• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. STAMENKOVIĆ

23.12.2019

15:40

U SRBIJI SE OVE GODINE dogodilo nešto što nije tokom PROTEKLIH 130 GODINA!

Društvo

U SRBIJI SE OVE GODINE dogodilo nešto što nije tokom PROTEKLIH 130 GODINA!

Podeli vest

Beograd je u oktobru i novembru imao najviše temperature još od 1888. godine *Narednih godina biće sve češće tako visoke temperature u jesenjim i zimskim mesecima, kažu stručnjaci

Jesen za nama bila je najtoplija od kako postoje merenja u Srbiji! Beograd je u oktobru i novembru imao najviše temperature još od 1888. godine. 

Stručnjaci kažu da je to dokaz da je došlo do promena klime u našoj zemlji, kao i da ćemo narednih godina sve češće imati tako visoke temperature u jesenjim i zimskim mesecima.

TOPLO VREME NOSI OPASNOST PO ZDRAVLJE! Evo kako da SPREČITE TEGOBE

Proleće u jesen

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, period od 1. septembra do 30. novembra ove godine bio je za 2,9 do 3,5 stepeni topliji u odnosu na prosek od kada se mere temperature.
Kada su u pitanju maksimalne dnevne temperature, oktobar je bio najtopliji u Srbiji od 1951. Drugi deo oktobra bio je izuzetno topao, tako da je na skoro celoj teritoriji zabeležen toplotni talas koji je trajao od 12. do 28. oktobra, što je ujedno i najduži oktobarski toplotni talas zabeležen od 1888.

5 SUPER TRIKOVA KAKO DA UŠTEDITE NA RAČUNU ZA STRUJU! Možete i da prepolovite troškove!

Foto: Tanjug

U Beogradu je bilo 15 dana sa temperaturama višim od 25 stepeni, koji se u klimatologiji nazivaju letnjim danima jer su tipični za letnje mesece. 

Prema rečima stručnjaka, novembar 2019. takođe je premašio rekorde kada su u pitanju dnevne temperature. Zabeležene su temperature za pet stepeni više od višegodišnje srednje vrednosti.
- Od 20 najtoplijih novembara u Srbiji, 11 se dogodilo posle 2000. godine. Tokom većeg dela jeseni nije bilo padavina, tako da je u pojedinim periodima na snazi bila suša koja se može okarakterisati kao ekstremna. Sve to nedvosmisleno ukazuje da je emitovanje ugljen-dioksida glavni krivac za promenu klime. Visoke temperature koje smo imali u jeseni koja je za nama samo su dokaz da je naša klima već promenjena, i to, naravno, zbog globalnog zagrevanja. Temperature su sve više od proseka za jesenje i zimske mesece, a takve promene će se dešavati sve češće - navodi za Informer klimatolog Vladimir Đurđević.

Procvetala šljiva kod Topole

Foto: Informer DN

Izuzetno toplo vreme u decembru "zbunilo" je i voće. U voćnjaku Radosava Radovanovića u selu Jarmenovcima kod Topole počela je rezidba šljive.
Radosav je u svom šljiviku zatekao prizor koji, kako kaže, nikako nije očekivao za ovo doba godine.
- Sakupio sam rezače da režemo šljivu, jer smo to do sada radili preko zime. Ali, nikada do sada, za svojih 60 godina, nisam u voćnjaku zatekao cvetove na stablu u vreme rezidbe, naročito ne u decembru. Toplo je za ovo doba godine, topla je jesen, klima nam se promenila i, eto, biljke ne znaju u kojoj su fazi i šta se dešava - kaže Radosav.
Stručnjaci za voćarstvo objašnjavaju da je cvetanje voća "kad mu nije vreme" postalo sve češća pojava. 
- Nažalost, posledice toga mogu da budu pogubne po rod jer pupoljci stradaju ako sada stignu niske temperature  - kaže Ivan Glišić, profesor voćarstva iz Čačka. M.L.

Najtoplija decenija

Da je to tačno dokaz su i podaci da će 2019. biti druga najtoplija godina na celom svetu od kada postoje organizovana instrumentalna merenja.
- Za nama je inače najtopliji petogodišnji period, a prema najavama Svetske meteorološke organizacije, i najtoplija decenija. Ovakve temperature izlaze iz okvira klimatskih uslova koji su vladali na Zemlji hiljadama godina unazad - zaključuje Đurđević.

Prava zima ni na vidiku


Iako je zima kalendarski juče počela, od snega i niskih temperatura, prema rečima prognostičara, ni u decembru neće biti ništa. Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić kaže da nas, posle veoma toplog vikenda, danas očekuje kiša i pad temperature,  ali i dodaje da do kraja godine neće biti velikih minusa niti obilnih snežnih padavina.
- Početak nedelje donosi zahlađenje u odnosu na vikend, pa će se najviše temperature kretati od šest do deset stepeni, duvaće jak vetar, ponegde i olujni uz kišu u toku dana, dok će na planinama padati sneg. Prestanak padavina se očekuje u utorak. Do kraja nedelje očekuje se oblačno vreme sa slabom kišom i najvišim temperaturama od oko šest-sedam stepeni. Sneg je prognoziran u prvim danima nove godine, ali to neće biti obilnije padavine. Početkom januara, temperature ponegde možda budu oko nule, ali velikih minusa neće biti, uglavnom će se najviše dnevne temperature kretati oko četiri ili pet stepeni - ističe Đurić. 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)
Ljubav

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)

Melanija Tramp proslaviće 26. aprila 54. rođendan. Kada bi se njen život pretočio u filmsku priču, bila bi to veoma uzbudljiva drama, sa primesama komedije, a nekada i tragedije. Neki bi rekli da tu ima i horor elemenata. Jedni smatraju da se odlično udala, drugi da nije mogla gore da izabere i da je nesrećna u braku u kojem ostaje samo zbog novca.

25.04.2024

15:30

Džet set

Srbija