• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Blic

03.04.2020

10:47

U APRILU SE GRIP POVLAČI, ALI NE I KORONA! Epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava da ipak nije sve tako crno!

Društvo

U APRILU SE GRIP POVLAČI, ALI NE I KORONA! Epidemiolog Zoran Radovanović objašnjava da ipak nije sve tako crno!

Podeli vest

Mart i april su meseci kada se grip povlači, međutim, nove zaraze, prema kojima ne postoji kolektivni imunitet u zajednici, ne robuju toj sezonskoj šemi i mogu da zađu i u leto - kaže prof. dr Zoran Radovanović, jedan od naših najistaknutijih epidemiologa.

Meteorolozi u narednim danima aprila predviđaju zahlađenje sa kišom i snegom. Takvo vreme, ukoliko se prognoza obistini, pogodovaće virusu korona.

Teoretski gledano, virus korona osetljiv je na temperaturu. Prema istraživanju kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Covid-19 ostaje stabilan na četiri stepena, a na višim temperaturama njegov otpor opada.

Temperatura, međutim, utiče samo na vreme preživljavanja virusa, a ne na njegovu sposobnost da zarazi. Tokom izbijanja SARS-a 2003. godine, za svaki temperaturni porast od jednog stepena Celzijusa u Hongkongu, broj potvrđenih slučajeva opao je za 3,6 odsto.

Suv vazduh i korona

Epidemiolog prof. doktor Zoran Radovanović ističe da koronavirusu odgovara hladno vreme.

Foto: Tanjug/AP

- Virusima iz grupe korona, poznatim kao izazivačima nazeba, odgovara hladno i suvo vreme, kao i ostalim uzročnicima odgovornim za upalu organa za disanje. Pogrešno je uverenje da zimi visoka vlažnost potiče od toga što sneg nakvasi kosu, a lapavica noge, jer je vazduh obično suvlji nego leti. Postoje razna objašnjenja zašto takav suv vazduh pogoduje prenošenju zaraze - recimo, kapljice putuju skoro jedan metar kada je vazduh suv, a kraće ukoliko se sudaraju sa vodenom parom, zatim suv vazduh čini sluznice osetljivijim na prodor mikroorganizama... Pored toga, otpornije klice, koje se prenose i aerosolom, duže lebde ukoliko se ne vezuju za sitne kapljice vode koje ih stalože - objašnjava prof. Radovanović.

Klima zemalja koje su najteže pogođene, uključujući Kinu, Južnu Koreju i severnu Italiju, čini se da se slaže sa tim zaključcima - njihovo vreme je hladno i suvo, što je idealna kombinacija za brzo širenje.

UV zračenje

Međutim, kada je reč o ovoj novoj bolesti, dodaje epidemiolog, ne znamo kako će da se ponaša.

- Njen rođak, SARS, održavao se 2003. sve do jula. U načelu, novoiskrsli mikroorganizmi su pod manjim uticajem sezonskih varijacija - smatra prof. Radovanović.

Foto: tanjug/t.drobnjak

Ali šta se dešava sa virusom kada je napolju vedro, sunčano i toplo vreme?

- Nijednom mikroorganizmu koji izaziva upalu organa za disanje ne odgovara toplo vreme. Tada se učestalije javljaju crevne bolesti, za šta postoje ubedljivi razlozi - podvlači epidemiolog Radovanović.

Konačno, toplije vreme će otežati virusu da opstane van svojih domaćina i zbog povećanog UV zračenja.

Virusima iz grupe korona, poznatim kao izazvači nazeba, odgovara hladno i suvo vreme .

- Istovremeno, UV zraci uništavaju i viruse i bakterije. Zato se posteljina i odeća izlažu dejstvu sunca - dodaje prof. Radovanović.

Foto: Tanjug/AP

 

Međutim, još je prerano da se kaže kako će se ovaj virus ponašati u toplijim vremenskim prilikama. Naučnici nisu sigurni i ne usuđuju se da tvrde da će toplije vreme odneti naše brige po pitanju Covid-19.

Bez imuniteta

Da, virus korona i grip imaju puno zajedničkih simptoma, način širenja, način na koji utiču na respiratorni sistem. Pa ipak, bilo je primera sličnih virusa koji nemaju tu sezonsku sponu. Na primer, SARS i MERS. Oba virusa dele više od 90 odsto DNK sa redovnim gripom.

Međutim, SARS je opstao čak do jula 2003. (pojavio se u novembru 2002. godine), uglavnom zahvaljujući merama rane intervencije - ali tek nakon što je preživeo proleće i većinu leta. S druge strane, MERS je počeo u regionima poznatim po svojoj vrućini i vlažnosti - prvenstveno na Bliskom istoku. Dakle, teško je tvrditi da su sezonski, što bi moglo značiti da korona virus može biti jednako otporan na vremenske prilike.

- Mart i april su doba kada se grip povlači, odnosno prelazi na južnu hemisferu, odakle se vraća posle pola godine, kad kod nas zahladni. U budućnosti će se verovatno i ova bolest slično ponašati. Međutim, nove zaraze, prema kojima ne postoji imunitet u zajednici, ne robuju toj sezonskoj šemi i, kako pomenusmo i za SARS, mogu da zađu i u leto - zaključuje prof. dr Zoran Radovanović.

Vetar ne utiče na koronu

Prema rečima prof. Radovanovića, vetar može da bude značajan za prenos nekih drugih uzročnika, recimo izazivača Q groznice.

- Na viruse iz grupe korona nema uticaja. Međutim, strujanje vazduha u zatvorenom prostoru može da pomogne da se rasejava aerosol, što važi za mikroorganizme relativno otporne u spoljnoj sredini. Kod ove nove bolesti aerosol je prevashodno značajan u jedinicama intenzivne nege i to posebno pri manipulisanju oko veštačkih pluća (respiratora) - kaže prof. Radovanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dzjordje milosavljevic

pre 4 godine

Tacno kaze dr. Radovanovic. Mora uv index od 8 da unisti coronu. Nece americka vojska da prska ovaj ozonski omotac u evropi i americi avionima da napravi rupe, nece ni rusi. Mi nemamo avione cisterne da prskamo ozon. Bice mnogo mrtvih. Morace vucic da uvede 24 h policijski cas dva dana pa tri dana onaj normalni, a vesic da prska beograd svim hemikalijama koje nadzje.

gaša

pre 4 godine

Ja sam apsolutni laik...ali ako su "vladari iz senke zamislili da nas ostane 1mild." , trajaće to duuugo u raznim oblicima...Moramo se navići na ovakav život kroz skoriju budućnost...Ko preživi pričaće svojim potomcima...Meni logika ne fali...mada sam samo običan čovek.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija