• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

31.03.2020

11:55

DANAS STAJU SVE RATE NA KREDITE! U džepovima nekih građana naći će se i do 1.000 evra više, a evo kada će se plaćanje nastaviti

Društvo

DANAS STAJU SVE RATE NA KREDITE! U džepovima nekih građana naći će se i do 1.000 evra više, a evo kada će se plaćanje nastaviti

Podeli vest

Rate na na sve kredite, i za privredu i za građane staju danas. Moratorijum na otplatu kredita koji je Narodna banka Srbije propisala za sve dužnike koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva), a podrazumeva zastoj u otplati obaveza koji ne može biti kraći od 90 dana, praktično je jutros stupio na snagu.

To znači da klijenti banaka koji imaju stambeni, gotovinski kredit ili kreditnu karticu, a koji su prihvatili moratorijum, odnosno nisu se u proteklih 10 dana javili svojoj banci sa zahtevom da nastave sa redovnom otplatom pozajmice, neće u naredna tri meseca plaćati rate i neće imati nikakve troškove prema banci.

Tako građanima u periodu trajanja pandemije, odnosno vanrednog stanja u Srbiji zbog korona virusa, u džepu ostaje više novca za svakodnevne potrebe. Ko ima stambeni kredit i mesečnu ratu od oko 300 evra, moći će tokom ovih 90 dana da računa na skoro 1.000 evra više, a korisnici gotovinskih kredita koji plaćaju u proseku 100 evra mesečno, drugačije će u narednom kvartalu rasporediti svojih 300 evra.

Zastoj u otplati svakako će značiti i privredi, posebno malim i srednjim preduzećima koja su u proteklom periodu, na primer, investirala u novu opremu, tehnologiju ili prostor, i koja su za to uzela značajne bankarske pozajmice.

Foto: Pixabay

Dok vlasnici razmišljaju o tome kako da premoste naredni period i isplate plate radnicima, moratorijum na kredite je jedna vrsta podrške koja će im pomoći u opstanku, uz ostale ekonomske mere koje bi trebalo da budu predstavljene danas.

Nakon tromesečnog moratorijuma, sledeća rata kredita koja će građanima i kompanijama stići na naplatu, praktično je julska.

Nema zateznih kamata, ni prinudne naplate

Iz Narodne banke Srbije objasnili su da u narednih 90 dana dužnici neće biti u obavezi da otplaćuju svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga i dodali da tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja.

Takođe, neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata.

Iz centralne banke kažu da su ove mere odmerene s posebnom pažnjom i uzimajući u obzir potencijalno suočavanje sa teškoćama u otplati obaveza, kako građana tako i privrednih subjekata, i potrebu prevazilaženja negativnih efekata po građane i privredu.

Foto: Pixabay

Ipak, treba podsetiti da će nakon moratorijuma klijenti svoje kredite otplaćivati tri meseca duže, a mesečna rata će im i za nekoliko evra biti uvećana. Razlog tome je što će im ukupan iznos koji vraćaju biti uvećan za redovnu tromesečnu kamatu koju banke obračunavaju i tokom zastoja u otplati i koju će nakon isteka moratorijuma pripisati ukupnom dugu.

Ova tromesečna kamata biće ravnomerno podeljena na broj preostalih rata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59