• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.08.2018

10:29

SRBIJO, ŠTA SI DOČEKALA?! Ćerka iseljena iz porodične kuće ZBOG NASILJA NAD MAJKOM!

Društvo

SRBIJO, ŠTA SI DOČEKALA?! Ćerka iseljena iz porodične kuće ZBOG NASILJA NAD MAJKOM!

Podeli vest

Jedna od najupečatljivijih presuda po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici je odluka suda u Kuli prema kojoj je majka uspela da iseli ćerku iz porodične kuće u Vrbasu zbog porodičnog nasilja

Naime, pravosnažnom presudom Apelacionog suda u Novom Sadu, kojom je potvrđena prvostepena presuda, ćerki je naloženo da se iseli iz porodične kuće, a izrečene su joj i mere zaštite prema kojima joj je zabranjeno približavanje majci na udaljenosti manjoj od 500 metara i pristup kući na istoj udaljenosti.

Takođe joj je zabranjeno da na bilo koji način uznemirava majku i naloženo joj je da da se suzdržava "od svakog drskog, zlonamernog i bezobzirnog ponašanja kojim ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo tužilje (majke)".

Ove mere zaštite od nasilja u porodici, prema odluci suda će trajati godinu dana od dana izricanja, a mogu se produžiti sve dok ne prestanu razlozi zbog kojih su određene. 

LUDA ĆERKA MUČILA MAJKU DO SMRTI! Užas u Beogradu starica umrla u stravičnim mukama!

Ćerka je presudom takođe obavezana da majci na ime sudskih troškova plati 126.000 dinara, navodi se u presudi.

Na ovu odluku ćerka je preko advokata zatražila reviziju presude, ali je Vrhovni kasacioni sud (VKS) taj zahtev odbio kao neosnovan u junu ove godine. 

Presuda je, zajedno sa odlukom VKS objavljena na sajtu tog suda, bez imena tužilje i tužene (majke i ćerke).

Do ove nesvakidašnje situacije, da majka izbacuje ćerku iz porodičnog doma, došlo je nakon dugogodišnjeg neslaganja i verbalnog i fizičkog nasilja koje je kulminiralo u junu prošle godine.

PORODIČNA TRAGEDIJA U ZEMUNU: Ćerka nožem nasmrt izbola 80-godišnju majku!

Naime, nakon požara u porodičnoj kući, ćerka je svojim sredstvima učestvovala u saniranju nastalog oštećenja i od roditelja je zahtevala da potpišu dokument kojim bi potvrdili da je ona izvršila ulaganje u porodično domaćinstvo u vrednosti od 37.000 evra. 

Otac je prihvatio da potpiše, dok je majka odbila, što je pogoršalo odnose između njih dve. Majka je, kako piše u presudi, ćerku nazivala pogrdnim imenima, a ona joj je odgovarala da treba da se leči i da će ostati bez ičega. 

Narušeno zdravstveno stanje majke se usled ćerkinog ponašanja pogoršalo i ona se više puta obraćala Centru za socijalni rad i policiji.

Tako su živele do 3. marta 2017. godine kada je došlo i do fizičkog sukoba između njih dve i druge ćerke. Nakon toga majka je dve nedelje boravila u domu druge ćerke a potom oko tri meseca kod svoje sestre. 

JEZIVI DETALJI KRVAVOG ZLOČINA U UČITELJSKOM NASELJU: Psihički obolela Tatjana, majci smrskala glavu, a onda ocu javila da je UMRLA MIRNO U SNU!

Kada je odlučila da se vrati u porodičnu kuću, 19. juna 2017. godine, tužena ćerka je odbila da joj otključa vrata, pa je majka sve prijavila policiji.

U skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici koji je počeo da se primenjuje neposredno pre toga, ćerka je privremeno udaljena kuće na 30 dana, ali je između 13. i 14. jula 2017. godine prekršila tu zabranu i ušla u predsoblje porodične kuce, zbog čega je pravnosnažnom presudom osuđena i kažnjena. 

"Tužilja (majka) oseća veliki pritisak usled izloženosti psihičkom nasilju od ćerke, ne oseća se spokojno u svom domu, što utiče na njeno već ugroženo zdravstveno stanje. Tužena sa ocem živi u kući svoje tetke, očeve sestre. Brak izmedu tužilje i oca tužene je razveden", navodi se u presudi.

U odluci VKS se navodi da su pravilno nižestepeni sudovi primenili materijalno pravo kada su tuženoj ćerki izrekli pomenute mere zaštite od nasilja kao i da su pravilno zaključili da je izvršila nasilje u porodici.

"Svrha zakonom propisanih mera nije samo kazna za učinioca nasilja u porodici, već one imaju i preventivno dejstvo, jer opominju i upozoravaju učinioca na to kakve ga zakonske posledice očekuju za slučaj da ubuduće ponovi svoje delo, zbog čega deluju i u cilju sprečavanja ponavljanja nasilničkog ponašanja", navodi se u odluci VKS.

Dalje dodaje da ove mere treba da zaštite žrtve porodičnog nasilja, da im obezbede mir, spokoj i bezbednost za određeni vremenski period, život bez straha od daljeg nasilja, oslobađanje od trauma i oporavak od zadobijenih povreda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vladimir

pre 5 godina

Ne razumem ovakav naslov. Šta tu ima čudnoga, kao neznamo da ima netrpeljivosti i svađe u porodici? Svašta. Čudio bih se da smo drugačiji, kako Bog zapoveda. Ovako nastavljamo po uhodanom: "rodi mi majko brata da imam s kime da se pripucava"

buco

pre 5 godina

Bravo za donetu presudu presudu. Kakve veze ima ko je ko.

ZORA

pre 5 godina

A koliko je ovakvih slucaja,koliko dece pokusava da od roditelja za zivota otme ono sto imaju?Nasa deca su neverovatna i smatraju da ono sto poseduju roditelji poseduju i oni.Roditelji prave gresku zato sto ponavljaju da ono sto je njihovo je i njihove dece. Nije tako,decije ce biti ono sto steknu a roditelji uzivaju u svojoj tekovini bez trzavica, a ako zele mogu i da prodaju ono sto je njihovo a da deca nemaju pravo da se protive tome.

MilosS

pre 5 godina

Sto nisu mirno uzivali pre nego sto su uzeli 37000 eura za sanaciju kuce. Tad je bila zajednicka, a? Ja zivim sa roditeljima, ali u pola kuce smo ja I brat ulozili novac, pa digo bi je u vazduh pa nek robijam posle, da mi tako nesto prirede. Srecom moji a ni ja nismo takvi. Devojka je ocigledno znala sa kim ima posla pa je trazila da se prizna novac koji je ulozila. Otac potpise, majka se pravi blesava.

Vladeta

pre 5 godina

Obično deca pljačkaju roditelje. Ovde je obrnuto i to još i sud potvrdio. Vratite ćerci pare uložene u kuću pa joj onda zabranite pristup. Roditelji bi hteli da jedna ćerka izradi kuću pa će posle druga ćerka da nasledi.

Ljube

pre 5 godina

Ne razumem, šta ste hteli da kažete ovim naslovom? Šta je to Srbija dočekala? Da li treba da žalimo nad sudbinom nezahvalne ćerke koja ne može da dočeka da joj roditelji sklope oči da bi se dočepala njihove imovine? Ne treba da idemo dalje, u okviru teksta je link za sličnu priču iz Beograda gde je ćerka ubila majku - jel i ova treba to da uradi pa da tek onda pričamo o tome kako niko nije stao u zaštitu starice? Punoletna je, u punoj snazi, neka sebi gradi život a ne da čeka da je roditelji izdržavaju i obezbeđuju dok su živi pa još i da trpe batine od rođenog deteta.

Marcco

pre 5 godina

Nigde da procitam koliko to godinica ima cerkica kad jos uvek zivi i insistira da zivi kod mame i tate...

Nik

pre 5 godina

Ovde nisu stvari bas najjasnije.Ako dobro razumem ovde je cerka ulagala u obnovu kuce ,a majka joj to nije htela priznati pa je odbila da potpise potvdu o ulaganju. Sto onda nije odbila i da prihvati da cerka ulaze svoj novac?

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija