• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.07.2019

08:11

OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA OD SLEDEĆE GODINE?! Lazanski kaže: SRBIJI NEDOSTAJE RATNA ARMIJA!

Društvo

OBAVEZNO SLUŽENJE VOJNOG ROKA OD SLEDEĆE GODINE?! Lazanski kaže: SRBIJI NEDOSTAJE RATNA ARMIJA!

Podeli vest

Srbija će najverovatnije od sledeće godine ponovo uvesti obavezu služenja vojnog roka, pišu beogradski mediji, a prenosi Tanjug

Ta agencija, prenoseći pisanje štampe, navodi da se o tome razgovara već godinu dana.

Vojni analitičar Mirioslav Lazanski kaže da Srbiji nedostaje vojska, jer profesionalni vojnici već sada imaju više od 30 godina i ne mogu fizički da odgovore na sve zadatke.

- Srbiji nedostaje obučena rezervna vojska i ratna armija - rekao je Lazanski i dodao da će se najverovatnije zadržati kombinovani sistem, po kome će deo činiti profesionalni vojnici, deo vojnici po ugovoru, a deo vojska koja služi obavezni vojni rok.

Analitičar Aleksandar Radić smatra da treba pronaći adekvatan model koji će odgovarati Srbiji i vremenu u kojem živimo.

- Nemamo ni para ni uslova da se to radi kao nekada, dok je postojala JNA. Ja se zalažem za obavezni vojni rok, ali ne za sve već za određeni broj ljudi. Niko nikoga ne može da natera da ide u vojsku, ali momci koji bi dobrovoljno pristali da služe vojni rok ne bi radili marginalne poslove kao do sada, poput čišćenja dvorišta - rekao je Radić.

(VIDEO/ANKETA) SRBIJA DA UVEDE SLUŽENJE VOJNOG ROKA I PRIMENI NORVEŠKI MODEL: Ukidanje služenja armije koštalo nas je 300.000 potencijalnih rezervista!

Kako dodaje, ukoliko bi se ponovo uvelo obavezno služenje vojnog roka, to bi se odnosilo na mladiće starosti između 18 i 26 godina i ne bi bilo retroaktivnog pozivanja. 

- Oni muškarci koji nisu služili vojni rok imali bi obavezu da prođu skraćenu obuku za rezervni sastav - rekao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Miki

pre 4 godine

Obavezno sluzenje uvesti pod gitno. Ne da bi ratovali sa nekim. Ne daj Boze nikada vise rata. Ali da bi ovu omladinu naucili sta je obaveza, sta je odgovornost, pozrtvovanje, i pravo drugarstvo. Danas toga kod mladih nema. Eadili bi sto manje a da im je plata sto veca. Dolaze na razgovore kod poslodavca i oni postavljaju uslove, a ne poslodavac njima. Ali gde smo otisli. Kad skrenusmo toliko sa puta. Dolaze da rade sa 20 godina , a vuce se kao da ima 80 god. I jos kaze kako je tesko. Sramota sta se desilo sa nasom decom. Posle poslodavci krivi kako ih gone i maltretiraju. Nisu ni svi poslodavci cvecke. Ovo je samo prica da treba uvesti obavezan vojni rok.

KoleM

pre 4 godine

Kakve budaletine?! Kakvo obavezno služenje, kakvi bakrači...?! Nek deca uče, nek zarade, nek prave poslove, nek prave porodice... a ne da gube vreme na gluposti.

Nikola Republika Srpska

pre 4 godine

Хвала Богу, тако и треба да се мало мушкарци челиче и науче реду а и за недај Боже да могу бранити своју земљу, жену, дјецу ,кућу и родитење.....

zoki

pre 4 godine

Svako ko voli svoju zemlju treba biti sposoban i da ju brani od ljudi koji misle i rade lose za Srbiju i Srbski narod koji ovde zivi . TO JE NORMALNO

Psihijatar

pre 4 godine

S'jedne strane koje to beshe gubljenje vremena a s'druge, i opet bih 6-8 meseci !

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija