• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

21.08.2019

23:00

KOMPLET UDŽBENIKA ZA OSNOVCE 17.000 DINARA! Roditelji se pripremaju za početak škole

Društvo

KOMPLET UDŽBENIKA ZA OSNOVCE 17.000 DINARA! Roditelji se pripremaju za početak škole

Podeli vest

Za komplet udžbenika roditelji će ove školske godine morati da izdvoje do 17.000 dinara, u zavisnosti u koji razred kreće njihovo dete i kojeg izdavača bira škola!

Od prvog do četvrtog razreda cene knjiga su od 6.000 do 10.000, dok se za starije razrede kreću od 13.000 do 17.000 dinara. Pored udžbenika, koji su neophodni za školu, svakog septembra đacima su potrebne i nove pernice, sveske, rančevi i ostali pribor, koji se kreće od 3.000 do 6.000 dinara po detetu. (pogledajte cenovnike). Oni koji se ipak odluče za polovne knjige neka budu spremni da plate od 250 do 400 dinara po komadu.

Prema rečima roditelja, knjige za starije razrede su skuplje, a najveća novina je da će svi oni čija deca kreću u drugi ili šesti razred morati da kupuju isključivo nove komplete zbog promene nastavnog programa.

Izmene u programu

Beograđanka Marija Ilić, čija ćerka ove godine kreće u drugi razred, a starija u osmi, kaže da je svaka nova školska godina ozbiljan izazov i velika muka, jer su iz godine u godinu izdaci sve veći i da samo na knjige i pribor za oba deteta potroši skoro 60.000 dinara.
- Svaki roditelj želi da spremi svoje dete za 1. septembar. Prosto, ne bih da im bilo šta fali, ali opet gledam da to ne bude nešto preskupo. Što se udžbenika tiče, mlađoj ćerki sam kupila nove, jer se menjao program, pa sam čitav komplet platila 7.350 dinara. I to nisu sve knjige od istog izdavača. Za stariju ćerku malo ću kombinovati, pa ćemo kupiti neke polovne, koje se kreću od 250 do 400 dinara po komadu, a neke ćemo pozajmiti - priča nam Marija i dodaje:

- Ništa jeftiniji nije ni školski pribor, ali priznajem da baš ima dosta sniženja za đake. Svake godine uzimam im nove pernice, drvene bojice, vodene, tempere, sveske, male, velike, ukoričene, blokove za likovno, opremu za fizičko, olovke, hemijske, kolaž-papir... Da ne pričam o tome da se uvek ponovi neka garderoba, kao i da je potrebna nova obuća. I kada sve saberemo, za dva deteta prvi septembar me košta najmanje 60.000 dinara - dodaje naša sagovornica.

Foto: Informer DN

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković naglašava da je svaki polazak u školu težak kako za decu, tako i za roditelje.
- Deca su uglavnom tužna jer se raspust završava, a roditelji imaju mnogo veće muke jer su troškovi preveliki. Nažalost, udžbenici oduzimaju najveći deo budžeta, jer više ne postoji mogućnost nasleđivanja knjiga, a i česte su promene nastavnih planova. Zato smatram da treba nešto da se osmisli, da se povećaju akcije besplatnih knjiga, da se, recimo, poklanjaju sveske, olovke. Jednostavno da se pomogne porodicama sa školskom decom - smatra Jankovićeva.

NJUJORK TAJMS O LEPOTAMA SRBIJE: Misteriozna priroda kulture Lepenskog Vira!

Novi predmeti od 1. septembra

Učenici osmog razreda od 1. septembra dobiće dva nova predmeta, a časovi fizičkog vaspitanja biće dopunjeni i teorijskom nastavom iz zdravstvene kulture. Osim potpuno izmenjenog plana i programa za drugi i šesti razred, najveća novost biće uvođenje jednosmenske nastave u 300 škola.
Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da će đaci u prepodnevnoj smeni imati pauzu, a zatim obrok i mogućnost izbora između dodatnih pedagoških sadržaja, učenja stranih jezika, sportskih i umetničkih programa.
- Većina aktivnosti, poput časova engleskog jezika, plivanja ili tenisa, koje su roditelji do sada plaćali privatnim školama po 3.000-4.000 dinara mesečno, deca će u osmoletkama dobijati besplatno, u zavisnosti od toga kako se škola organizuje - kaže ministar prosvete i dodaje:
- Nastava iz zdravstvene kulture podrazumeva učenje o značaju pravilne ishrane, koliko su duvan, alkohol i opojne supstance štetni po zdravlje ili kako vežbe utiču na ljudski organizam - naglašava Šarčević.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17