• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Klix.ba

15.07.2020

19:06

ZLO NE MIRUJE, RUSIJA NAM JE POTREBNIJA NEGO IKAD! Sprema se nova rezolucija za NAVODNI GENOCID U SREBRENICI - Novi bestijalni udar na Srbiju...

Društvo

ZLO NE MIRUJE, RUSIJA NAM JE POTREBNIJA NEGO IKAD! Sprema se nova rezolucija za NAVODNI GENOCID U SREBRENICI - Novi bestijalni udar na Srbiju...

Podeli vest

Američka kongresmenka Edi Bernis Džonson koja dolazi iz reda demokrata u Zastupničkom domu Kongresa SAD predstavila je Rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su srpske snage navodno počinile u Srebrenici u julu 1995. godine

Reč je o novom, možda i najbestijalnijem napadu na našu zemlju i narod. Zato nam je više nego ikad potrebna podrška Rusije, Kine i ostalih slobodnih zemalja jer "zlo ne miruje".

Podsetimo, Rusija je blokirala usvajanje Rezolucije SB UN o Srebrenici kojom se osuđuje genocid u julu 1995. godine, koju je predložila Velika Britanija i podržale Sjedinjene Američke Države i zemlje Evropske unije. Tim blago rečeno "umno bolesnim dokumentom" Britanci su uz podrški SAD, ali i EU hteli da žigošu Srbe kao genocidan narod.

U novoj rezoluciji kongresmenke  Džonson, koja se nalazi u proceduri Američkog kongresa, navodi se da su snage bosanskih Srba potpomognute vojnim i paravojnim snagama iz Srbije započeli agresiju i etničko čišćenje u BiH 1992. godine.

Ističe se da je u Srebrenicu došlo do masovnog saterivanja bošnjačkog naroda na područje Srebrenice, gde su tražili zaštitu. Srebrenica je, kaže se u Rezoluciji, 16. aprila 1993. godine proglašena sigurnim područjem pod zaštitom UN, prenosi Kliks.

- Dok je početkom 1995. pojačana blokada enklave snage bosanskih Srba uz podršku vojne i paravojne snage iz Srbije oduzele se celokupnom stanovništvu humanitarnu pomoć i spoljnu komunikaciju i učinkovito smanjile sposobnost holandskog mirovnog bataljona da odgovori na pogoršanu situaciju. Snage bosanskih Srba deportovale su žene, decu i starije osobe autobusima, ali su više od 8.000 muškaraca i dečaka, uglavnom bošnjačkih, držali na zbirnim mestima pod njihovom kontrolom, a zatim su pogubili zarobljenike i zakopali ih u masovne grobnice - kaže se u ovoj rezoluciji.

AMERI I BRISEL PRIZNALI PORAZ, NEMA REŠENJA ZA KOSOVO BEZ RUSIJE! Moskva po koji put pokazala da Srbija može da računa na nju!

Dalje se navodi da su snage bosanskih Srba, u nadi da će prikriti dokaze o masakru u Srebrenici, nakon toga premestile leševe sa početnih masovnih grobnica na mnoga sekundarna i tercijalna nalazišta raštrkana po delovima severoistočne Bosne i Hercegovine pod njihovim nadzorom.

Foto: Informer

- Masakr u Srebrenici bio jedan od najgorih od mnogih zločina koji su se dogodili u u Bosni i Hercegovini od aprila 1992. do novembra 1995. godine, tokom kojeg su politike agresije i etničkog čišćenja sprovele snage bosanskih Srba uz direktnu podršku Slobodana Miloševića i Jugoslovenske vlade, a što je dovelo do raseljavanja više od 2.000.000 ljudi, više od 100.000 ubijenih, i desetine hiljada silovanih, mučenih i zlostavljanih, uključujući i u koncentracionim logorima na području Prijedora, pri čemu su nevine civile u Sarajevu i drugim urbanim centrima više puta podvrgavani traumatskim granatiranjima i snajperskim napadima - stoji u ovoj rezoluciji.

U predloženoj rezoluciji se skreće pažnja na akutelna dešavanja u Bosni i Hercegovini.

- Neki zvaničnici Srbije i srpski zvaničnici u BiH, uključujući sadašnjeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koji je genocid u Srebrenici lažno označio izmišljenim mitom i najvećom obmanom 20. veka, negirali su da je masakr u Srebrenici bio genocid ili su na drugi način pokušali trivijalizirati opseg i značaj genocida. Tvrdili su i da postoji međunarodna 'antisrpska zavera' i osporavanje definicija po UN Konvenciji o genocidu - ističe se u ovom dokumentu.

Dalje se navodi i da zvaničnici Republici Srpskoj odaju počast i veličaju ratni zločinaca, „falsifikuju istorija krivičnih dela i pokreću školski nastavne programe koji učenike podučavaju lažnim činjenicama o Srebrenici".

U ovom aktu se podseća i na to da su Sjedinjene Američke Države osnovale Odbor za prevenciju zločina, međuresorni odbor koji je proučavao lekcije Srebrenice i izdao i smernice o tome kako sprečiti da se slični incidenti ponove u budućnosti. Navodi se da su u Kongresu doneli Zakon o sprečavanju genocida.

VLAST JE OBJAVILA RAT BOGU, A NJEGA NIKO NIJE POBEDIO! Amfilohije razobličio milogorski režim!

Tako se u rezoluciji koju bi uskoro trebao da usvoji Američki kongres:

Osuđuju izjave, radnje i politike koje negiraju ili dovode u pitanje da je masakr u Srebrenici predstavljao genocid i omalovažavanje žrtvi;

Podstiče Vijeće za sprovođenje mira da puna ovlaštenja Uredu visokog predstavnika Bosne i Hercegovine, te podstiče visokog predstavnika da izvršava svoja puna izvršna ovlašćenja kako bi osigurao da se Opšti okvirni sporazum za mir u potpunosti sproveden i da pozove za okončanje istorijskog revizionizma, što se posebno odnosi na genocid u Srebrenici;

Foto: Reuters

Podstiču Sjedinjene Američke Države da održavaju i iznova potvrđuju svoju politiku podrške suverenitetu, pravnom kontinuitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine unutar njenih međunarodno priznatih granica;

Ponovno potvrđuje snažnu podršku narodu Bosne i Hercegovine i njihovim težnjama za većom demokracijom, ekonomskim prosperitetom i uspehom u evroatlantskim i evropskim integracijama;

Podstiču svi politički lideri u Bosni i Hercegovini da prestanu koristiti podelu retorike za podrivanje etničkih podela kako bi postigli kratkovidni politički dobitak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoran

pre 3 godine

Pa čemu onda Šešeljeva knjiga?..za lokalnu zabavu izgleda.

Rezolucija

pre 3 godine

Zašto niko ne piše to da su Višegradska skupina i Kolinda jasno rekli kad je Tramp bio u Poljskoj za onaj Kolindin projekat "Tri mora" da Turska i Srbija neće u EU dok ne priznaju svoje genocide i ne donesu Zakon o kažanjavanju negiranja istih onako kako je to uradila i Nemačka posle WW2 i svi se sa tim moramo složiti i više krenuti napred!

Jovo Puzdra

pre 3 godine

A sta ce mo sa navodnim genocidom u Jasenovcu ??

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija