• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

24.03.2019

08:11

DA SE NE ZABORAVI! Širom Srbije se obeležava dve decenije od početka NATO agresije!

Društvo

DA SE NE ZABORAVI! Širom Srbije se obeležava dve decenije od početka NATO agresije!

Podeli vest

U Srbiji će nizom komemorativnih manifestacija biti obeležene dve decenije od početka agresije NATO na SR Jugoslaviju, 24. marta 1999. godine

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji, biće obeležen u Nišu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić, predstavnika vojske, crkve, diplomatskog kora, građana.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović pozvao je građane da se okupe ispred Tvrđavskog mosta i odaju počast svim stradalima i da se svi setimo teških trenutaka u istoriji naše zemlje.

Kako je najavljeno, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, porodice poginulih radnika RTS-a, pomocnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i v.d. direktor Televizije Srbije Ilija Cerović, položiće vence ispred spomenika "Zašto", u znak sećanja na poginule radnike RTS-a.

Foto: rts

Poštu poginulima u NATO bombardovanju kod spomen obeležja "Glasnik sa Straževice" na brdu Straževica, odaće predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i državni zvaničnici.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić položiće cveće i na spomen-obeležje posvećeno Milici Rakić i deci stradaloj u NATO agresiji.

Foto: Instagram/Nemanj Matić

U Novom Sadu, Dan sećanja biće obeležen u kasarni Jugovićevo, a vence će položiti delagacija Novog Sada, Pokrajinske vlade, Skupštine Vojvodine, porodice pognulih pripadnika vojske.

HRABRA BRITANKA USTALA U ODBRANU SRBA I SRBIJE: SEĆAMO SE SVEGA I KAŽEMO - NATO, VI STE UBICE, SRAM VAS BILO!

Vojnofilmski centar "Zastava film" organizovaće u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom projekcije filmova "Da se ne zavoravi - 20 godina od NATO agresije na SRJ".

Od 19.00 do 21.00 čas biti prikazani dokumentarni film "Vojska Jugoslavije u odbrani od NATO agresije" (49 min), reditelja Miluna Vučinića i Gorana Kostića i igrano-dokumentarni film "Voz" (13 min), reditelja Gorana Kostića, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto: Informer

Na današnji dan, pre tačno 20 godina, nakon niza spornih pokušaja i ponuda međunarodne zajednice da se reši kosovska kriza, iz baze u Avijanu poleteli su prvi avioni koji su i narednih 78 dana bacali bombe po vojnim i civilnim ciljevima širom zemlje.

Vojna intervencija na SRJ počela je 24. marta oko 19.30, po naređenju tadašnjeg generalnog sekretara NATO Havijera Solane, a vlada u Beogradu iste noći je proglasila ratno stanje.

Prvih dana, zemlju je nadletalo 70 borbenih aviona, a njihov broj se vremenom uvećavao tako da je bilo i do 400 poletanja dnevno.

Prema podacima stručnjaka iz Srbije, do 10. juna zabeleženo je 18.168 avio poletanja, iz NATO baze navodili su da ih je bilo 38.004, od toga 10.484 vatrenih dejstava, dok su ostalo bila izviđanja, letovi tankera, avaksa...

Foto: Tanjug

Napadi na SRJ vršeni su sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, a neke operacije izvršavali su i bombarderi koji su poletali iz baza u Zapadnoj Evropi, pa i iz SAD.

Za sve ove godine, od pojedinih zvaničnika se moglo čuti da izražavaju žaljenje zbog kolateralnih žrtava, ali ne i izvinjenje, jer se intervencija alijanse i dalje karakteriše kao opravdana.

Foto: printscreen

Tokom tih 78 dana uništeno je oko 50 odsto proizvodnih kapaciteta zemlje, uglavnom u Srbiji. Britanski stručnjaci su ukupnu štetu procenili na milijardu dolara, a domaći na 30 i više milijardi.

(VIDEO) GENERAL LAZAREVIĆ: Za mene, kao čoveka koji je BRANIO ZEMLJU OD NATO KRIMINALACA, teško je prihvatiti saradnju sa njima!

 

 
Prema domaćim podacima, stradalo je više od 2.500 ljudi, a ranjeno pet puta više.

Bombardovanje je završeno 10. juna.

Foto: Informer

Dan ranije, predstavnici VJ i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum, kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa. 

Te prve trupe, koje je činio 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, ušle su na KiM 12. juna.

SRAMOTA JE ŠTO SRBIMA NISMO POMOGLI 1999, SVAKU UVREDU SRBIJE ILI SRBA TRETIRAM LIČNO: Drugi čovek ruske dume PETAR TOLSTOJ JASAN!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovan

pre 5 godina

Zasto takozvani zamenik gradonacelnika ? Zasto ta stoka i degenerik ? To devalvira cin odavanja poste. Sikter bando !

Tanja

pre 5 godina

Možda da se oprosti, ali nikad da se zaboravi!

Lela

pre 5 godina

Srbija nikad nece da zoboravi ovaj zlocin NATO-a....

Miki

pre 5 godina

Da se ne zaboravi, treba poslati pravu sliku u svet.

Ogi

pre 5 godina

Srbija nikada nece zaboraviti,bila je najveca zrtva 1999.

Tifani Rok

pre 5 godina

Dvadeset godina je prošlo...! Nikada neće biti zaboravljeno!!!

mios

pre 5 godina

Nikad im necemo oprostiti agresiju na nasu zemlju.

slobo

pre 5 godina

Genocid koji su pocinili nikad im necemo oprostiti

Jovan

pre 5 godina

Po mom misljenju jedina ispravna komemoracija danas moze biti samo masovni narodni protest protiv NATO pakla. Ukoliko se to ne dogodi, to je znak da su zlikovci svoje planove zapocete bombama, ispunili tihom penetracijom uz pomoc njihovih kolaboracionista u Srbiji, od vrha vlasti preko narodnih poslanika i takodje svih politicara u opoziciji. Molio bih da ne cenzurisete najiskrenije i tacno misljenje posetioca vaseg sajta. .

JANA

pre 5 godina

Proslo je 20 godina od najtuznijeg peroda Srpske drzave, od najveceg straha za zivot i prezivljavanje..20 godina od kad je NATO doneo pogresno odluku bombardovanja nase lepe Srbije...Uvek cemo se secati i moliti za poginule! Ne ponovilo se NIKAD!

Aki

pre 5 godina

Nato agresija koja je trajala 78 dana stradale su nevini ljudi, uništena infrastruktura... Na godišnjici odaje o počast stradalima

zoki

pre 5 godina

Necemo zaboraviti i oprostiti zrtve NATO bombardovanja, neka im je laka crna zemlja.

Tamara

pre 5 godina

Nikada necemo zaboraviti malu Milicu Rakic . Ni stradalu trudnicu! Ni sve druge zrtve Nato agresije!

avanturista

pre 5 godina

INSISTIRATI NA POTVRDI ODGOVORNOSTI, ,OSUDI I KAŽNJAVANJU zločina nad društvom i građanima države (Srbije) Jugoslavije.Nikako zaboraviti i oprostiti monstruozni čin uništenja suverene i u miru napredne nevine države

Iva

pre 5 godina

Nikada, ali nikada ne zaboravti najtuzniji dan u zivotu svih nas koji smo prosli kroz taj bolan period!

mila

pre 5 godina

Najtužniji početak proleća bio je 24. mart 1999. godine!

Tara

pre 5 godina

Teske slike stradanja za koje niko nije odgovarao.

Nale

pre 5 godina

Ne zaboravlja se pokusaj unistenja jedne male i skromne zemlje u kojoj su najvise stradali civili i neduzni ljudi.

Veljko

pre 5 godina

NATO je počinio veliki zločin bombardujući Srbiju.

maja

pre 5 godina

Ovako veliki zlocini nemgu da se zaborave nikada.

mimi

pre 5 godina

lepo je sto ste se setili da su nato ubice,ali i onda su bili ubice trebalo je i onda da se setite a ne kad ste pobili ovoliko ljudi i porusili pola srbije

Natasa

pre 5 godina

Nadam se da nam se onako nesto nikad neće ponoviti!

Deda Nole

pre 5 godina

Predlazem da se u SAD,UK pokrene krivicna prijava protiv nalogodavaca za zlocinacko bombardovanje bez saglasnosti UN i pred njihovim sudovima voditi postupke protiv zlocinaca.

mile

pre 5 godina

Cista agresija nad nevinim narodom i nista vise. Nato je zlocinacka organizacija, njihove ruke su crvene od krvi.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija