• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.06.2019

10:29

ISTORIČAR MARKOVIĆ UPOZORAVA: Vlast u Podgorici zaboravlja da su Crnu Goru osnovali sveci SPC!

Društvo

ISTORIČAR MARKOVIĆ UPOZORAVA: Vlast u Podgorici zaboravlja da su Crnu Goru osnovali sveci SPC!

Podeli vest

Crnogorska vlast zaboravlja da su crnogorsku državu osnovali sveci Srpske pravoslavne crkve, kazao je danas istoričar Predrag Marković

 

Komentarišući nameru vlade Crne Gore da donošenjem zakona o slobodi veroispovesti prisvoji imovinu Srpske pravoslavne crkve, istoričar Marković navodi za TV Prva da je ova odluka politička i da nema veze sa istorijskim činjenicama.

- Milo je uradio nešto što priželjkuju Tači i Haradinaj, međutim, postoji tu još jedna bitna stvar. Kraljevina Crna Gora nije obuhvatala veći deo današnje crnogorske teritorije. Kada bismo terali mak na konac, nijedna crkva na primorju ne bi mogla da pripadne Crnoj Gori, što je pitanje i za crkve na severu Crne Gore - kaže on.

NE MOGU DA VERUJEM DA ĆE POSLATI POLICIJU DA ZAUZME OSTROG! Dačić o otimanju imovine SPC u Crnoj Gori!

Marković je istakao i da se zaboravlja da su "crnogorsku državu osnovali sveci Srpske pravoslavne crkve".

MILO PRAVI ŠKALJARSKO-KAVAČKU EPARHIJU! Matija Bećković o sramnom pokušaju otimanja imovine SPC u Crnoj Gori!

Srpska pravoslavna crkva poručila je juče crnogorskim vlastima na Trojčindanskom saboru u Podgorici da "povuku zakon ili će crkva još odlučnije braniti svoja prava".

Stav Mitropolije crnogorsko-primorske je da se predloženim zakonom produbljuju podele i iniciraju, podstiču i raspiruju bratoubilaštvo i sukobi na verskoj i etničkoj osnovi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 4 godine

Osnovali su je srpski sveci i to treba da bude Crnoj Gori na ponos, a ne povod za podele. To je nešto što će uneti i kao duhovno i kulturološko bogatstvo u EU. Svetinje ne smeju biti kategorija koja se otima ili deli. Ono što se dešava na KiM je zločinački poduhvat protiv pravoslavlja i SPC. Crna Gora ne sme postati deo takve priče. Jer bratoubilaštvo je nešto što ne sme da okarakteriše ovu fazu postojanja te države. Naročito što Srbija nema nikakve teritorijalne pretenzije. Srbija čuva svoj suverenitet.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija