• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

10.12.2019

23:20

ŠTA SE SVE OD SRPSKOG NACIONALNOG BLAGA PREPRODAJE PO SVETU?! Hrvat prodaje Zlatni orden Miloša Velikog za 220.000$, za lični pečat kraljice Drage traži 9.800$

Društvo

ŠTA SE SVE OD SRPSKOG NACIONALNOG BLAGA PREPRODAJE PO SVETU?! Hrvat prodaje Zlatni orden Miloša Velikog za 220.000$, za lični pečat kraljice Drage traži 9.800$

Podeli vest

Većina predmeta neprocenjive vrednosti za Srbe ukradena posle Majskog prevrata 1903. godine * Ministarstvo kulture i informisanja ne raspolaže podacima o delima i predmetima koji se nalaze na stranim aukcijama

Orden i zvezda Miloša Velikog u zlatu i dijamantima od 220.000 dolara, pečat kraljice Drage Mašin od 9.800 dolara, puška kralja Milana Obrenovića od 4.500 funti samo su neki od ukradenih predmeta neprocenjive vrednosti za srpski narod, a koje je Informer pronašao da se prodaju na sajtovima stranih aukcijskih kuća.

Kako je navedeno na sajtu "Emedals", gde je oglašena prodaja ordena i zvezde, ovaj unikatni set pripadao je kralju Aleksandru Obrenoviću i namenski je rađen za njega. Kako se navodi dalje, orden je napravljen u čuvenoj austrijskoj radionici Karla Flajšhakera, a sa velikom sigurnošću to je potvrdio Tomislav Muhić, autor knjige "Srpska i jugoslovenska ordenja i odlikovanja". U sam orden ugrađeno je više od 100 dijamanata, dva safira, isto toliko smaragda i jedan rubin, a težak je 36,6 grama. Zvezda sa krunom, orlom i inicijalom "M", srebrna je. Na njoj su 72 dijamanta i teška je 71,2 grama.

PRVOG DANA 2020. STUPA NOVI ZAKON NA SNAGU! Ovo više ne smemo koristiti, KAZNE SU I DO 150.000! BUDITE OPREZNI!

Vlasnik ovog seta trenutno je Kanađanin hrvatskog porekla Beri Turk, koji je i osnivač aukcijske kuće "Emedals". Niko od naših istoričara i stručnjaka nije znao da kaže kako se orden našao u Nemačkoj 2016, kada ga je Turk kupio na sajmu ordenja. Veruje se da je većina predmeta neprocenjive vrednosti ukradena posle Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića 1903. godine. Među njima je i gorepomenuti lični pečat Drage Mašin, žene Aleksandra Obrenovića, a koji je nestao isto posle ubistva.

Lovačka puška

I još jedna puška kralja Milana Obrenovića iz serije 1448 proizvođača "Purdey and Sons", nalazi se na sajtu kuće "Holt's Auctioneers", a procenjena je na 4.500 funti. Na sajtu se nalazi detaljan opis ovog oružja s kraja 19. veka. Takođe se navodi da je napravljena za tadašnjeg srpskog vladara Milana Obrenovića. Ovo je samo jedno u nizu kulturnih blaga koja se nalaze na svetskim aukcijama, a koje su u prilici da kupe strani kolekcionari.

TAJNA PUTINOVOG POKLONA VUČIĆU! Pušku kralja Milana odneo jedan od atentatora, koji je ispalio hice u Aleksandra i Dragu

Foto: Informer DN

VLASNIK SRPSKOG BLAGA Beri Turk

Srpsko blago na prodaji

* Lovačka puška kralja Milana Obrenovića, početna vrednost 3.500-4.500 funti (4.600-6.000 dolara)
* Orden i zvezda Miloša Velikog u zlatu i dijamantima, početna vrednost 220.000 dolara
* Lični pečat kraljice Drage, pronađen posle popisa nakon Majskog prevrata 1903, početna vrednost 9.800 dolara

Podsetimo, nedavno je predsednik Aleksandar Vučić, prilikom susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju na poklon dobio pušku pomenutog srpskog vladara, pa je tako ovo oružje posle više decenija vraćeno u Srbiju.

Publicista i poznavalac oružja Branko Bogdanović za Informer navodi da je kralj Milan bio čuveni lovac, te otuda oružje koje je ostalo kao njegova zaostavština.
- Milan je imao zaista veliku zbirku lovačkog oružja, tako da mislim da je i ova puška koja se pojavila na još jednoj aukciji jedna od njegovih lovačkih pušaka. Kada je ubijen njegov sin, kralj Aleksandar Obrenović, zbirka je rasprodata na aukciji u Beču i verovatno su se puške nalazile u posedu privatnih kolekcionara. Ti primerci se sada sporadično pojavljuju na zasebnim aukcijama. Ovde se radi o puški za ptice, takozvanoj položari iz te njegove zbirke - objašnjava Bogdanović.

Sredstva za otkup

Kako je ovo drugi primerak oružja koji je pripadao srpskoj dinastiji, a pojavio se za kratko vreme na aukcijama širom sveta, postavlja se pitanje da li naše Ministarstvo kulture može da uradi nešto kako bi otkupilo umetnine i sprečilo da završe u privatnim kolekcijama.

Ostali smo i bez El Grekove slike od 100 miliona dolara

Foto: Informer DN

Čuvena slika španskog slikara El Greka "Laokoon", koju je kupio knez Pavle Karađorđević, prodata je pedesetih godina za svega 40.000 dolara. Danas je njena vrednost viša od 100 miliona dolara, a čuva se u vašingtonskoj nacionalnoj galeriji. Kako ističu poznavaoci, Knez Pavle je uspeo da preživi prodajom ovog dela. "Laokoon" je putovao i gostovao širom Evrope i sveta, ali u Beograd se više nikada nije vratila. Ovo umetničko delo nastao je 1610. i 1614. godine.

- Ministarstvo kulture i informisanja ne raspolaže podacima o delima i predmetima koji se nalaze na stranim aukcijama. Želeći da u najvećoj meri sačuvamo kulturno blago Srbije, svake godine planiramo sredstva za otkup koja, u okviru finansijskih planova republičkih ustanova zaštite, u poslednjih nekoliko godina iznose oko 55 miliona dinara godišnje. Ustanove zaštite na osnovu statuta formiraju komisije za otkup i nabavku muzejskih predmeta, koje razmatraju mogućnosti i uslove za prijem poklona i otkup. Svesni smo da baština Srbije predstavlja jedan od najznačajnijih delova našeg identiteta i ulažemo napore u to da se iznos za otkup predmeta za muzejske zbirke poveća - naveli su u ovom ministarstvu.

Slično pitanje smo postavili i Narodnom muzeju, a oni su nam odgovorili da prate dešavanja na tržištu umetnina u cilju čuvanja i kolekcioniranja pokretnog kulturnog nasleđa, a u skladu sa otkupnom politikom popunjavanja zbirki nacionalnog muzeja.

- Muzej raspolaže sredstvima za otkup, a u slučaju pojave izuzetnih mogućnosti za otkup, muzej se oslanja na vanrednu podršku države - navode u Narodnom muzeju.
 

Sablju kralja Milutina poklonili Crnoj Gori


Da vrlo često propuštamo da u našu zemlju vratimo znamenitosti vezane za našu kulturu, govori i podatak da se svojevremeno u ponudi aukcijske kuće iz Kolorada pojavila i sablja kralja Milutina Nemanjića iz 1315. godine. Otkupljena je srpskim novcem, a završila je na Cetinju. Na aukciji ju je otkupila vranjanska firma "Alfaplam", a zatim poklonila Crnoj Gori. I danas se nalazi u Cetinjskom muzeju.
- Sablju je nezakonito izneo, verovatno, neki potomak crnogorske dinastije Petrović osamdesetih godina prošlog veka, ali je tada "skočila" Srbija i otkupila dragocenost. Budući da je Milutinovu sablju 1868. crnogorskom kralju Nikoli poklonio ruski car Aleksandar Drugi, u Srbiji je zaključeno da treba da se čuva u muzejima tada bratske države - objašnjava stručnjak.

 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ukt

pre 4 godine

Pa ajde Djilase, Ajde Tesicu, Ajde Mitrovicu, Ajde Miskovicu, Kole i ostali... Svi pricate da vam je Srbija na srcu ajde kupite ove dragocenosti! I poklonite ih Narodnom muzeju. Ali ne Srbija vam je majka samo kad daje, a kad za nju valja nesto da se da onda stiskavac. Nema se!!! Sa ovakvom "elitom" brzo cemo otici dodjavola.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija