• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. S.

02.06.2020

23:00

OVO BAŠ NIJE FER DOZVOLILI PAUZU U OTPLATI KREDITA, PA POVEĆALI RATE Banke naplaćuju kamatu na koronu!

Društvo

OVO BAŠ NIJE FER DOZVOLILI PAUZU U OTPLATI KREDITA, PA POVEĆALI RATE Banke naplaćuju kamatu na koronu!

Podeli vest

Pauza od tri meseca u otplati kredita tokom epidemije korone dobro je došla mnogim građanima, ali se na kraju ipak ispostavlja da će ih to dodatno koštati

Pauza od tri meseca u otplati kredita dobro je došla mnogim korisnicima, ali se na kraju ipak ispostavlja da će ih to dodatno koštati! Konkretno, građanima koji su pristali na moratorijum u otplati kredita za vreme koronavirusa rate će ubuduće biti više za nekoliko stotina dinara sve do konačne isplate kredita.
 

Ništa nije džabe

Što je duža otplata, viša je rata, pa će zato rate ubuduće biti nešto više. Nema besplatnog ručka u ekonomiji
Ljubodrag Savić, ekonomista



Primera radi, svakome ko je uzeo 500.000 dinara kredita na 84 meseca, po isteku tri meseca tokom pauze u otplati, preostale rate će biti više za po 310 dinara.
Dakle, ako im je ostalo da otplate još 50 mesečnih rata, kredit će im biti skuplji za ukupno 15.500 dinara nego da nisu koristili "privilegiju" pauze! Praktično, što je više rata ostalo do isplate kompletnog kredita, to će i sam kredit skuplje koštati građane.

Foto: Insajder/Zoran Sinko


Produžen rok otplate
Nakon prestanka moratorijuma, klijent nastavlja redovno da izmiruje svoje obaveze, a period otplate faktički se produžava za tri meseca.
Kako ističu stručnjaci, to u praksi znači da će i rata pozajmice u narednim mesecima biti veća.
- Ukoliko neko ima da plati još 15 rata, njemu se ta otplata odlaže na tri meseca, ali on i dalje ima da plati još 15 rata kada se završi moratorijum, i kamatu na taj dug. Što je duža otplata, viša je rata, pa će zato rate ubuduće biti nešto više. Nema besplatnog ručka u ekonomiji - objašnjava profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić.

SKANDAL! KLIJENTI RAJFAJZEN BANKE NA VELIKIM MUKAMA! Tokom vanrednog stanja pri upotrebi kartice SKIDALI IM DUPLI IZNOS SA RAČUNA!

 


Viša rata
Moratorijum traje 90 dana, a klijenti kojima rata dospeva baš 90. dana treba da provere u filijalama svojih banaka da li će morati da izmire tu ratu ili ne. Prema podacima kojima raspolaže NBS, svega šest odsto građana i oko sedam odsto privrednika odbilo je mogućnost moratorijuma. Kako kažu, među srednjim, malim i mikro preduzećima veći je procenat onih koji su prihvatili zastoj u otplati, dok je kod velikih kompanija taj procenat mnogo manji.
- Zastoj u otplati kredita nastavlja se i posle 1. juna i traje sve do isteka roka od 90 dana od kada je počeo moratorijum kod konkretnog dužnika, ali tačan datum njegovog prestanka nije istovetan u svim slučajevima. U odnosu na redovnu kamatu koju banka obračunava za vreme trajanja zastoja ona se pripisuje dugu i raspoređuje se ravnomerno na preostali rok dospeća - kažu u Narodnoj banci Srbije za Informer.

PRIMER OTPLATE KREDITA


iznos kredita 500.000 dinara
rok otplate 84 meseca
kamata 9,82%
mesečna rata pre odlaganja 8.320 dinara
mesečna rata posle odlaganja 8.630 dinara
razlika na mesečnom nivou 310 dinara
ukupno za vraćanje bez moratorijuma 549.100 dinara
ukupno za vraćanje sa moratorijumom 564.600 dinara

 

Primeri otplate rate uz moratorijum


moratorijum-prva rata moratorijum-druga rata moratorijum-treća rata
25. mart 25. april 25. maj
15. april 15. maj 15. jun
21. april 21. maj 21. jun

PRAVILA MORATORIJUMA


* do 21. marta banka je morala da da ponudu za zastoj u otplati kredita
* banke su imale pravo da naplate sve rate koje dospevaju do 31. marta
* klijent kome rate dospevaju pre 31. marta, morao je da izričito od banke zahteva zastoj
* nakon 31. marta, ko se nije izjasnio da odbija zastoj, otplata se zamrzavala automatski u narednih 90 dana
* banke neće naplaćivati zateznu, već samo redovnu kamatu
* rok za otplatu kredita automatski se produžava za tri meseca od ugovorenog




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija