• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs

14.01.2019

13:21

EVO ZAŠTO NAJVIŠE UMIREMO U JANUARU! Postoje dva razloga, a za jedan od njih je SVAKI SRBIN SAM KRIV!

Društvo

EVO ZAŠTO NAJVIŠE UMIREMO U JANUARU! Postoje dva razloga, a za jedan od njih je SVAKI SRBIN SAM KRIV!

Podeli vest

Najviše građana Srbije umre tokom ovog meseca, a taj trend se nastavlja sve do marta, crna je statistika koja se svake godine ponavlja kod nas

To su uglavnom oboleli od kardiovaskularnih bolesti i bolesti krvnih sudova, a umiru zbog infarkta ili moždanog udara. Dva su ključna razloga za to - hladnoća i prekomerna ishrana tokom udarne sezone krsnih slava, koje počnu još u septembru i "protegnu" se do kraja januara, a tu je i Nova godina i Božić.

Sve su to dani i meseci kada jedemo kao da smo na takmičenju. Količine pojedenih sarmi, ruskih salata, mesa, torti i kolača su nezamislive. Koliko god na sve to doda hladnoća i debeo minus - to sve zajedno može da ugrozi život, što i zvanične statiske pokazuju.

Batut: Umiranje se povećava za 10 odsto

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji u proseku godišnje umre oko 104.000 ljudi, a smrtnost bez obzira na uzrok smrti povećava se za 10 odsto od januara do marta, u proteklih nekoliko godina.

Foto: Pixabay

Prema istim podacima, svaki drugi stanovnik naše zemlje godišnje umre od bolesti srca i krvnih sudova, a dinamika njihovog umiranja povećava se tokom zimskih meseci. Tada nisu ugroženi samo oni, već oboleli od dijabetesa, kojima takođe ne pogoduje jesenje i zimsko vreme.

Crna statistika

I poslednji podaci Republičkog zavoda za statistiku potvrđuju da se u Srbiji najviše umire u januaru. U 2017. godini, koja je poslednja statistički obrađena godina, u januaru je umrlo čak 13.385 osoba i to je najviše i u odnosu na ostale meseci tokom te godine, ali i drastično više nego istog meseca za prethodne četiri godine.

Nešto manje građana preminulo je 2015. - 10.121, a 2016. - njih 9.529, ali je svakako tog meseca u odonosu na ostele iz iste godine bilo najviše urmlih.

Hladnoća i prežderavanje

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Srbiji u proseku godišnje umre oko 104.000 ljudi, a smrtnost bez obzira na uzrok smrti povećava se za 10 odsto od januara do marta, u proteklih nekoliko godina.

Foto: TANJUG/ Dušan Aničić

Prof. dr Miljko Ristić, najpoznatiji srpski kardiohirurg, komentarišući crnu statistiku, kaže da je činjenica da hladnoća ne pogoduje kardiovaskularnim bolesnicima i onima koji imaju bolesti krvnih sudova, pa je tako najviše umrlih tih pacijenata od januara do marta.

- Što su temeprature niže, to je pogorašanje bolesti evidentnije, pa i umiranje. Krvni sudovi, koji su uglavnom suženi kod kardovaskularnih pacijenata, bilo na srcu ili u ostalim delovima tela, na hladnoći se dodatno sužavaju dovodeći do pogoršanja osnovne bolesti, pa i smrti - navodi on.

Prof. dr Ristić dodaje da i prekomerna, slavska i praznična, ishrana sigurno dodatni faktor koji utiče na pogoršanje bolesti i umiranje baš u januaru.

- U Srbiji imamo velike krsne slave, koje počnu da se nižu od septembra, pa do Nove godine. Potom ide Božić, srpska Novu godina... U pitanju su dva, tri meseca u kojima se prekomerno jede i pije - objašnjava on.

Mada, prema najnovijim podacima JKP "Pogrebne usluge" ima nade da ovaj januar neće biti toliko "crn". Njihovi podaci od početka godine do danas, dakle ovih deset dana, govore da je broj sahrana do 40 dnevno, što je njihov prosek. Prema rečima Dragana Boltovskog, recimo 2017. godine bilo je oko 60 pogreba dnevno u januaru.

Foto: Shutterstock

U tom javnom preduzeću ipak navode da januar i to ne samo kod nas već i svuda u svetu, jeste karakterističan po većem broju preminulih lica.

U prosečnim godinama, prema njihovim podacima, taj broj je veći za oko 5 do 10 odsto.

- Sahrane se u ovom trenutku zakazuju uobičajenim tempom, za period od dva do četiri dana. Evidentirali smo samo nešto povećan broj zakazanih ispraćaja za kremaciju sa Novog groblja, što ne predstavlja značajan problem, a u vezi je sa izborom lokacije ispraćaja od strane naših sugrađana - navode u JKP "Pogrebne usluge".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ojdanic

pre 5 godina

Samo krkaj te Cetnici tomovaca I prasci udri BAGRO iz srednjeg veka sve vam slave I nove gosmdine sretne bile posto ste postal frendovi Sa zderacima Pasa ne bi lose bilo da I njihovu novu godinu slavite

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17