• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

17.01.2017

12:37

PREMINUO general bivše JNA Vladimir Trifunović!

Društvo

PREMINUO general bivše JNA Vladimir Trifunović!

Podeli vest

General bivše JNA Vladimir Trifunović preminuo je u 79. godini na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu

Trifunović je 22. septembra 1991. godine predao kasarnu u Varaždinu u Hrvatskoj sa velikom količinom naoružanja, među kojim su bili i tenkovi, kako bi spasao 280 vojnika i oficira, dok su mu žena i deca bili taoci.

Trifunović je tvrdio da je podređenima izdao zadatak da onesposobe tehniku i borbena sredstva i da neprijatelju nisu ostavili gotovo ništa.

U Beogradu je osuđen za izdaju, da bi ga posle snažnog pritiska javnosti tadašnji predsednik SRJ Zoran Lilić abolirao 1997. godine. Vrhovni sud Srbije je 2010. godine ukinuo presudu protiv njega i grupe njegovih oficira.

U Hrvatskoj se protiv njega vodio ponovljeni postupak zbog optužbi za ratne zločine. Okružni sud u Varaždinu ga je 1993. godine pravosnažno osudio za ratni zločin na varaždinskom području, ali je županijski sud u Varaždinu na njegov zahtev 2013. odlučio da obnovi postupak.

Objavio je tri knjige o svom slučaju "Moja borba za istinu", "Buđenje savesti - u borbi za istinu i pravnu državu" i "Neću milost".

Trifunović je rođen je 1938. godine u Prijedoru u Bosni i Hercegovini.

Uzrok smrti, kao i datum i vreme sahrane u Bosni i Hercegovini biće naknadno saopšteni.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zeljko

pre 7 godina

Uvalili mu kosku . Nije kriv bio ni za sta. Ostavljen od vrhovne komande.

Goran V

pre 7 godina

Sa 180 tenkova mogao je da stigne gde god je hteo.Lepo je naoružao Hrvate.

Milan Jankovic

pre 7 godina

I u Sarajevu je bilo sprovedeno povlacenje iz kasarne ali tada je ubijeno 43 vojnika a 74 je ranjeno . A niko nije optuzen za izdaju. General Trifunovic je izveo 280 mladih vojnika iz kasarne , niko nije bio ranjen a on je optuzen za izdaju. Trebalo ih je sve pobiti Srbiji su onda trebali mrtvi da bi se pokazala surovost neprijatelja...

lule

pre 7 godina

Tenkovi ne mogu sami da pucaju.Iz kasarne su pobegli" braća" hrvati,slovenci,muslimani, šiptari....ostali su samo mladi vojnici SRBI ,tek došli na obuku.Naspram desetak hiljada zrelih ljudi,vojnika i oficira ,iz formacijskog sastava te zajedničke nam jedinice i zajedničke nam JNA,nisu imali nikakvih izgleda ni da prežive.Samo hrvati ovo i ovakva dešavanja mogu da slave kao briljantne pobede,što govori o njihovim jadnim i bednim životima.Da podsetim 1.VO je komandovao Makedonac Spirkovski koji je u to vreme najnormalnije išao u lov,pravio kuglanu a borbenim dejstvima je rukovodio hrvat Andrija Silić onaj što je "gurnuo " gole tenkove u grad Vukovar sa predhodnom najavom ustašama da dolaze....U nazovi vrhovnoj komandi su bili zastupljeni svi narodi a na ključnim mestima su bili hrvati sa hrvatom-ustašom mesićem kao vrhovnim komadantom.Cilj im je bio pobiti što više Srba i demoralisati ih.Vrhovna komande te zajedničke nam nesreće je bila u BERLINU a odelenje za moral u vatikanu. General je donio najbolju moguću odluku jer su naši oficiri učeni da je čovek-vojnim najvažniji a za ostalo ćemo lako..Narod je spašen u SAO Krajina i na KiM.Vratit ćemo se kada za to dođe vreme.

milan

pre 7 godina

naoruzanih zengi je bilo 280.....skoro koliko i srpskih tenkova :)

Patriota

pre 7 godina

Neka mu je pokoj duša kao i svakom čoveku. Nije on kriv, krivi su bili oni koji su ga postavili na komandnu dužnost. Sa tolikom snagom, mogao je i paradu da napravi... a tolika predata snaga kasnije je oduzela mnogo života... Lako je biti pisac, nekad je u životu naroda lepše da se knjige same pišu...

Kosta

pre 7 godina

NAJISKRENIJE HVALA REDAKCIJI ŠTO NIJE OBJAVLJIVALA KOMENTARE NA OVU TEMU.I OVO MALO ŠTO STE OBJAVILI I ONO MNOGO ŠTO SU OBJAVILI DRUGI GOVORI GDJE SMO STGLI A STIGLI SMO NA DNO DUHOVNE BEDE....ALI da se ne naljutite ovj vid komunikacije je samo srestvo da bi zamaskirali naše bedne živote....Srećom SRBIJA LEŽI NA PLEĆIMA SRBA,onih koji imaju pameti i patriotizma kojeg dokazuju učenjem,radom i žrtvom za svoju Srbiju....ovo je za vas lično..još jednom veliko HVAL.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17