša u Srbiji. Tako se odmah iza "Železnica", "Srbijagasa", "Petrohemije" i EPS, na petom mestu "gubitnika" našla i jedna privatna firma - "Vip".

Gubici predstavljaju obaveze, a posledice tih obaveza su različite ukoliko se duguje inostranstvu (matičnoj firmi i bankama) ili domaćim firmama.

Public

Miroslav Zdravković, ekonomista

Moguće je da se u ovakvim situacijama naduvavaju troškovi i

izvlači kapital iz zemlje
Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta

Godinu dana nakon ulaska na srpsko tržište, 2008. godine, "Vip" upada u strahovitu dubiozu i objavljuje da ima gubitak od 88,7 miliona evra. Ipak, ovaj mobilni operater istakao je tada i da je uspeo da osvoji devet odsto tržišta u Srbiji.
Duplo sumornija bila je 2009. za to preduzeće jer je završni račun pokazivao minus od 143,3 miliona evra, koji je "sveden" na 110,2 miliona evra u 2010. godini.
"Vip"je loše poslovao i posle toga, ali je gubitak nekako smanjio na 24,4 miliona evra u 2011, da bi ga već u 2012. "doterao" na 73,4 miliona evra. Ni 2013. nije bila berićetna za "Vip" jer je upisao 9,2 miliona evra duga. Kada se saberu svi ovi podaci, dolazi se do sume od 449,2 miliona evra gubitka.

"Vip": uložili smo 827

miliona evra

U "Vipu" navode za Inforner da su i dalje najveći grinfild investitor u Srbiji, koji je u poslu počeo od nule. 

- U Srbiji je u naše poslovanje, zajedno sa cenom licence, uloženo čak 827 miliona evra, zaključno sa septembrom 2014. Konstantna velika ulaganja u telekomunikacijama neophodna su da bi se držao korak s tehnološkim trendovima - tvrde u "Vipu".
Kako navode, samo je investicija u razvoj "Vipove" mreže u 2014. iznosila 23 miliona evra.
- Najveći izazov s kojim se suočavamo jeste nepredvidivo poslovno okruženje, gde je teško proceniti vrednost nekih parametara, poput kursa dinara - između ostalog kažu u "Vipu".

A za sve to vreme ovaj operater povećava broj zaposlenih jer je u 2010. imao oko 600 radnika, a 2013. godine 958.

Stručnjaci smatraju da je ključno pitanje kome "Vip" duguje i zašto. Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić ističe da je u ovakvim situacijama moguće da se naduvavaju troškovi i izvlači kapital iz zemlje.
- Da li se to zaista i dešava, ne znam. Troškovi mogu da im budu veći i zbog većih investicija
, ali treba reći da su oni već dugo na ovom tržištu i da su investicije imali u prvim godinama poslovanja - navodi Nikolić.


Predsednik kompanije "Sintelon" Nikola Pavičić kaže da logika multinacionalnih kompanija ponekad podrazumeva i to da one drže u životu firme koje im prave gubitke.
- Iza toga, naravno, stoje neki krupni razlozi. Ako jedna kompanija sedam-osam godina uzastopno ne može da napravi dobit, reč je o vrlo ozbiljnim razlozima zbog kojih se takav poslovni rezultat toleriše - zaključuje Pavičić.
Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da rast broja zaposlenih može da znači jedino da će se obim posla tek povećavati.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija