• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

08.07.2019

22:30

MOJ RAT SA RAKOM! IGNORISALA SAM SIMPTOME I ZAMALO NISAM UMRLA! Naš čuveni tekstopisac Marina Tucaković bori se protiv karcioma dojke!

Društvo

MOJ RAT SA RAKOM! IGNORISALA SAM SIMPTOME I ZAMALO NISAM UMRLA! Naš čuveni tekstopisac Marina Tucaković bori se protiv karcioma dojke!

Podeli vest

Prve znake karcinoma dojke primetila sam mnogo pre nego što mi je bolest otkrivena, ali sam ih shvatila olako. Spasli su me lekari, još sam daleko od izlečenja. Pijem sokove od aronije i cvekle, izbacila sam slatko i masno, ne mogu da ostavim cigarete

Godinama nisam reagovala na simptome bolesti, zapustila sam svoje zdravlje i umalo dozvolila da me rak dojke savlada, kaže u ispovesti za Informer naš najpoznatiji tekstopisac Marina Tucaković (65)!

Brojke

4.000 Srpkinja svake godine oboli od raka dojke

1.600 izgubi bitku sa bolešću

 

Opaki kancer dijagnostikovan joj je u februaru 2018. godine i odmah je zbog veličine i ozbiljnosti uklonjen. Lekari su joj spasili život, ali je pred njom dug put do konačnog izlečenja. Zdravlje održava zdravom ishranom, pre svega sokovima od aronije i cvekle, a jedini porok kojeg ne može da se odrekne je pušenje.

Odmakla bolest

Marina kaže da je i pre potvrde lekara znala da se razbolela i da ima rak dojke.

- Primetila sam promene na dojci i osećala sam se jako loše, čak sam počela i da mršavim, a to su bili već simptomi odmakle bolesti. Otišla sam kod lekara, uradila osnovne analize i odmah mi je potvrđena dijagnoza. Pored toga, tada mi je otkriven i dijabetes, za koji nisam ni znala da ga imam. Sve to je dodatno zakomplikovalo moje ionako teško stanje - kaže Marina i otkriva detalje svoje borbe sa karcinomom:

- Nisam bila iznenađena kada su mi rekli da imam rak i pomirila sam se sa tim saznanjem. Nisam burno reagovala, niti pravila dramu, jer sam navikla da sebe uvek stavljam na poslednje mesto. A i u životu mi se toliko ružnih i teških stvari izdešavalo da sam navikla da reagujem na loše vesti. Jednostavno, rekla sam sebi da moram da se pomirim sa istinom i da počnem da se borim. Odlučila sam da sledim sve savete lekara i moj ključni savet svakome ko oboli jeste da upravo to radi. Lekare morate slušati!

ŠEŠELJ OTKRIO TAJNU KAKO SE IZBORIO SA KARCINOMOM DEBELOG CREVA: Prirodni sokovi su mi pomogli da POBEDIM RAK!

Bitno je nikada ne odustati

Marina kaže da je najvažnije da neko ko oboli od karcinoma nikada ne klone duhom i ne padne u depresiju, jer to vodi u sigurnu smrt:
- Bitno je da žene ne odustanu i da se ne predaju, već da bude realne i imaju taj nagon za životom kao ja.

Od raka dojke operisana je 13. februara 2018. godine, a onda je usledila agonija i višemesečni boravak u bolnici.

- Operisana sam i lečila se na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu. Nakon operacije dolazila sam i odlazila iz bolnice, i to je trajalo mesecima. Bila sam u veoma lošem stanju, rezultati su bili katastrofalni. Nakon operacije pojavila mi se i voda u plućima, što je dodatno otežavalo moje zdravstveno stanje i pravilo mi tegobe. Toliko je bilo vode da su mi uradili čak 20 punkcija. Prvih godinu dana bila sam na hormonskim tabletama, a zatim je usledilo i deset zračenja, pa citostatici. Sada sam počela sa hemioterapijama, preventivno, zbog nekih sekundarnih promena. I sve to iziskuje dosta vremena u bolničkom krevetu. Ali i na to sam se navikla, i zbog svoje želje za životom, ali i zbog divnih lekara i sestara koji mi daju volju da se borim - objašnjava Marina i dodaje šta je sve dobro koristiti u fazi lečenja:

- Ništa posebno nisam ni jela ni pila, samo sam povela računa o unosu šećera i masti, kako zbog dijabetesa tako i zbog samog raka, jer puno masnog i slatkog ne prija. Jela sam dosta voća i povrća, pila sok od cvekle i aronije. Išla sam i na metaboličke infuzije, jer mi baš prijaju. Primila sam čak i dve imuno-vakcine u Nemačkoj, a na jesen možda odem i po treću. Jedino cigarete nisam uspela u potpunosti da ostavim - iskrena je Marina Tucaković.

ISHRANA SIROVIM VOĆEM I POVRĆEM NAJBOLJA ODBRANA OD KARCINOMA! Maja Volk, žena koja je pobedila rak grla, DAJE SAVETE ZA IZLEČENJE!

Epidemija raka

Marina i dalje uspešno vodi borbu sa kancerom dojke, a kada smo je pitali kakvo je trenutno njeno zdravstveno stanje, ona kaže:

- Ne mogu da kažem da je moje zdravstveno stanje idealno, ali je sto puta bolje nego na početku. Zato savetujem svim ženama da ne idu mojim putem, već da čim primete neku promenu odu kod lekara, jer je vreme lek. Bolest nije naivna, rak je kao neka epidemija koja napada sve više mladih. Ali ako sam preživela smrt svoga sina, preživeću i bolest. Jer je čoveku urođeno da se bori - završava svoju ispovest Marina Tucaković.
 

Pisanje pesama dobra terapija

Foto: Novak Đurović

Marina Tucaković otkriva da joj je u bolnici najviše prijalo da bude sama sa svojim mislima.
- U tim danima i mesecima nekako prija samoća. Jer drugima je najlakše da pričaju i dele savete. A meni je najviše prijalo da tada nikoga ne slušam i da budem sama sa svojom glavom i mislima, kakve god one bile. Naravno, sve to uz sjajnu podršku i ljubav moje porodice i prijatelja, koji tačno znaju kada i šta treba da rade. I to mi je dosta pomoglo. Naravno, tu je i moj posao, moja snaga, koja mi takođe prija, pa sam već pomalo počela i da pišem i stvaram - kaže Marina.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija