• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesti-online

28.03.2019

13:01 >> 13:07

(VIDEO) AMERI ZAHTEVAJU: VRATITE NAM OLUPINU NEVIDLJIVOG! SRBIJA ODGOVARA: NEMA ŠANSE, TO JE RATNI TROFEJ!

Društvo

(VIDEO) AMERI ZAHTEVAJU: VRATITE NAM OLUPINU NEVIDLJIVOG! SRBIJA ODGOVARA: NEMA ŠANSE, TO JE RATNI TROFEJ!

Podeli vest

"Izvinite, nismo znali da je nevidljiv", sada je već legendarni slogan nastao tokom NATO agresije na SRJ pošto je četvrtog dana rata oboren ponos američkog ratnog vazduhoplovstva - Noćni jastreb

"Nevidljivi" - F-117 A, sa oznakama AF 82 806 HO, oboren je tačno u 20.42 časova, 27. marta kod sela Buđanovci. Pogodak je pripisan raketi iz ruskog raketnog sistema S-125 Neva, Trećeg diviziona 250. raketne PVO brigade Vojske Jugoslavije, kojim je komandovao pukovnik Zoltan Dani.

NATO izgubio 62 aviona

General Lazović kaže da je PVO te 1999. godine pogodila ili oborila ne samo dva aviona (F-117 i F-16) koliko tvrdi i NATO, već ukupno 62 neprijateljske letilice.
​- To smo ustanovili tako što smo vraćali snimke lansiranih raketa i analizirali način na koji su eksplodirale bojeve glave. Po tim snimcima mi smo pogodili najmanje 62 letilice. Međutim, na teritoriju SRJ tada je palo samo dva aviona, a za ostale nemamo materijalne dokaze - navodi Lazović.

Ratni trofej se ne vraća

Od tada do danas ispričano je mnogo priča, napisano nekoliko knjiga i snimljeno više filmova, ali svih 20 godina i dalje je u rangu vojne tajne i misterija da li je zahvaljujući ovom podvigu srpskih raketaša došlo do revolucije u stelt tehnologiji zemalja Istoka.

Prema medijskim napisima, najveći deo napredne tehnologije Noćnog jastreba tada je završio u Rusiji i Kini. Obe zemlje su ubrzo proizvele i svoje verzije aviona nevidljivih za radarske sisteme. Te napise dodatno su podgrevali i višegodišnji zahtevi SAD da im Srbija vrati olupinu što do danas nije učinjeno.

Sagovornici "Vesti", nekadašnji direktni akteri obaranja, tvrde da je od svih priča jedino tačno da Amerikanci ne odustaju od toga da povrate svoj avion.

(VIDEO) PILOT 'NEVIDLJIVOG': KAJEM SE ŠTO SAM BACAO BOMBE NA SRPSKU DECU - da sam znao istinu to ne bih radio!

- SAD su u više navrata tražili da im vratimo kompletnu letilicu, ali to se ne radi. Ratni trofeji se ne daju i veći deo te letilice se nalazi u Muzeju vazduhoplovstva. E sada, da li je nešto od tog aviona i dato ili prodato ne znam i sumnjam da jeste. Doduše, u svakoj priči uvek ima i malo istine, pa će otuda i sudbina F-117 još dugo biti misterija iz vremena NATO agresije - ističe ratni komandant 250. raketne brigade PVO, general u penziji Miroslav Lazović.

Prema njegovim rečima ono što sasvim sigurno nije misterija jeste da su raketaši pod njegovom komandom oborili jedan od najskupljih i najmodernijih aviona na svetu.

Motori i krila u muzeju

- Prava istina je da tada nismo znali šta gađamo. Kada se posada postavi, tada ona na ekranu nema tip letilice već samo tačku. Ispostavilo se da je vrhunski avion oborila druga generacija raketnih sistema. Ali, to je bio timski rad, zato što je moja brigada bila vrhunski obučena jedinica koja je u rat ušla potpuno spremna. Činjenica da smo drugi avion koji nam NATO priznaje, F-16, oborili 50-tog dana agresije pokazuje da naša PVO ipak nije bila uništena kako su to kasnije izjavljivali. E sada, da smo uspeli da dokažemo obaranje još jednog aviona, tada bi to bio uspeh koji nikada nije zabeležen u istoriji ratovanja - kaže general Lazović.

I komandant sada već legendarnog Trećeg diviziona 250. raketne brigade, pukovnik Zoltan Dani priznaje da se posle potvrde pogotka osećao kao golgeter na Svetskom prvenstvu u fudbalu.

JOVANOVIĆ: STRANI AMBASADORI OTELI SE KONTROLI: Od devedestih ponašaju se kao da je Srbija kolonija!

- Amerikanci su stalno govorili da je reč o nevidljivom avionu, mada je faktički to bila letilica manje radarske uočljivosti. Kasnije sam čuo najfantastičnije priče da smo ceo avion predali Rusima čak i da su Kinezi odmah po obaranju obilazili Buđanovce i skupljali i otkupljivali od meštana delove aviona da bi napravili svoju verziju. Međutim, u Muzeju vazduhoplovstva sam svojim očima video dva motora, pilotsku kabinu, krila ovog aviona - kaže Zoltan Dani.

Fantastika i mitomanija

I vojni analitičar Aleksandar Radić demantuje mogućnost da su Kinezi zahvaljujući delovima oborenog F 117 A napravili svoju verziju stelt aviona.

- To je samo fantastična, mitomanska priča i ništa više. Svi zaboravljaju da je F-117 A bio deo eksperimentalne tehnologije, napravljen u maloj seriji zbog čega je i bilo nemoguće reprodukovati ga. Ne sumnjam da su mnogi, pa i stranci želeli da imaju uspomenu, ali kao suvenir. Do danas u svetu nije napravljen avion koji po svojim tehnološkim rešenjima ima sličan pristup kao F-117 A. To nisu učinili ni Kinezi čija stelt tehnologija je apsolutno drugačija od one koju smo mi oborili - tvrdi Radić i dodaje da bi Amerikanci po svaku cenu voleli da se dokopaju ostataka i ovog, kao i lovca F-16, ali isključivo iz praktičnih razloga.

(VIDEO) VOJSKA SRBIJE MOŽE DA SRUŠI I F-22 I F-35! Bitno je otkriti ih na vreme, a ONDA IM NEMA SPASA! Srbi su F-117 penzionisali, tako će proći svi...

- Amerikanci koji se predstavljaju kao velika sila, imaju "ispoliranu" istinu u kojoj ne žele da postoji bilo šta što je za njih ponižavajuće. Izloženi ostaci F-117 u tehnološkom smislu i F-16 kao aviona koji je bio obojen u boje komandanta "vinga", za njih jeste poniženje. Najradije bi ih videli u nekom svom muzeju, jasno, sa sasvim drugačijom interpretacijom u odnosu na našu - zaključuje Radić.

U slavu iz režima "ćutanja"

Zoltan Dani se priseća kako je oboren nevidljivi. Kaže da je jedinica imala sreće da se ceo februar 1999. uvežbavala na simulatoru zbog čega su bili spremni na svaki izazov.
Sa početkom NATO bombardovanja, njegova jedinica je, od 24. do 27. marta bila u "režimu ćutanja", razmeštena u reon Šimanovaca kod Beograda.
- Trebalo je da budemo jedinica koja će iznenaditi neprijatelja zbog čega smo izvršavali zadatak da zamaskiramo svoj položaj. Tako je i bilo sve do 27. marta kada dobijamo naređenje za pripravnost 1. To je značilo da uključimo osmatrački radar kako bi se informisali koji su sve ciljevi na nebu oko nas - objašnjava Zoltan Dani i dodaje da su u prvom navratu ugledali četiri-pet "tačkica".
Tada je operater saopštio da jedna od njih ide ka "zoni uništenja".
- Odmah sam zatražio i dobio odobrenje da izvršimo borbeno dejstvo. Pustili smo ga da uđe u zonu "sigurnog lansiranja" odakle smo znali da ne može da pobegne. Naša sreća i uspeh je to što su operatori ručnog praćenja bili odlični, a tu mislim na Dragana Matića, Dejana Tiosavljevića i Senada Muminovića koji je kao oficir za vođenje stisnuo dugme - priseća se ovaj slavni pukovnik.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mito

pre 5 godina

Međunarodno pravo definiše da je sve što je na teritoriji, akvatoriji i pod zemljom vlasništvo te zemlje. Smešno

Perica

pre 5 godina

Ma treba ga postaviti u vidu spomenika ispred njihove ambasade pa neka ga gledaju svaki dan,da im se svet smeje i da svet vidi da oni nisu ništa u drugom smislu reči treba ih poniziti kao što oni nas ponižavaju svakog dana a i ne samo nas već ceo svet.Ne treba im veća kazna za sve što su nam uradili.Evo mojim komentarom pokrećem tu inicijativu za postavljanje ovakvog spomenika.

Marko

pre 5 godina

Samo dva ili 3 aviona srušiti u tijeku 70 dnevnog bombardiranja to je čista nula 0. Od tolikih ove ste potrefili, kao ćorava koka zrno. Dižete u nebesa i objavljujete onog tko ga je srušio, neka malo izađe iz "male" Srbije pa da vidite di će završiti. Maknite onog čedu i ratnog zločinca Šešelja, postao vam je uzor, vreća g.vni. Stvarno ste šaka jada, što god pisali o sebi, nikada u EU. Šešelj-četnik i sa njim nikada u EU. Držite se vi rusa i bit će gladi i slobode nikad.

RINGISPIL

pre 5 godina

He,he, he ameri tvrde da je nevidljiv, gospodo pravo u Budjanovce ako ga tamo vidite slobodno ga uzime. Mi nista nisme videli ali da nesto je geknulo o zemlju jeste, jebemli ga sta je. Usput i guske su nevidljive u magli.

Marcco

pre 5 godina

Ja bi im vratio ali za dvadesetogodišnji budžet Muzeja vazduhoplovstva koji se, koliko sam čuo, uskoro gasi jer nema para. Pod budžet mislim pravi budžet, da sve funkcioniše kako treba, a ne ovaj raspad sistema zadnjih 30 godina.

zoki

pre 5 godina

Hoce i kugle iz tela Srba sto su ubili . Hoce i caure da ih napune da ponovo ubijaju . Vrhunac cinizma

Paor

pre 5 godina

nauk za Amerikance: Ako hoćete da testirate neki avion, biće dobar ako čitav preleti Buđanovce

Nesa

pre 5 godina

Mogu trofeji, osiromaseni uranijum, ne treba nam

Saradžogla

pre 5 godina

NEMOJMO DA TERAMO AMERIMA INAT?Mogu da nam se svete koliko im je volja! ... Niko iz vlasti nije vodio halabuku da svet upozna DA SU SRBI ZA VREME DRUGOG SVETSKOG RATA SPASILI 520 AMERIČKIH I ENGLESKIH AVIJATIČARA I USPEŠNO IH VRATILI SVOJIMA. Iz Italije su leteli da bombarduju rumunska naftna polja koja su držali nemci i unapred su znali da ako budu oštećeni od protivavionske artiljerije da gledaju da dolete iznad Srbije.Tu su iskakali padobranima na opšte veselje naroda zbog kvalitenog materijala od padobrana.VETERANI SU TRAŽILI DA SE SRBIJA NE BOMBARDUJE ALI OLBRAJTOVA JE POBEDILA!Inače F - 117 je bezvredni bombarder koji mora da ima pratnju jer nema mitraljeze i rakete.Reklama je učinila svoje radi bolje prodaje JER TI NIJE BIO ,,NEVIDLJIVI AVION,,!Tako nešto ne postojiDa se ja pitam amerima bih rekao: - Evo vam ga i sa njim se nosite!Sram vas bilo!

Milan

pre 5 godina

Znaci zbog nevidljivog hoce da nam zatvore Muzej vazduhoplovstva Pepeljaru?!!!

Mile lala

pre 4 godine

Може да се врсти, оно што имамо, али да плате сто милијсрди долара у злату, рстне одштете и одмсх да врате КиМ.

Izbori 2024

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija