• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.11.2018

15:18

PODRŠKA NE IZOSTAJE: Država stalno radi na prevenciji nasilja nad ženama!

Društvo

PODRŠKA NE IZOSTAJE: Država stalno radi na prevenciji nasilja nad ženama!

Podeli vest

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, ministarka pravde Nela Kuburović, zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, posetila je danas Sigurnu žensku kuću, koja radi u okviru Centra za socijalni rad Novog Sada

- Ministarstvo pravde i Vlada Srbije  kontinuirano rade na prevenciji i na borbi protiv nasilja nad ženama i decom. Dokaz za to je i usvajanje Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, koji se primenjuje godinu i po dana. Zahvaljujući primeni tog Zakona, razmatrano je 64 000 slučajeva nasilja, i to nam govori da su žene ohrabrene da nasilje prijavljuju i traže institucionalnu zaštitu. Postignuti su osnovni ciljevi Zakona, a to su brzo reagovanje države i multisektorska saradnja – rekla je Kuburović.

Ona je pojasnila da na nivou svakog tužilaštva postoji grupa za koordinaciju koju čine tužilac, policijski službenik i predstavnik Centra za socijalni rad, a sačinjeno je preko 16 000 individualnih planova zaštite za konkretne slučajeve.

- Svi treba da prijavljujemo nasilje, jer neprijavljivanje je takođe prekršaj – kazala je Nela Кuburović i istakla da je u novembru usvojen Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći za žrtve nasilja koji počinje da se primenjuje sledeće godine.

Gradonačelnik Miloš Vučević je istakao da svaka poseta ovakvoj ustanovi deluje otrežnjujuće, da bolje shvatimo neprihvatljive pojave u našem okruženju, i zbog čega država ulaže napore da institucionalno, preventivno i represivno deluje prema nasilnicima.

- Međutim, neophodno je da u rešavanje tog problema bude uključena cela društvena zajednica. Grad je partner Sigurnoj ženskoj kući, državnim organima i svima koji su uključeni u ovaj oblik socijalne zaštite. Mi paralelno radimo i na ekonomskom osnaživanju žena, jer želimo da one pokreću svoje poslove i da ne zavise ni od koga – kazao je Vučević.

Rukovodilac Sigurne ženske kuće Nada Padejski Šekerović je kazala da je od početka godine ovde zbrinuto 96 osoba, 43 žene i 53 deteta i dodala da je Grad Novi Sad podrškom koju pruža Sigurnoj ženskoj kući spasio njihove živote.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija